Розмір тексту

Чи можливо зменшити вартість комунальних платежів відмовившись від кредитів МВФ?

Щорічне необґрунтоване зростання вартості комунальних послуг виводить Україну на передові позиції у рейтингах за показниками бідності населення. До того ж, екологічні проблеми, які завжди відкладались «у далекий кошик», все активніше нагадують про себе — питання глобального потепління та катастрофічна кількість викидів вуглецю у світі.

За останні роки, Україна значно зменшила і продовжує зменшувати споживання енергії, чим поліпшує, у певній мірі, власну енергоефективність. Але якщо порівнювати зі світовими показниками, Україна споживає у 2 рази більше енергії на одиницю виробленого ВВП, ніж країни Африки, у 8 разів більше Євросоюзу, і у 10 разів більше Японії.

Потенціал щодо підвищення енергоефективності в Україні величезний. Потужність сучасних відновлюваних джерел енергії (далі — ВДЕ), які здатні заміщати дорогий газ, може бути збільшена до 2030 року в 15-20 разів!

Лише за 2017 р. українці побудували 2000 прибудинкових сонячних станцій. Удвічі зросла потужність промислових станцій на ВДЕ — з 1,117 ГВт у 2016 р. до 2 ГВт у 2017 р. Така активність на ринку альтернативної енергетики свідчить про доцільність та перспективність виду діяльності, а відтак, і можливість мінімізувати енергетичну залежності від Росії.

«Сьогодні, вартість облаштування сонячної електростанції у межах домогосподарств, коштує до 25 тис. дол. США. При цьому термін окупності 3-7 років. Таким чином, окрім зниження вартості енергоресурсів, сонячні електростанції, навіть у масштабах домогосподарств, можуть бути досить прибутковим видом бізнесу, у якому ще досить низька кількість конкурентів.

До речі, починаючи з 2014 р. понад 500 млн. дол. США інвестовано в український «зелену» енергетику. Це один із небагатьох секторів економіки в який не бояться та «заходять» іноземні інвестори. Передумови для інвестиційної привабливості країни є, тож, необхідно й надалі залучати інвестиції та розвивати галузь», — розповів Анатолій Бистрай, член політичної ради Полтавської обласної організації партії «Основа».

Помилки, допущені при проведенні реформ як необхідних для залучення іноземних інвестицій, не дали очікуваного позитивного результату. І навіть навпаки — призвели до відтоку інвестицій по деяким галузям з України. Сьогодні, все, що ми заробляємо, ми віддаємо МВФ за відсотки по кредитах, які набрала нинішня влада за роки незалежності. Україна стала одним з найбільших боржників у світі, який не здатний обслуговувати і повертати борги.

Рівень державного боргу (разом з гарантованим) до ВВП залишається на рівні 70-80% в залежності від курсу валюти і термінів погашення.

З огляду на те, що в 2018-2019 рр. Україна, в особі уряду і Національного банку, повинна здійснити зовнішні виплати на загальну суму 16 млрд. дол. США, ризик нового дефолту є досить високим.

Тому, без зміни політики з боргової на інвестиційну — країна приречена на зовнішнє управління кредиторів, які будуть диктувати порядок денний реформ і підтримувати боргову залежність країни з метою отримання спекулятивного прибутку.

Наталія Щербак, голова Полтавської обласної організації політичної партії «ОСНОВА», та Анатолій Бистрай, член політичної ради Полтавської обласної організації політичної партії «ОСНОВА» Наталія Щербак, голова Полтавської обласної організації політичної партії «ОСНОВА», та Анатолій Бистрай, член політичної ради Полтавської обласної організації політичної партії «ОСНОВА»

«Європі вигідно, мати боржника з таким високим потенціалом майже у будь-якому секторі економіки, як Україна. Тому нам і будуть нав’язувати кредити та продовжувати надиктовувати свої умови. Ще в минулому столітті, фахівці Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) і МВФ, не раз відзначали, що зовнішні кредити навряд чи вирішать внутрішні проблеми країни, якщо вона сама не знайде шляхи для зупинки спаду виробництва, його стабілізації і подальшого зростання. Тому, ми, як держава, маємо відмовитись від кредитів МВФ, і змінити вид надходження фінансових капіталів у нашу країні: з кредитів на інвестиції. Якщо вже сьогодні присутній інтерес до нашої держави у інвесторів, хоча б в одній із галузей, то це має стати поштовхом для створення відповідних умов та захищеності для інвесторів», — розповіла Наталія Щербак, голова Полтавської обласної організації політичної партії «Основа».

Команда партії «Основа» розробила поетапний план виходу із економічної та політичної криз — Програма стрімкого розвитку України. Реалізація запропонованих заходів дозволить підсилити інвестиційний потенціал української економіки не тільки у короткостроковому періоді, але і на перспективу, що є важливою умовою переходу української економіки до стадії стійкого росту.

 Прес-служба політичної партії «ОСНОВА»

На правах реклами

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему