Розмір тексту

Полтавський нардеп пояснив, чому голосував за особливий статус Донбасу

Вперше в історії «особливий статус» для частини Донбасу Рада прийняла з «мертвим» табло
Вперше в історії «особливий статус» для частини Донбасу Рада прийняла з «мертвим» табло | @zn_ua

Бо інакше, на думку Сергія Капліна, Україна отримає повномасштабну війну з Росією

Сьогодні на закритому засіданні у Верховній Раді народні депутати проголосували за законопроект про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Один із обранців від полтави, нардеп Сергій Каплін проголосував «за». Він так пояснив своє рішення:

— Путіну потрібно вісім годин, щоб дійти до Києва. А ми маємо безпрецедентну різницю в силах. І як бачимо, черги серед європейських країн захистити Україну від агресора, немає. Тому сьогодні було прийнято рішення, яке фактично зупинило початок повномасштабної війни. Ми проголосували за мир. І зараз ми отримали час, щоб реформувати країну та збудувати нову армію. Якщо буде політична воля, то останнє можна зробити і за рік.

ЗМІ вже розібрали основні моменти нового закону та гарантії держави:

Амністія:

  • Недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності і покарання осіб — учасників подій на території Донецької, Луганської областей.
  • Забороняється дискримінація, переслідування та притягнення до відповідальності осіб з приводу подій, які мали місце в Донецькій, Луганській областях.

Про російську мову

  • Використання в суспільному та приватному житті, вивчення і підтримка російської та будь-якої іншої мови, їх вільний розвиток і рівноправність.

Про вибори

  • Повноваження обраних депутатів місцевих рад не можуть бути достроково припинені.
  • Рекомендується призначити позачергові місцеві вибори на 9 листопада 2014 року.

Про чиновників і кадри

  • Вводиться особливий порядок призначення суддівського корпусу та прокуратури. Призначення будуть прийматися за згодою місцевої влади, а не Києва.
  • Кабмін, інші центральні органи виконавчої влади можуть підписувати з відповідними органами місцевого самоврядування угоди щодо економічного, соціального та культурного розвитку окремих районів.
  • Передбачається підписання угоди щодо економічного, соціального та культурного розвитку окремих районів.

Про правоохоронців

  • Рішенням міських, селищних, сільських рад створюються загони народної міліції, координація їх діяльності здійснюється відповідною сільською, селищною, міською главою.
  • Загони народної міліції утворюються на добровільних засадах з числа громадян України, які постійно проживають у відповідних населених пунктах.

Економічна підтримка

  • Підтримку соціально-економічного розвитку Донбасу надає Україна.
  • Введуть спеціальний економічний режим (не такий, як по країні), щоб стимулювати інвестиції і допомогти підприємствам для відновлення об’єктів промисловості, транспортної та соціальної інфраструктури, житлового фонду, переорієнтації промислового потенціалу, створення нових робочих місць, залучення інвестицій і кредитів для відновлення і розвитку об’єктів, розташованих в окремих районах.
  • У державному бюджеті на 2015 закладуть на це кошти. І вони пройдуть за основним фондом і по захищеним статтями. При скороченні витрат бюджету ці кошти не зможуть перенаправити в іншу галузь або скоротити їх обсяг.

Про Росію

  • Документ передбачає посилення і поглиблення добросусідських відносин між територіальними громадами, органами місцевого самоврядування окремих районів з адміністративно-територіальними одиницями Російської Федерації на основі угод про прикордонне співробітництво, які складаються територіальними громадами, органами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади України та територіальними громадами в межах компетенції, встановленої законом.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему