Розмір тексту

Різновиди гітар та їх особливості

Гітара – найпопулярніший інструмент, на якому грають на всіх континентах світу. Існує досить велика кількість моделей, які відрізняються розміром, формою, матеріалом, звучанням та ціною. Через це новачкам досить складно підібрати для оптимальний варіант інструменту. Більше того, навіть обираючи класичні гітари в Києві, потрібно знати особливості, які впливають на якість та зручність гри.

Конструкція гітар

Незважаючи на величезну різноманітність моделей, всі вони мають ідентичні конструктивні елементи, що поєднує їх в єдиний клас інструментів:

  1. Корпус. Це основа, що складається з двох дек та бічної стінки (обичайки). Акустичні моделі забезпечені резонаторним отвором верхньої деки.
  2. Голова. Верхня частина грифа, на якій встановлені шпильки для фіксації струн.
  3. Гриф. Довга рукоятка, над якою проходять струни. Вся поверхня фронтальної накладки покрита металевими елементами, що відповідають за звучання.
  4. Колки. Механізм, який дозволяє здійснити налаштування звучання кожної струни за рахунок їхньої натяжки.
  5. Анкер. Силовий елемент усередині грифа, який забезпечує стабільність виробу.
  6. Струнотримач. Блок, закріплений на деку, до якого кріпиться протилежний бік струни.

Всі ці деталі є типовими, винятком можуть бути більш сучасні електрогітари, представлені на цій сторінці - https://guitarhouse.com.ua/ru/elektrogitari/.

Основні різновиди гітар

Перш ніж купувати собі інструменти потрібно чітко розуміти, які є типи, в чому їх особливості. На сьогодні виділяють п'ять основних різновидів:

Класичні

Оптимальний варіант для початку освоєння, призначений для комфортної гри на нейлонових струнах. Відмінною рисою є великий гриф та компактний резонатор, що забезпечує м'яке мелодійне звучання. Саме такий інструмент як «іспанка» є прабатьком інших видів.

Акустичні

Мають вузький гриф та широку порожнину, що додає об'єм та насиченість звуку. Інструмент оснащений металевими струнами для гри пальцями та медіатором. Створює більш віртуозну гру за рахунок різкості та дзвінкості.

Напівакустичні

Це доопрацьований варіант попередньої категорії. Відмінною особливістю є наявність вузького порожнистого корпусу. На таких інструментах встановлені магнітні звукознімачі, що дозволяє підсилити звучання під час підключення до підсилювача. Відмінний варіант для блюзу та джазу. Деякі моделі мають додаткові звукові ефекти.

Електроакустична

В інструменті інтегрується звукознімач або п'єзодатчик, призначений для реєстрації коливань струн та забезпечення прямого підключення до звукового обладнання. Ці пристрої відкривають можливість експериментувати зі звуком та ефектами, використовуючи обробку за допомогою гітарних процесорів. Темброблок включає основні елементи управління звуком, представлені на невеликій панелі з регуляторами, вбудованою в бічну поверхню інструменту. Такі моделі підійдуть для досвідчених музикантів.

Електрогітара

Відмінною рисою є відсутність резонаторної порожнини. Це стало можливим з допомогою формування звуку системою електроніки. Без підключення до підсилювача досягти нормального звучання неможливо. Перетворення коливань струн на повноцінну музику виконують звукознімачі та інше допоміжне обладнання. Такі моделі мають багато додаткових ефектів та опцій, що дозволяє виконувати композиції у різних жанрах.

Це основні категорії гітар, представлених на ринку. Всі вони мають безліч різновидів від різних виробників, що дозволяє підібрати оптимальний варіант за характеристиками та ціною.

Андрій ПЕТРОВ

На правах реклами

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему