Розмір тексту

Патріотична громадськість влаштувала у Полтаві кінопоказ «Відкрита ніч»

Кінопоказ «Відкрита ніч» у Полтаві
Кінопоказ «Відкрита ніч» у Полтаві

Українське кіномистецтво показало себе в рамках партнерського фестивалю «Мазепа-фест»

Захід відбувся у ніч з 29 на 30 червня у Полтаві у рамках партнерського фестивалю «Мазепа-фест». Кінопоказ провели крайове товариство «Просвіта», очолюване Миколою Кульчинським, мистецьке об’єднання «Magnum Opus» й громадська ініціатива «Злам стереотипів». «Відкриту ніч» заснував відомий кінорежисер Михайло Іллєнко 16 років тому. Згодом фестиваль розширив географію — одночасно проходив у кількох містах. Неодноразово майданчик для кінопоказу надавав «Мазепа-фест»: у 2007 році «Просвіта» здійснила ексклюзивний перегляд художнього фільму Юрія Іллєнка «Молитва за гетьмана Мазепу», у 2010 — документальних, ігрових короткометражок та мультфільмів. Торік «Відкрита ніч» завдяки просвітянам теж завітала до Полтави. Тож закономірно, що коли цього року через незалежні від організаторів обставини сімнадцята «Відкрита ніч» у Києві не відбулася, естафету вдруге поспіль у міському парку відпочинку «Перемога» підхопила Полтава.

Кінопоказ «Відкрита ніч» у Полтаві

Кінопоказ відвідали до семиста глядачів. Організатори самі не очікували такого аншлагу.

— Очевидно, молодих людей приваблює сам демократичний формат кінопоказу. Невимушена атмосфера, романтика, екран і проектор, друзі поруч... Вони брали із собою каву, каремати, і так дивилися всю ніч, — поділився враженнями член правління обласного товариства «Просвіта», помічник голови парламентського комітету з питань культури і духовності В. Кириленка Олег Пустовгар.

Глядачам показали добірку кращих фільмів за минулі роки: «Йшов трамвай № 9» С. Коваля, документальний фільм Р. Ширмана «Небезпечно вільна людина» про С. Параджанова, «Кохання до зрадливої Нуськи» за оповіданням Ю. Винничука, «Поліські образки» та багато інших.

— Ці фільми є ексклюзивними, — констатували у розмові зі ЗМІ голова мистецького обєднання «Магнум опус» Роман Повзик та лідер «Зламу стереотипів» Олександр Коба, — їх не можна скачати з інтернету, подивитися в соцмережах і тим більше їх не показує наше «заформатоване» ТБ. Сучасний український кінематограф і те, що нав’язує нам маскультура — це два різні світи.

Кінопоказ тривав до п’ятої години ранку і завершився розіграшем безкоштовних квитків на найближчу мистецьку подію від «Магнум опус». Наприкінці молодь заспівала державний гімн «Ще не вмерла Україна!»

Прес-центр Полтавського крайового товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему