Розмір тексту

Полтавщина веде торгівлю зі 101 країною світу

Зовнішньоекономічна діяльність Полтавщини спрямована на поглиблення торговельного співробітництва з країнами світу, але світова економічна криза вплинула і на постійні зв’язки підприємств області з партнерами країн світу

У січні–жовтні 2009 року зовнішньоторговельні операції з товарами область здійснювала з партнерами зі 101 країни світу проти 103 у відповідному періоді минулого року. Обсяг експорту товарів склав 934,2 млн.дол. США, або 40,2% від обсягів відповідного періоду минулого року, імпорту – 527,1 млн.дол. США, або 42,4%.

Протягом 10 місяців спостерігалась тенденція до зменшення обсягів експорту-імпорту з усіма головними торговими країнами-партнерами.

Так, експорт до Російської Федерації, яка залишається основним торгівельним партнером Полтавщини і до якої експортовано 19,9% товарів, становив тільки 20,8% від обсягів відповідного періоду минулого року. Експортні поставки до Австрії становили 7,0% загального експорту області, що складає 35,3% від обсягів січня–жовтня 2008р., до Білорусі, відповідно, 6,9% та 52,8%, Словаччини – 6,5% та 71,2%.

Основу товарної структури експорту до Російської Федерації  складають транспортні засоби та шляхове обладнання, механічне обладнання, машини та механізми, електрообладнання  та їх частини.

Австрії та Словаччині підприємства Полтавщини реалізують переважно  мінеральні продукти, Білорусі – транспортні  засоби та шляхове обладнання, продукцію  хімічної та пов’язаних з нею галузей  промисловості, готові харчові продукти, механічне обладнання, машини та механізми, електрообладнання та їх частини.

Найбільші обсяги товарів (24,1% загального імпорту області) за 10 місяців 2009-го надійшли в область теж від Російської Федерації. Це, переважно, готові харчові продукти, продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, недорогоцінні метали та вироби з них, мінеральні продукти.

Значні обсяги товарів отримані також з Казахстану (17,3%), Німеччини (12,0%), Сполучених Штатів Америки (7,3%). Партнери з Казахстану здійснюють в область поставки мінеральних продуктів. Закупки у Німеччині більш різноманітні – готові харчові продукти, механічне обладнання, машини та механізми, електрообладнання та їх частини, текстиль та вироби з текстилю, продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості та інше. Зі Сполучених Штатів Америки в область надходять механічне обладнання, машини та механізми, електрообладнання та їх частини, текстиль та вироби з текстилю.

Наталія НОГА, головний спеціаліст-економіст сектору статистики зовнішньоекономічної діяльності Головного управління статистики у Полтавській області

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему