Розмір тексту

Полтавцям пропонують жити у солом’яних будинках

Полтавцям пропонують жити у солом’яних будинках
Полтавцям пропонують жити у солом’яних будинках | Фото: Анна Довгошей

А ще — опалювати приміщення за допомогою інфрачервоних обігрівачів і геліосистем, економити на освітленні завдяки енергозберігаючим лампочкам та утеплювати стіни термофарбою замість пінополістиролу

Будівельна виставка «Енергодім-2010» відкрилася 8 вересня у виставковій залі Полтавського міського будинку культури. Головний акцент зроблено на енергозбереженні. Актуальність цієї теми засвідчила присутність на відкритті губернатора Полтавщини Олександра Удовиченка, голови обласної ради Володимира Марченка та секретаря міськради Олександра Козуба. Не дивно: енергоресурси дорожчають щороку, у той же час можливість економити на цій статті видатків існує. Прикладів вдалого використання новітніх технологій та відновлюваних джерел енергії вистачає. Чого вартий лише вітровий генератор на одному з корпусів аграрної академії або сонячні колектори, за допомогою яких підігрівають воду в Ліщинівському та Вишняківському будинках-інтернатах.

Енергоресурси дорожчають щороку

Тим більше, що на полтавців, нагадали керівники області, чекає комплексна реформа ЖКГ. І енергозбереження стане одним з її основних напрямків. Тож у Полтаві вже цього року запроваджено енергетичний менеджмент. Кожну будівлю моніторитимуть на предмет витрат на опалення, освітлення та водопостачання і шукатимуть можливості для їх зменшення. Також за кошти міського бюджету невдовзі у 5 дитсадках та 2 школах буде встановлено пластикові вікна, що дозволить значно зекономити на опаленні приміщень.

Стіл заочної участіСтіл заочної участі

Щоправда, коли ж завдяки використанню сучаних енергозберігаючих технологій зможуть економити і тисячі власників квартир у багатоповерхівках, наразі невідомо. Вирватися з тісних обіймів монополістів — водо-, газо- та теплопостачальників — їм наразі не дають.

Світлана ВАРВЯНСЬКА для «Полтавщини»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему