Розмір тексту

Держава знищує державне підприємство

Володимир Науменко, Геннадій Сікалов та Микола Алікін
Володимир Науменко, Геннадій Сікалов та Микола Алікін

— Сьогодні відбувається знищення ДП «Полтаванафтогазгеологія», — заявив 14 січня директор підприємства Геннадій Сікалов.

За його словами, тільки державне підприємство «Полтаванафтогазгеологія» могло забезпечити природним газом українців на десятки років.

— За 73 роки існування  підприємства нами було відкрито 75 ліцензійних ділянок, а це – 400 мільярдів кубометрів газу. В середньому наш народ споживає 30-40 мільярдів кубометрів природного газу. В статті 13 Конституції України сказано «надра України належать народу України». Починаючи з 1991 року, наш уряд не виконує цю статтю. Він, можна сказати, сидить на нашій спині і отримує надприбутки, які мають отримувати громадяни країни. 1997 році у нас відібрали Семеренківське родовище, яке швидко передали одній з приватних фірм. Тепер вона отримує близько 150 мільйонів доларів чистого прибутку на рік. Ми даємо державі газ та нафтоконденсат за собівартістю, а вона натомість намагається нас знищити. Зараз ДП «Полтаванафтогазгеологія» відстоює два родовища, які в нас забрали. Суди першої, другої та третьої інстанції визнають за нами право володіння цими родовищами, але Генеральний прокурор Олександр Медведько подає заяву на користь приватних підприємців. Такі випадки непоодинокі.

Також Геннадій  Анатолійович розповів і про  свою зустріч з міністром екології  Георгієм Філіпчуком.

— Позавчора  я зустрічався з міністром  екології, — сказав гендиректор «Полтаванафтогазгеології». — Він мені чесно зізнався, що не він керує міністерством, а керують ним олігархічні клани. Я сказав йому, що, якщо він не може протидіяти корупції, то хай пише заяву на звільнення з посади та йде геть. Чому я можу дозволити собі так говорити з міністром? Бо вже немає сил терпіти те, що відбувається.

Присутній на прес-конференції  заступник директора з економічної  безпеки ДП «Полтаванафтогазгеологія» Володимир Науменко, який раніше працював в органах прокуратури, заявив, що такого правового безчинства він ще не бачив.

— У 2007 році  майно ДП «Полтаванафтогазгеологія» передано до НАК «Надра України», — зазначив він. — Оцінили його тоді у 17 мільйонів гривень, хоча реальна його вартість складала понад 240 мільйонів гривень. Після того, як майно передали на їхній баланс, вони його передали до приватної фірми ТОВ «Голден Деррік». Ми із заявою щодо цього звернулися до Міністерства охорони навколишнього середовища. Звідти дали відповідь, що передача державного майна, як частини фонду, – незаконна. Було порушено кримінальну справу, але її замовчали. Справу закрили за відсутністю складу злочину. Ми звернулися із заявою до Генпрокуратури, але з неї чомусь перенаправили наш позов до прокуратури Закарпатського регіону. Яке відношення Закарпатська прокуратура має до Полтавщині, відомо тільки їм.

27 квітня до  ДП «Полтаванафтогазгеологія» надійшов лист, в якому сказано, що необхідно заплатити за ліцензію 1 мільйон гривень та приїхати у Київ, щоб отримати новий документ. Ми проплатили вказану суму, і наша людина поїхала до столиці. В Києві, аби довго не чекати, нашому співробітнику сказали, щоб він залишив довіреність на ліцензію і їхав додому. Потім її передадуть. Як тільки ліцензія була готова, її привласнило підприємство НАК «Надра України», — розказав Володимир Миколайович.

— НАК «Надра України» було створене у 2001 році, — додав генеральний директор ДП «Полтаванафтогазгеологія» Геннадій Сікалов. – До компанії входить 2 інститути та 13 підприємств України. Наше ДП «Полтаванафтогазгеологія» – найкраще серед найгірших. У нас скоротився робочий колектив до 300 осіб. Інші регіони працюють по 2-3 дні на тиждень. Ви запитаєте, чому так тиснуть на полтавське підприємство? Бо ми намагаємося чинити опір. Спочатку вони знищать сильних, а слабші самі розійдуться. 12 листопада 2009 року нам дали два місяці на ліквідацію підприємства. Якщо сьогодні не буде вирішене питання про скасування рішення щодо ліквідації, завтра, 15 січня, ми влаштуємо «майдан» біля Кабміну. Якщо нічого не допоможе, то зрештою доведеться пригнати 20– 30 машин спецтехніки до будівлі Кабінету Міністрів та розпочати буріння, аби звернути увагу політиків, — підкреслив Геннадій Сікалов.

На завершення  Володимир Науменко розповів, як за сфальсифікованими документами на посаду директора призначили О. Жуковського, який мешкає у Києві.

— Він швиденько передав  підприємству НАК «Надра України» 70 свердловин (акт приймання-передачі: 1 лист, 2 лист), які належать ДП «Полтаванафтогазгеологія». Такий документ не дійсний – печатка на ньому з позначкою «Д» – дублікат. Ось так «київський начальник» хотів передати близько 1 мільярда доларів прибутку іншому підприємству. Схема дуже проста. Забираючи у регіонів свердловини, НАК «Надра України» роздає їх приватним фірмам, які отримують надприбутки, — пояснив Володимир Миколайович.

Ярослав КАДУК, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему