Розмір тексту

У Полтаві засудили завідувачку дитсадка, яка оформляла неіснуючих працівників і забирала їх зарплату

Олена Черкас (праворуч)
Олена Черкас (праворуч) | Фото Миколи Лисогора

Завідувачка дитсадка «Джерельце» наймала на роботу «мертві душі» та обклала «даниною» співробітників — суд дав їй рік умовно та зобов’язав заплатити 128 тис. грн штрафу

Октябрський райсуд Полтави понад рік розглядав справу завідувачки дитячого садочку № 77 «Джерельце» Олени Черкас. Її підозрювали у привласненні 128 тис. грн бюджетних коштів. 11 квітня суд прийняв рішення. Згідно із матеріалами справи й розповідями працівників садочку, історія має наступну хронологію та зміст.

Розповідь вихователя дитсадка «Джерельце»

Полтавка Олена Кізіла у 2010 році прийшла влаштовуватися на роботу у дитячий садочок «Джерельце». Завідувач садочку Олена Черкас запропонувала їй місце помічника вихователя. Через деякий час колеги сказали Олені, що звільнилося місце вихователя і за нього треба заплатити 500 грн. Олена передала цю суму особисто в руки завідувачці, а та тимчасово взяла її на посаду вихователя.

Через три місяці Черкас сказала Кізілі, що треба віддати всю зарплату за місяць головному спеціалісту управління освіти Полтавського міськвиконкому Олені Цехмистро, як подяку за посаду. Цехмистро де-юре працювала в садочку «Джерельце» дефектологом, але по факту нічого не робила, хоча отримувала зарплату.

Олена працювала вихователем в групі раннього віку, але хотіла взяти садову групу. З часом там звільнилося місце, Черкас сказала, що за нього треба заплатити 2000 грн. Цю суму завідувачка також отримала.

У 2013 році Черкас зателефонувала Кізілі й сказала, щоби вона прийняла справи звільненого вихователя-методиста. Кізіла цю посаду не хотіла, думала що це буде тимчасово, але її призначили на постійну основу.

— За цю посаду я повинна була платити відсотки, але я туди не просилася. Я сказала, що нічого платити не буду. Після того, як я відмовилася це робити, то розпочався жах, — розповіла Олена Кізіла.

Пізніше Черкас сказала Кізілі, що на її місце є людина, та у відповідь пообіцяла розповісти про злочини у садочку.

— Я займалася охороною праці й виявила працівників, які на папері працювали, а насправді їх не було. Заробітну плату за них отримувала Черкас. Я попередила, що якщо вона мене буде чіпати, я піду в прокуратуру і розповім про «мертві душі». Черкас сказала, що я можу йти куди хочу, їй нічого за це не буде, і із садочка її, хіба що, вперед ногами винесуть, — говорить Кізіла.

У 2015 році Черкас звільнила Кізілу за невиконання посадових обов’язків. Після цього вона пішла із заявою в прокуратуру.

Відкриття кримінальної справи

Правоохоронці провели обшуки в кабінеті Черкас і знайшли банківські картки інших працівників садочку. Спочатку у справі фігурувало 10 «мертвих душ», але потім їх стало чотири: Наталія Чернецька, Алла Кінаш, Маргарита Демянко, Людмила Головко. Поліція вилучила записи із відеокамери банкомату, де видно що Олена Черкас, її син, діловод і шеф-кухар садочку знімають кошти з банківських карток цих людей.

Стосовно Олени Черкас поліція розпочала кримінальне провадження за розтрату бюджетних коштів. Правоохоронці порахували, що вона привласнила 128 тис. грн. Справа розглядалася в суді понад рік. За цей час встигла отримати вирок діловод садочку Вікторія Мокан — їй призначили 850 грн штрафу.

Покази Олени Черкас

Олена Черкас свою вину визнала частково. Пояснила, що пішла на злочин заради блага співробітників. Вони попросили офіційно їх не звільняти, щоби «набігав» трудовий стаж. Завідувачка розповіла окремо про три випадки.

  1. Алла Кінаш — кухар. Завгосп садочку Марія Олійник попросила Олену Черкас допомогти влаштувати її родичку Аллу Кінаш. Алла пропрацювала місяць, а потім не захотіла продовжувати трудову діяльність, бо було важко і незручно добиратися на роботу, вона постійно запізнювалася. Заробітна плата для неї була не важлива, їй потрібен був трудовий стаж.
  2. Людмила Головко — помічник вихователя. Олена Черкас познайомилася з нею в салоні «Прованс», Людмила була її косметологом. Головко звернулася до Черкас з проханням «підробітку» у вечірній час. Перший місяць вона працювала, потім покинула цю справу.
  3. Маргарита Демянко — кухарка. Демянко працювала адміністратором в салоні «Прованс». Вона попросила Черкас отримати додатковий підробіток, адже дочка вступила до університету, потрібні кошти. Працювала недовго, трудову книгу залишила після звільнення.

За усіх «мертвих душ» роботу виконували інші працівники. Заробітну плату ділили між собою, на частину купували мийні засоби. Черкас пояснила, що коли проходили контрольно-ревізійні перевірки, фіктивні працівники приходили на роботу, щоб не викликати підозр.

Олена Черкас пояснила, чому правоохоронці знайшли у неї банківські картки працівників садочку:

— Не всі вміли користуватися банкоматом, і не в кожного був час. Надходила смс про зарплату або аванс, я збирала всі картки та знімала кошти в банкоматі. Бувало, я заходила на кухню і говорила дівчатам, що іду кошти знімати, а вони свої картки давали. Хто перший йщов, той всі картки й збирав, я сама давала, щоб мені зняли. Допомагали один одному, як могли.

Олена Черкас розповіла скільки своїх сил вклала у дитячий садочок «Джерельце»:

— Я 18 років у садочку працюю. У важкі часи за свої кошти купляла для садочка необхідне. Сережки з діамантом продала, офтальмологічний апарат купила, постільну білизну. За всі роки жодну копійку з садочка не потягнула. Я принцесою не була, фарбувала паркан, білила, мила двори, картоплю чистила, вареники ліпила, все робила. Усім йшла на зустріч. За ці роки нічого не заробила. Коли був обшук у квартирі, слідчим не було де і сісти, тільки два стільці у квартирі.

— Для чого ви підробляли табеля виконаного часу? — запитав суддя Анатолій Савченко.

— Часи такі були, — відповіла Олена Черкас. — У нас всі це робили. Я просто допомагала людям. Діти від цього ніколи не страждали. Суспільству й державі я шкоди не зробила, тільки сама собі. Від управління освіти на мене не було жодних нарікань.

Побори у дитячому садочку

Кримінальну справу на Олену Черкас відкрили за оформлення неіснуючих працівників, але це тільки частина того, що відбувалося у садочку. Олена Кізіла, інші працівники садочку і батьки дітей розповіли про наступні факти.

Працівники садочку платили Олені Черкас 1% від заробітної плати. За відпускні і премії відсоток був більшим.

Дитячий садок «Джерельце» у Полтаві Дитячий садок «Джерельце» у Полтаві

«Джерельце» спеціалізований садочок, для дітей з особливими потребами. Однак, до нього приймали й здорових дітей, за це батькам треба було заплатити 5 тис. грн.

Побори з батьків. Наприклад, треба було купити електричний чайник. Чек на товар давали батькам для оплати, вони оплачували, а завгосп товар не забирав, повертав чек і забирав гроші. Якщо батьки купували техніку, то її відносили назад в магазин і забирали гроші. Ймовірно, деякі магазини співпрацювали з адміністрацією садочку, тому за це отримували певну частину «відкату».

Обмін нових товарів на старі. Нові холодильники, чайники, телевізори та інші речі, які купляли батьки чи місто, забирали співробітники додому, а замість них приносили з дому старі. Загалом садочок годував і «вдягав» адміністрацію садочку.

Шахрайство на закупках. Під час ремонтів — закупляли найгірший матеріал за найбільшою ціною. Підрядник отримував «відкат».

По цим фактам ніхто не звертався до правоохоронців, тому і не було розслідування.

Рішення суду

Суддя Анатолій Савченко взяв до уваги сердечне розкаяння Олени Черкас, гарну характеристику від міського управління освіти, та прийняв рішення визнати її винною, але дати рік умовного покарання. Крім цього Олена Черкас має заплатити 128 тис. грн штрафу.

Олена Черкас вважає, що справа проти неї замовна. Мабуть, на цю думку її наштовхнув той факт, що у більшості дитячих садочках і школах Полтави ситуація така ж сама, як і у «Джерельці». До нас зверталися працівники різних освітніх закладів міста, які розповіли про «мертві душі», махінації із закупками, директорів, які посилають шкільних прибиральників доглядати за їх будинками та інше. Використовувати ресурс навчального заходу в особистих цілях для адміністрації шкіл і садочків міста — звичні речі.

Історія із садочком «Джерельце» спливла на поверхню через особистий конфлікт, в інших випадках працівників все влаштовує, або вони не хочуть бути звільненими. Зараз Олена Черкас працює вихователем у дитячому садочку № 59, а Олена Кізіла не має права працювати вихователем, бо була звільнена по статті невиконання посадових обов’язків.

UPD. Як раніше ми писали, суд зобов’язав Олену Черкас заплатити 128 тис. грн штрафу. Отримавши повний текст рішення, ми виправляємо помилку. Насправді, прокуратура заявила цивільний позов про відшкодування цих коштів, але суд його відхилив. Олена Черкас має заплатити лише 4,2 тис. грн штрафу і 6,6 тис. грн судових витрат. Вирок може бути оскаржено в Апеляційний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему