Розмір тексту

Народний пам’ятник льотчикам в лісі між Нижніми Млинами і Безручками

Народний пам’ятник льотчикам
Народний пам’ятник льотчикам | Фото: Богдан Овчар

Полтавець просить більше розповісти про пам’ятник військовим льотчикам

Один із наших читачів Богдан нещодавно направив листа, де розповів, що під час прогулянки велосипедом він натрапив на невідомий пам’ятник. Подамо його розповідь.

Проїхавши Нижні Млини та переїхавши по дамбі на інший бік Ворскли, звернули праворуч і поїхали по стежці у напрямі Безручок. Стежка веде через поля і ліс. Вона добре викатана велосипедистами, їхати можна досить швидко, до 20 км/год. Проїхали приблизно 4 кілометри. І тут ліворуч від стежки — бац — здивувала табличка, я по гальмах. Їхав тут у 2011 році, але цієї таблички не було, а по стилю букв та по слову «товарищ», схоже що вона виготовлена ще в радянський час.

Товарищ! Сойди с тропы и поклонись памяти павших. 100 м.«Товарищ! Сойди с тропы и поклонись памяти павших. 100 м.»

Повертаємо ліворуч по стрілці. Під ногами заросла, дуже слабо протоптана стежка, ведемо велосипеди в руках. Метрів через 20 — дерев’яний місток через струмок, нині він пересохлий, напевно тече навесні.

Народний пам’ятник льотчикам

Народний пам’ятник льотчикам

Проходимо ще метрів 40 — на стежці свіжа ямка глибиною на штик лопати — схоже що хтось копав з металодетектором.

Йдемо далі, вже наче пройшли 100 метрів, а загадкового обеліска-монумента немає. Стежка роздвоюється — куди ж йти? Тут на гілці дерева помічаю штучну «кладовищенську» квітку, підходимо ближче. Невеличка галявинка, на ній декілька бетонних плиток різної форми. З землі стирчить залізна труба, пофарбована у сірий колір. Зверху — зварений з заліза літак, також сірого кольору. У літака не вистачає правого крила та задніх — напевно відламані вандалами. Ніяких написів немає. По всьому видно що цей імпровізований пам’ятник стоїть досить довго, не новий, скоріш за все, ще з радянських часів. По вінку з георгіївською стрічкою на силуеті літака розуміємо, що цей «монумент» пов’язаний саме з війною 1941-1945 років, а не падінням якогось літака у мирний час.

Народний пам’ятник льотчикам

Народний пам’ятник льотчикам

Розвертаємось, повертаємось на основну «велосипедну» стежку і продовжуємо свою подорож далі.

В голові рояться думки та накопичуються запитання. Коли був збитий цей літак — під час відступу радянських військ у 1941 році чи під час наступу у 1943?

Наскільки точно обеліск вказує місце катастрофи? Льотчики так і залишилися лежати в цьому місці чи їх перепоховали? Номер літака і прізвища загиблих встановлені чи й досі належать до зниклих безвісті? Ким і в які роки встановлено пам’ятник?

Може комусь щось відомо про цей монумент, літак та його екіпаж?

Буду дуже вдячний за будь-яку інформацію — цікаво!

У свою чергу ми також спробуємо знайти людей, які б змогли розповісти про цей імпровізований, можна сказати, народний пам’ятник.

«Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему