Розмір тексту

Протестуючі вимагають відставки мера Полтави (оновлюється)

Фото: poltava.pl.ua

Полтавці вимагають відставки секретаря Полтавської міської ради Оксани Деркач

До Полтавської міської ради сьогодні зайшло приблизно 200 чоловік. Вони вимагають відставки секретаря Полтавської міської ради Оксани Деркач, яку звинувачують у відправці полтавських «тітушок» до Києва. На її місце пропонують призначити того, хто заслуговує довіри народу, а саме Олександра Артеменка.

Свою позицію мітингувальники висловили Олександру Мамаю, й закликали його ввести це питання до порядку денного. Проте, очільник міста відмовився це робити процесуально. Тоді депутати від опозиції вирішили голосувати за включення питання про недовіру Оксані Деркач до порядку денного. Однак, голосування руками не вдалося набрати потрібної кількості голосів. тому вирішили голосувати поіменно. Проте, це не дало бажаних результатів.

Зараз Олександр Мамай з Оксаною Деркач пішли до нарадчої кімнати. Їм услід, зі сторони опозиції,полетів пакунок з гречкою з вигуком «Їж свою гречку сам, Мамай!». Міський голова заявив, що на нього намагаються тиснути, але на його скаргу ніхто не звернув уваги.

Розсипана гречка на столі у Олександра МамаяРозсипана гречка на столі у Олександра Мамая

Як повідомив один з лідерів Майдану Роман Чабановський, Оксана Деркач вже заявила, що не вважає себе ні в чому винною, і йти з посади не збирається. Наразі вона консультується з кимось по телефону.

Після цього мітингуючи заблокували всі виходи з міської ради, для того, щоб депутати не розійшлися. також активісти поставили ультиматум, за яким депутатам дали 30 хвилин на вирішення питання про відставку Оксани Деркач. Якщо, після закінчення терміну питання вирішено не буде, то мітингувальники висловлять недовіру до полтавської влади й буде встановлене повне народовладдя.

11:48 Оксана Деркач заявила про те, що вона складає з себе повноваження.

11:58  Олександр Мамай поспілкувався з опозицією і заявив, що поки що не буде складати повноважень, а й надалі продовжуватиме виконувати свої обов'язки. У відповідь полетіли вигуки «Ганьба!».

11:59 У депутата від партії КПРС Галини Гаретової піднявся тиск їй викликали швидку. Наразі лікарі проводять обстеження.

12:01 У міськраді обговорюють питання про встановлення пам'ятника Мазепі.

12:05 Рішення про встановлення пам'ятника Івану Мазепі прийняли одноголосно (уточнюється). З місцем встановлення ще не визначились. Скоріше за все він буде встановлений на Соборному майдані за задумом автора пам'ятника.

12:07 Оксана Деркач повідомила представникам ЗМІ, що вона не є винною й не відправляла «тітушок» до Київа.

12:23 Олександр Мамай заявляє, що майданівці давлять на нього й порушують домовленості. Він аргументує це тим, що за домовленістю сьогодні мало стояти питання тільки про відставку Оксани Деркач, а не про обрання нового секретаря міської ради. Також він оголосив перерву. Натовп сприйняв це викриками невдоволення.

12:36 До зали зайшли бійці самооброни під керівництвом Юліана Матвійчука. Сталося невелика штовханина. Вони блокують приміщення та вимагають продовження сесії й виконання всіх своїх вимог.

12:45 Роман Чабановський закликає всіх, окрім депутатів, покинути залу. Бійці Самооборони виходять.

Роман Чабановський закликає всіх, окрім депутатів, покинути залу.Роман Чабановський закликає всіх, окрім депутатів, покинути залу

12:56 За демонтаж та зняття пам'ятника Леніна з балансу міста проголосували «За!». Також депутатами було прийнято й задоволено заяву Оксани Деркач про звільнення.

13:00 Активісти не випускають нікого з зали. У Олександра Мамая запитали коли буде нова сесія. Він відповів, що найближча, за планом, 20-го березня. на що протестувальники вимагають провести позачергову, в найближчий час.

Олександр Мамай

13:05 Сесія закінчилася, люди виходять.

Сесія закінчилася

13:22 Молодики обступили Олександра Мамая. Почалась штовханина. Активісти почали штовхати та обсипати гречкою мера. Йому поклали аркуш на стіл та змушують писати заяву про відставку. Олександр Мамай не збирається написати цю заяву.

Мамай дає інтерв’ю

Мамай біля виходу

Мамая оточили

Молодики обступили МамаяМолодики обступили Олександра Мамая

Мер готовий підписати заяву про відставкуМер готовий підписати заяву про відставку

13:30 Олександр Мамай не підписує заяву. Йому кричать: «На коліна! На гречку!». Мітингувальники нікого не випустять з зали поки мер не підпише заяву про звільнення.

13:32 Олександр Мамай боїться писати заяву. Роман Чабановський його запевняє, що якщо він піде у відставку, то йому нічого не зроблять.

13:34 До міської ради приїхала швидка.

13:38 У сесійній залі оголошена хвилина мовчання за загибшими на Майдані. Також це було зроблено для того щоб Олександр Мамай отямився.

13:45 Олександру Мамаю погрожуть спаленням хати. У гучномовець мер міста заявив, що заяву писати не буде. На це йому з натовпу кричать:«Саша, подумай, в тебе ж сім'я!».

У гучномовець мер міста заявив, що заяву писати не буде

13:52 Олександр Мамай комусь дзвонив радитись по телефону. Після цього він взяв мікрофон й заявив, що повторює вже в сотий раз, що заяву писати не буде.

13:57 На Олександра Мамая вдягли бронежилет.

Олександр Мамай у бронежилетіОлександр Мамай у бронежилеті

14:00 Люди налаштовані викинути мера з вікна. Проте, опозиціонери закликають не вбивати Олександра Мамая, а просто закрити його в кімнаті. Роман Чабановський оголосив голосування за відставку очільника міста.

СуперечкаСуперечка, щодо життя Олександра Мамая

14:01 Народна рада проголосувала за відставку Мамая. Роман Чабановський висловив пропозицію, щоб в.о. міського голови Полтави стала Оксана Деркач. Цитуємо «Вона хоч порядна людина».

14:07 Мамай знову повідомляє про те, що не буде покидати крісло мера.

14:17 Олександр Мамай повідомив, у гучномовець, що він домовився з Андрієм Барановим та Петром Вороною, про те, що всі кадрові питання будуть вирішуватись у понеділок законним шляхом.

Олександр Мамай

14:22 Андрій Баранов підтвердив те що сказав Олександр Мамай, проте люди не вдоволені. Андрій Баранов повідомив, що якщо люди хочуть вирішувати це питання негайно, то вони готові сісти за стіл переговорів.

14:30 Олександр Мамай погодився на позачергові вибори. Але, люди кричать: «Сзивай депутатів, будемо голосувати за твою відставку».

14:35 Чоловіки вступили в суперечку з Петром Вороною та Андрієм Барановим. Їм закидають те, що вони спільники Олександра Мамая та «виторговують собі місця».

14:56 Мітингувальники висувають пропозицію проводити народне Віче у приміщенні міської ради.

15:00 Протестуючі чекають на міліцію та прокуратуру, щоб вони відкрили кримінальне провадження на Олександра Мамая.

15:12 Роман Чабановський заявив, що міліція готова затримати Олександра Мамая та помістити його до СІЗО. В Свою чергу, прокуратура, також, готова поновити кримінальні провадження.

15:25 Олександр Мамай звернувся до громадськості та журналістів з проханням поновити свої батареї, бо найближчим часом він не збирається підписувати жодних заяв.

15:33 Прийшов начальник полтавського міського управління УМВС Віталій Ємець. Олександр Мамай заявив, що з 12:45 тут його утримують незаконно.

16:03 Андрій Баранов зробив таку заяву: «Ми щойно запропонували Олександру Мамаю продовжити сесію, проте той відмовився. Том, за вашої згоди, Олександр Артеменко, через гучномовець, буде обдзвонювати депутатів й ми будемо чути прийдуть вони на сесію чи ні».

16:07 Олександр Артеменко обдзвонює депутатів, багато з них не беруть слухавку.

Людина МамаяЧоловік, який вигукував «Фашисти!» (один з людей Мамая у залі?)

16:31 У натовпі були помічені чоловік 5 підозрілої зовнішності. Вони бриті, у спортивному одязі й іноді вигукують гасла провокуючи натовп.

16:35 У Верховній Раді України готується проект про перевибори мера у Полтаві. (Інформація неперевірена)

17:09 У міській раді планують провести віче, для того аби висунути недовіру полтавській раді та розпустити її.

17:17 Андрій Баранов висловив пропозицію провести загальноміську кампанію по збору підписів для висловлення недовіри чинному меру. Наразі створюється ініціативна група.\

18:25 Олександра Мамая, вже котру годину, не випускають навіть у туалет. Олександр Артеменко запропонував відпустити мера додому, за умови, якщо той скличе позачергову сесію у вівторок. Громада рішуче відхилила дану пропозицію.

18:35 У порівняні з ситуацією яка була вдень градус протистояння знизився. Люди не хочуть випускати Олександра Мамая навіть у туалет. Висловили пропозицію залишити відро у залі та п'ятьох представників самоохорони.

18:46 Людям помітно набридло утримувати міського голову. Всі висловлюють пропозиції, що робити далі. Сваряться. голосують, але згоди прийти не можуть.

19:03 Оголосили, що губернатор Полтавщини Олександр Удовіченко подав у відставку. Офіційний сайт облдержадміністрації це підтвердив.

youtubecigon9.jpg

21:00 Олександра Мамая відпустили.

Андрій ПЕТРОВ, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему