Розмір тексту

Сила упередженості чи влада грошей? Що вирішує долю країни

Заангажованість як особиста правда

Кому ЦЕ вигідно?

Істерія, що їй слугує неоголошена війна, охопила всю країну. Вона заважає людям тверезо мислити та фільтрувати потік не завжди правдивої інформації. 

Користуючись ситуацією блогери, журналісти та навіть чиновники беруть на себе «підігрів аудиторії». Навмисно ініціюється зростання напруження, що межує з нервовим зривом. В маси викидають актуальні за тематикою матеріали переслідуючи свої власні цілі. 

Описане становище можна спостерігати нині й на Полтавщині. Нещодавно область глибоко стурбували новиною про загрозу цілковитого знищення традиційного виставково-фестивального заходу Сорочинський Ярмарок. Навздогін населення ошелешили значно гучнішим твердженням. ПАТ «Хорольський молококомбінат дитячих продуктів» приписали фінансування ворожих угрупувань на території України. На поприщі переповнених газетних шпальт, інтернет-сторінок та телевізійних сюжетів подібна інформація вже не викликає ані обурення, ані здивування. Сьогоднішнє положення справ всіляко сприяє максимальній активації за «правильне віджимання» бізнесу та поверненню до схем дев’яностих. Тож чи варто так буквально сприймати все, що нам подають? Та задля кого насправді здають молоко господарства: здорової нації України чи життя бойовиків?

«Сарафанне радіо». Робота на теренах

Минулого місяця на сайті INSIDER, який позиціонує себе, як портал «Правдивих Новин України та Світу» було розміщено публікацію-ствердження опосередкованої причетності молококомбінату до діяльності сепаратистів. «Связи ДНР: украинский бизнес работодателей террористов» — саме такий заголовок задовільнив спрагу легковірних читачів. Підставою звинувачень Хорольського комбінату стала діяльність відомого російського бізнесмена Константина Малофєєва, якого охрестили його власником. Аналізуючи шалене розповсюдження сенсації по мережі очевидно, що саме цей портал постає першоджерелом. При цьому досить суттєвими виявились показники переглядів, які на INSIDER відразу стартували майже з семи тисяч. Звідки така цифра та чим підкріплена незрозуміло. Окрім, звісно, вірогідної грошової винагороди за штучну накрутку.

Сама ж публікація досить тяжка для сприймання — переповнена численною кількістю даних. Подібні «масивні» матеріали виникають з двох причин: перша — невміння писати; друга — прагнення розсіяти увагу читача і сфокусувати його тільки на вибіркових фактах. На тих фактах, які вигідні автору статті. Також цьому служить ілюстрація, в якій фігурує завод. 

Відчувши, що справа набирає непередбачуваних обертів — обурення читачів, спохватився сам керівник проекту. В обговоренні публікації з’явився його коментар, який поставив під сумнів достовірність публікації.

image001.pngДжерело

Услід за заявою Щербини, поважаючий себе comments.ua, передумали розповсюджувати чергову «заказуху» та просто видалили її. Від публікації залишився лише гучний заголовок у рядку з адресою «Журналисты нашли связь между Гиркиным...».

image002.jpgДжерело

Як же чинить сам «ворожий» комбінат? Трудовий колектив здає кров на потреби військових та цивільного населення зони антитерористичної операції. Відмовляється від святкування дня народження підприємства аби невитрачені кошти перерахувати на потреби батальйону спецпризначення «Полтава». За «Полтавою» йде «Азов», звільнені від терористів міста і так далі. Надається допомога на постійній основі Кременчуцькому обласному спеціалізованому бидинку дитини. Повна невідповідність інформації пресс-центру молококомбінату та сторонніх ЗМІ суцільним клубком плутанини привела у глухий кут.

Зі слів генерального директора ПАТ «Хорольський МКК ДП» Артема Кузьменко: «Будь-які ствердження у відношенні комбінату до пана Малофєєва чи діяльності бойовиків являються необґрунтованими. Так звані факти ні в якій мірі не відповідають дійсності. А всі обвинувачення з цього приводу є неправомірними. Ми допомагали, допомагаємо і будемо допомагати нашим захисникам рівно на стільки, на скільки дозволять наші можливості».

Останні плітки на порядку денному

Особливе збентеження викликає факт самовільного залучення чиновників до стверджень будь-чого ґрунтуючись на інформації у жовтій пресі. Адже це рівнозначно цитуванню старожилів біля під’їзду. За межу дозволеного зайшов Голова Полтавської обласної ради Петро Ворона, який на засіданні колегії Полтавської ОДА та регіональної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування буквально кричав про спонсорування Хорольським підприємством сепаратистів на Сході України. При цьому твердо стверджуючи, що інформація «особисто доказана». Певно маючи на увазі сумнівний матеріал на згаданому раніше порталі. Таке голослів’я спричинило буквально вибух особистої думки читачів обласного Інтернет-видання «Полтавщина», про що свідчить активне обговорення його виступу під заміткою на тему.

pl-1.jpg

pl-2.jpgДжерело

Та виявляється для Ворони подібна діяльність не є дебютною. Керівник проекту «Сорочинський Ярмарок» Світлана Свищева ділиться з народом «героями», що заважають проведенню заходу. Про це свідчить її звернення на офіційному сайті. Світлана закликає не вірити рейдерам, до яких відносить народного депутата України Валерія Головко (фракція «Батьківщина»), голову Полтавської облради Петра Ворону та голову Миргородського РДА Юрія Коваленко (член партії «Батьківщина»). «Рішення облради, на яке вони посилаються — це особисте рішення пана Ворони. Ними ж подана у всі ЗМІ неправдива інформація про те, що КМУ відмінив ярмарок. Це брехня та провокація!», — таким чином абсолютно стороннє комбінату джерело підтверджує особливу любов Ворони до пустих балачок.

Не останнє місце займає й думка Голови Полтавської ОДА Віктора Бугайчука, який вважає Голову Полтавської ради «внутрішньою проблемою» та «шкідником». Про що завуальовано сказав під час оголошення заяви на тему Ярмарку.

Чи кришує пан М комбінат?

Так як публікації, що потягли всю національність українського молокозаводу на дно російських глибин, базувалися на причетності до нього Константина Малофєєва довелось пролити світло і на його персону. Як результат маємо інформацію про пряме відношення впливового бізнесмена Російської Федерації до компанії «Нутрітек». Та чомусь ніхто із журналістів не звернув увагу на її архаїчність та факт 3-річного ювілею з моменту злиття акцій компанії його засновнику Георгію Сажинову. Про що свідчать публікації датовані 2011 роком на kommersant.ru, mfd.ru, gazeta.ru та інших порталах. Ще одне упущення — різниця в назвах, адже за даними SMIDA 84.3968% акцій від загальної кількості належать ПАТ «Нутрінвест», а не «Нутрітек». Сам же «Нутрітек» більше не відноситься до числа акціонерів. Тож, як не крути, виходить, що Малофєєв немає ніякого відношення до комбінату. Саме тому відповідальності за будь-які його дії підприємство Полтавщини не несе. Зовсім інше питання чому, з огляду на загальну доступність даної інформації, журналісти приписують вищезгаданого бізнесмена до молокозаводу? Такий хід не можна назвати нічим іншим, як умисним підтасуванням фактів.

image004.jpgДжерело

image005.jpgДжерело

Життя комбінату — інша сторона медалі

Жителі маленьких міст знають, що життя їх населеного пункту напряму залежить від наявності на території великих організацій. Звідси й забезпечення населення робочими місцями, й загальний рівень міста. А в ідеалі — залучення установи до суспільної діяльності. Хорольське підприємство в певній мірі — унікальне не лише за своєю специфікою. Адже на сьогодні цей комбінат — єдиний представник національних виробників замінників грудного молока. Відіграє він і важливу роль у житті міста, регіону та країни: на його балансі місцеві очисні споруди, подача води до віддалених районів Хоролу. Значною є взаємодія з місцевими органами влади: підтримка благодійних акцій, місцевих заходів, поміч малозабезпеченим громадянам. А також патронаж дитячого будинку малютки області та безумовно виготовлення вітчизняних сумішей з еко-сировини за європейськими стандартами.

На сайті комбінату розміщена стаття про підтримку змагань з велотріалу, що минулого місяця пройшов в Хоролі. На скільки це правда та яка роль підприємства розповів організатор змагань Олександр Крат: «Взагалі чудові люди. Коротко й по суті. Є проблема — отримайте поміч. Я звернувся до керівництва за мінімальною допомогою. Натомість отримав більше, ніж міг сподіватись. Хорольський молокозавод став генеральним спонсором Чемпіонату України з даних змагань. Допоміг подарунками для хлопців та у будуванні майданчика. Особлива подяка прес-секретарю, яка цілий день усіляко сприяла повноцінному проведенню змагань. Зараз же ведемо з комбінатом перемовини про подальшу співпрацю: підтримку нашого спортсмена на рівні Європи. Будемо разом прославляти Україну та рідне місто».

Допомога АТО наперекір «фактам»

Зі слів Голови Хорольської районної організації «Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів», комбінат ще до появи звинувачень в числі перших відгукнувся на запит щодо підтримки бійців антитерористичної операції. Що вже кардинально суперечить обвинуваченням. На час збору матеріалу відомо, що вже надано допомогу батальйонам «Полтава» та «Азов». На черзі батальйон «Айдар». Отримали продукти харчування жителі населених пунктів Донецької та Луганської областей, звільнених від терористів. Ведуться перемовини з організацією Червоного Хреста в Україні на предмет допомоги потребуючим Сходу. Згідно запиту від Хорольської міської ради, передано питну воду власного виробництва. 

Командир 2-ї роти батальйону спец призначенців «Полтава» в телефонному режимі підтвердив факт перерахування грошової допомоги для своїх бійців та запевнив, що вони освоєні за призначенням — закуплено засоби індивідуального захисту та інші необхідні речі.

Окрім самої подяки вдалося отримати коментар від представника штабу батальойнону «Азов» Сергія Ропана: «Зараз нелегкий час. Усім нам як ніколи потрібно триматись разом. Ми повинні бути єдиними. Велике значення для наших бійців має допомога від національно свідомих людей. Приємно, що є такі люди і в складі керівництва Хорольського комбінату. Вони оперативно відгукнулись на наш запит та особисто привезли продукцію до штабу в Лубни. Вразив візит Голови наглядової ради заводу. Вдалося переговорити про перспективу подальшої співпраці. В той же день серед інших продуктів до АТО відправили питну воду, олію, сухе молоко, молочні суміші від комбінату. Окрема подяка за воду, зараз вона — першочергова потреба».

Подяка

Ляльководи для Ворони або рейдери-спасителі спішать на допомогу

Не буває диму без вогню, всі ми знаємо цю приказку. На прикладі бачимо дим та не розуміємо хто палає. За особистого візиту до Хорольського молококомбінату мені вдалося переговорити з працівниками, що пережили на підприємстві колишнього керівника — Героя України Миколу Гавриленкова. Досить цікаве зерно думки було закладено до моєї голови: «Пам’ятаємо ще за Протасовича (той самий Гавриленков) до нас часто приїздив лубенський Дорош. Говорили, що все розкручував на перекупку заводу, втирався в довіру. Коротали досуг разом. Як кажуть, клуб по інтересам». До чого тут нинішній директор Лубенського молокозаводу Володимир Дорош? Нагадаю, що його особиста зацікавленість дійсно мала місце за правління Гавриленкова. Така інформація минулого року циркулювала мережею та кулуарами комбінату.

Корисною стала інформація від юридичного відділу. Згідно якої, колишнє керівництво акціонерного товариства в особі Миколи Гавриленкова , на захист якого стає Ворона, вже майже рік намагається перешкоджати повноцінному функціонуванню заводу. Ініціює проти комбінату кримінальні справи. Неодноразово з їх клопотань накладався арешт на розрахункові рахунки підприємства, заборонялася реалізація готової продукції та будь-які дії відносно майна комбінату. Також вилучалися документи, що потрібні для ведення господарської діяльності. Для глибшого розуміння ситуації потрібно звернутись до архівних матеріалів, які трохи пояснять ситуацію. Взявши хоча б «Молочный героизм или о том, как правильно заводы «отжимать». З публікації видно, як манія величі Героя заважає спокійно жити і йому самому, і підприємству.

Якщо ж аналізувати архівні та нові матеріали в одній площині, то виникнення зв’язків постає самовільно.

Та чи мають значення голосні звинувачення посадовця та заангажованість преси без доказів проти свідчень звичайних людей з прикладами і результатами діяльності комбінату? Питання риторичне.

Те, що намагаються провернути з Хорольським комбінатом дитячих продуктів робиться з єдиною метою — дестабілізації роботи підприємства, його перерозподілу та можливого збанкрутування аби загарбати по-дешевше. Атака журналістськими матеріалами, що звинувачують у підтримці бойовиків, демонструє основи маніпуляції свідомістю людей.

Тому перш, ніж сприймати за чисту монету будь-яку інформацію, ретельно перевіряйте її джерела. І не забувайте, говорячи про зомбування російських громадян варто замислитись про власне залучення до гри з нашим мозком. Задайте собі питання «Чому я це знаю та кому це вигідно?».

Андрій ПЕТРОВ, «Полтавщина»

На правах реклами

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему