Розмір тексту

У Полтаві презентували щоденник прикажчика, який описав Кобеляки ХІХ-ХХ століття

У Полтаві презентували щоденник прикажчика, який описав Кобеляки ХІХ-ХХ століття
У Полтаві презентували щоденник прикажчика, який описав Кобеляки ХІХ-ХХ століття | Фото: adm-pl.gov.ua

Історик Юрій Погода видав 1000 примірників своєї нової книги

Сьогодні у приміщенні Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського презентували книгу історика і письменника Юрія Погоди «Дневник прикажчика. Кануны».

Як розповіли у прес-службі Полтавської ОДА, ця книга є продовженням відомого дослідження «Дневник приказчика», яку надрукували в 2004 році. Вона увійшла до регіонального підручника історії (автор — заслужений учитель України О.А. Білоусько) та стала «учасником» деяких суто наукових заходів (наприклад, міжнародної конференції «Маргіналії-2008»).

— У центрі уваги обох цих книг — доля жителя повітового містечка Кобеляки Полтавської губернії Матвія Титовича Бобошка: «хлопчика» у мануфактурному магазині полтавського купця Тимофія Степановича Якушева, потім — прикажчика: спочатку у нього ж, а далі у «справі» вже кобеляцького купця А.С. Москова; затим — солдата Першої світової війни, нагородженого за хоробрість Георгіївським хрестом під час бойових дій під Тарновим (Австрійський фронт), і невдовзі після цього важко пораненого у боях під Двінськом. Його чесні щоденникові записи, що ретельно велися з дня у день, відкривають перед нами істинну, ретроспективну картину життя тих часів, дають величезну кількість побутових подробиць. У першій книзі я показував, як розвалювалася сім’я, а в другій, як вона відроджувалася, — зазначив Юрій Погода.

Книга розрахована на широке коло читачів та може бути цікавою для істориків, краєзнавців, усіх небайдужих до минулого нашого краю. За даними прес-служби Полтавської ОДА, вийшло 1 000 примірників цієї книги.

Олеся КРОШИНА, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему