Розмір тексту

Полтавські актори переживають, що у театру імені Гоголя відберуть дух творчості

У колективі полтавського театру імені М. Гоголя — конфлікт

У соціальній мережі з’явилося відкрите звернення актора Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М. В. Гоголя Богдана Чернявського. Актор занепокоєний з приводу професійної деградації, що відбувається, на його думку, у театрі.

За словами актора, напередодні Міжнародного дня Театру «гоголівці» підготували концерт та нову прем’єру сатиричної опери Дмитра Шостаковича «Антиформалістичний райок». За тиждень до цього адміністрація театру припинила роботу трупи та режисера. При цьому вийшов наказ, яким було заборонено створення чотирьох майбутніх вистав. У їх числі — і «Антиформалістичний райок». Богдан Чернявський стурбований тим, що у театрі імені М. Гоголя зникне атмосфера творчості:

— Нині театр, у якого можуть відібрати ідею, власну позицію, дух творчості наражають на те, щоб він перетворився на неживий театр, де не буде місця експериментальним, сучасним постановкам, процесу пошуку, творчості... Ми ризикуємо втратити унікальне творче обличчя, заразитися вірусом «байдужості», перетворитися на ворогів один одному. Кожний радітиме невдачам іншого, зруйнується цілісність колективу, зникне атмосфера творчості...

З повним текстом звернення Богдана Чернявського можете ознайомитися тут.

За коментарем ми звернулися до директора Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М. В. Гоголя Олексія Андрієнка. Ми попросили його висловити свою думку з приводу звернення Богдана Чернявського.

— Пробачте, будь ласка, є звернення народних артистів України. А для мене народні артисти України трішечки вищі, ніж Богдан Чернявський, — зазначив Олексій Андрієнко. — А стосовно творчої деградації... Це суцільна неправда.

За словами Олексія Андрієнка, народні артисти звернулися до голови Полтавської обласної державної адміністрації Олександра Удовіченка з проханням відсторонити їх від роботи з художнім керівником театру Олексієм Коломійцевим.

— Я пропрацював у театрі 6 років. І за 5 років моєї роботи не було жодних нарікань. Я скажу вам відверто: Олексій Коломійцев був «насаджений». Його силком, своїм наказом, управління культури зробило художнім керівником театру. Знаєте, у творчих колективах завжди є хтось незадоволений. Комусь не дали роль зіграти, когось не взяли до поїздки. А амбіції є... Знаєте, що у Большому театрі Москви ллють сірчану кислоту, а у нас — плітки. Це творчі стосунки. Але весь час, що я пропрацював у театрі, були тільки схвальні відгуки у пресі, усе було нормально. А з появою Олексія Коломійцева... (Це ви з приводу негативних публікацій про виставу «Пригоди пана Мюнхаузена»? — журналіст «Полтавщини»). Це я з приводу роботи Олексія Коломійцева, — відповів Олексій Андрієнко.

При цьому останній відзначив, що справді, зняв з постанови чотири вистави. Причиною назвав те, що вказані вистави є економічно не вигідними.

— Я не мав права підписувати вистави до постанови, не погодивши це з обласним управлінням культури, бо ці вистави тоді не фінансувалися. Коломійцев вмовив мене підписати документ. І це була моя помилка. Я помилку зробив — тепер буду її виправляти. Що тепер показуватиме театр? А у трупи достатньо вистав. І про це говорять аншлаги, починаючи з того, як театр увійшов у своє приміщення. Тобто робота триватиме далі. Тільки вона буде перебудована по-іншому, і я це зроблю.

Конфлікт між директором та художнім керівником театру імені М. Гоголя прокоментував і губернатор Полтавщини Олександр Удовіченко під час учорашньої прес-конференції «Три роки плідної роботи»:

— Ми не для того відбудовували наш обласний драматичний театр, щоб у ньому влаштовувати конфлікти. Хоча ви знаєте, що творчі люди — це не прості колективи, і там є багато конфліктів інтересів.

Олександр Удовіченко дав вказівку начальнику управління культури Полтавської ОДА розібратися у ситуації , «аби керівництво області не віддавалося на поталу якихось емоцій у колективі». І якщо буде потрібно, щоб втрутився губернатор, він це зробить.

Каріна ТЮТЮННИК, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему