Розмір тексту

Василь Шкляр пообідав разом з полтавськими «пластунами»

Полтавці вшанували героїв Холодноярської республіки

Більше сотні полтавців відправилися 12-13 квітня у подорож Черкащиною до Холодного Яру. На мандрівку з пригодами, що була присвячена Героям Холодноярської республіки.

Як повідомили у прес-службі «Пласту», взяти участь у поїздці можна було за умови попереднього ознайомлення з книгами Юрія Горліса-Горського «Холодний Яр» або «Чорний Ворон» Василя Шкляра. Учасники мандрівки відвідали старовинний Мотрин монастир, де колись вінчався Хмельницький, побачити 1100-літній дуб, під яким спочивали Максим Залізняк, Андрій Журба, Северин Наливайко, Богдан Хмельницький, Тарас Шевченко.

Полтавський Пласт

Полтавський Пласт

Полтавський Пласт

12 квітня 50 полтавців виїхали в напрямку Черкащини. Протягом тривалої п’ятигодинної дороги на вмонтованому екрані їм продемонстрували фільм «Відродження нації». Решту часу громада слухала українську музику та активно дискутували з приводу прочитаних книг і побаченого фільму.

Спершу полтавці побували в Суботові, відвідали Ільїнську церкву, де відбувалася панахида за гетьманом Богданом Хмельницьким, його синами Тимошем та Юрієм, старшиною та козацтвом, а також командармом Михайлом Омеляновичем-Павленком, письменником Юрієм Горлісом-Горським, іншими учасниками Першого зимового походу Армії УНР, яка в лютому 1920 року прийшла на Чигиринщину. Також полтавцям вдалося побувати у замчищі Богдана Хмельницького і відвідати садибу «У пані Олі» — українську автентичну корчму, у якій на них чекала несподіванка. Славнозвісний письменник Василь Шкляр теж завітав посмакувати галушками, тож полтавці мали можливість познайомитися з автором саме того роману, що за ініціативи народного депутата гарантував мандрівку полтавцям до Холодного Яру.

Після Суботова громада поїхала до хутора Буда, де змогли побачити як легендарний дуб Залізняка, так і почути великий концерт кобзарських цехів та гурту «Рутенія».

Полтавський Пласт

Полтавських паломників, що приїхали першого дня, очікувала ночівля у сільській бібліотеці, де до них приєдналися група з Черкащини. Облаштувавши свій побут, хлопці та дівчата переглянули кінострічку про події на Майдані «Зима що нас змінила», а також два документальних фільми про Холодний Яр.

Решта полтавців, що прибули до Холодного Яру днем пізніше, стали учасниками урочистостей у селі Мельники, а також вирішили зробити піший вимарш на декілька кілометрів до Мотрониного монастиря. При цьому вони також вшанували могили Василя Чучупака та холодноярців на цвинтарі Мельників, і мали можливість побувати біла дуба Максима Залізняка. Щасливою несподіванкою для тих, хто прибув другого дня стало і їхнє знайомство з Василем Шкляром на хуторі Буда, поблизу музейно-етнографічного комплексу.

Підготував Богдан АНДРЄЄВ, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему