Розмір тексту

Підвищення вартості проїзду у громадському транспорті Полтави нагадує театр для бідних

«Полтавщина» отримала економічні обґрунтування підвищення вартості тарифів на перевезення громадян у громадському пасажирському транспорті в Полтаві до 2,50 грн. Кілька роздумів з цього приводу...

У Полтаві хочуть підвищити вартість проїзду у міському пасажирському транспорті загального користування. Запропонована перевізниками вартість квитка: 2,25-2,50 грн. Ми ж попросили показати нам економічні обґрунтування тарифів, поданих до Полтавського міськвиконкому трьома перевізниками (ПП «Автомир», КП «Полтаваелектроавтотранс», ТОВ «Полтава-Еко»). У відповідь отримали відповідну документацію з пояснювальним листом за підписом начальника управління соціального розвитку Наталії Бондаренко. Хоча нам не зрозуміло, чому на запитання, пов’язані з тарифами, відповідають не фахівці відділу з питань транспортних перевезень та зв`язку, які і повинні робити експертизу наданих перевізниками розрахунків. Але ж документи нам усе-таки люб’язно надали... Тепер трохи наших роздумів стосовно різних цифр та фактів.

ПП «Автомир» — сором’язливий благодійник?

Далі, аналізуючи отримані відповіді, ми звернули увагу на те, що в 2012 році ПП «Автомир» отримав збитки у розмірі 222 тис. грн. Навіть за умов підняття тарифу на послуги з перевезення пасажирів, у 2013 році цей перевізник планує працювати в нуль. Так, ми припускаємо наступне: якщо у поточному році, не дай Бог, автобус «Автомиру» потрапить в ДТП, або виникне технічна несправність тощо, підприємство знову спрацює в мінус. Тоді чому б не подати таке обґрунтування підвищення тарифів, щоб заробити хоч якусь копійку для своєї родини? Таким чином, у нас є дві думки з цього приводу: або ПП «Автомир» — це благодійна організація і громаді Полтави шалено пощастило, або підрахунки, здійснені перевізником, не зовсім коректні. Тому що розрахунки вже підвищених тарифів підприємець подає, щоб працювати в плюс, а збирається працювати, не отримуючи з цього жодного прибутку... І чому б тоді не подати розрахунки з тарифами на перевезення пасажирів в автобусах «Автомиру» по 3-5 гривень, аби продемонструвати, за яких умов підприємство зможе отримувати хоча б мінімальний прибуток? Пробачте, забули: благодійники так не чинять. Чи, може, просто перевізники хотіли зійтися у цифрі «2,50 грн.»? Ні, ні. Не може бути. Зізнаємося, інколи у голову лізе усяка маячня та нісенітниця...

Чи повтікають водії від «Автомиру» до «Полтаваелектроавтотрансу»?

Проведімо ще кілька обчислень. За даними, які ми отримали від Полтавського міськвиконкому, ПП «Автомир» має 63 автобуси. Тривалість робочого часу кожного — 14-16 годин (у середньому — 15 годин). Так, без врахування часу, відведеного на медогляд та іншу підготовку до роботи на маршруті, один автобус працює протягом тижня 105 годин. Як передбачено частиною першою статті 50 Кодексу законів про працю України, нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Тобто протягом тижня на одному автобусі може працювати 2,63 водія (тобто 3 водія). З документів видно, що у 2013 році ПП «Автомир» планує заплатити своїм водія 1 млн. 896972 грн. 2,63 водіїв * 63 автобуси = 165 — стільки водіїв працює на усіх автобусах ПП «Автомир». За нашими підрахунками виходить: щомісяця кожен водій отримуватиме лише 958 гривень зарплати. А це менше мінімальної заробітної плати (або близько до неї, якщо у наші розрахунки закралась похибка), що є прямим порушенням законодавства. Чи дружини і діти водіїв також погоджуються жити в нуль — аби на славу полтавській громаді? Ось вона, благодійність! Не перевелися ще добрі люди в Полтаві!

До речі, у той час, коли водії «Автомиру» не отримають і мінімалку, виходить, постійно бідний і збитковий КП «Полтаваелектроавтотранс» видаватиме своїм робітникам і то кращі зарплати. Так, за нашими розрахунками, водії комунального підприємства отримуватимуть щомісячно 3647 грн.

При цьому нас дивує і той факт, що міськвиконком допускає до участі у конкурсі підприємство, що платить своїм працівникам мінімальну заробітну плату. Тому що основні надходження до міського бюджету йдуть із зарплати звичайних полтавців (фізичних осіб).

КП «Полтаваелектроавтотранс» б’є усі рекорди

Ще один цікавий нюанс, який ми вивели, проаналізувавши розрахунки нових тарифів перевізників. Звернімо увагу на КП «Полтаваелектоавтотранс».

Так, це підприємство перевозить майже вдвічі менше пасажирів, ніж «Автомир» (обсяги перевезень псажирів КП — 4 666 500 чол., ПП — 9 516 000 чол.) — це раз.

«Полтаваелектроавтотранс» платить своїм водіям майже у 4 рази більше, ніж ПП «Автомир» — це два.

Комунальне підприємство навіть не претендує на підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті до 2,50 грн. і згодне «їздити» по 2,25 грн. — це три.

При цьому у «Полтаваелектроавтотранс» ще залишається майже 1 млн. грн. річного прибутку.

Залишається тільки поаплодувати комунальному підприємству! КП виходить в плюс! А що ж тоді два інших великих перевізники Полтави?

ТОВ «Полтава-Еко» заробить у 2013 році майже у 36 разів менше за КП?

Аналізуючи отримані документи, дивують нас і плани ТОВ «Полтава-Еко» на 2013 рік. Протягом року підприємство планує отримати усього 265 757 грн. Тобто ТОВ вважає, що працюючи на найприбутковіших «кільцевих» маршрутах Полтави, воно отримуватиме на місяць лише 22 146 гривень. Мінус, грубо, 25% податків — і у «Полтава-Еко» в кишені лише 16 тисяч гривень щомісяця? І це на «кільцевих» маршрутах? Приємно бачити, що в Полтаві — одні благодійники. Аж гордість бере за наших перевізників!

Просто дивує, що люди, які тільки зовсім недавно почали працювати і вклали у свій бізнес близько 1 млн. доларів (плюс-мінус — купівля автобусів, облаштування необхідної бази, тощо) готові працювати за місячний прибуток у розмірі 2 тис. доларів. Гарна економіка! Якщо вкласти 1 млн. доларів в надійний європейський банк під 3%річних, місячний прибуток сягне 2,5 тис. доларів. Якщо ж ризикнути та вкласти такі кошти в український банк під теперішні 10% річних, прибуток складе 10 тис. доларів. А якщо під 21% у гривні? Зупинимося і не будемо рахувати чужі гроші. Тим більше, що основний висновок ми вже зробили — на міських маршрутах у Полтаві працюють благодійники.

То виходить, що у 2013 році ТОВ «Полтава-Еко» заробить у 2013 році майже у 36 разів менше за КП «Полтавалектроавтотранс»? Тепер порівняємо сили:

  • ТОВ «Полтава-Еко» перевозить полтавців по найприбутковішим маршрутам міста — (маршрут № 20, № 21, № 19). КП «Полтаваелектроавтотранс» — і на Критий ринок, і на Івонченці, і на Вороніна, і на Обласну дослідну станцію... Плюс, як завжди, значна кількість пільговиків — на плечах КП;
  • обсяг перевезень у КП «Полтаваелектроавтотрас» майже в 2,2 рази менший, ніж у ТОВ «Полтава-Еко» (КП — 4 666 500 чол., ТОВ — 10 720 811 чол.).

І тут одне з двох: або у комунальному підприємстві КП «Полтаваелектроавтотранс» працюють одні мрійники, «вера которых велика», або цифри, подані ТОВ «Полтава-Еко» щодо своєї річної прибутковості є, як би так сказати, не надто коректними... До речі, представники громадськості вважають, що нові тарифи на проїзд (2,50 грн.) доведуть рентабельність «кільцевого» маршруту до +120%.

Бій рекламі?

Аналізуючи документи ми звернули увагу і на те, що два з трьох перевізників поставили прочерки у графі «Планові річні чисті доходи від інших видів діяльності, які пов’язані з наданням послуг». Тільки КП «Полтаваелектроавтотранс» хоче отримати від цього 77,2 тис. грн. А як же ПП «Автомир» і ТОВ «Полтава-Еко»? Ці перевізники не отримуватимуть «доходів від інших видів діяльності, які пов’язані з наданням послуг»? А як щодо реклами на/в транспорті? Її не буде? То у Полтаві з’явиться шалено велика кількість автобусів, не обклеєних «ковбасами» та «вікнами», тобто рекламою? Але ми усе розуміємо, ми усе бачимо... Нам здається, що це ж неправда! Єдиний спосіб перевірити: подивитися на автобуси «Автомиру» та «Полтава-Еко» через місяць. За ідеєю, вони мають бути чистісінькі від рекламної інформації.

Ода калькулятору

Є ще дещо, що нас бентежить. Це підрахування перевізників кількості пасажирів, які їздять на маршрутах. За документами виходить, що ТОВ «Полтава-Еко» возить на своєму 41-ому автобусі (серед них — 8 «Богданів», 16 — Volvo В10BLE та 17 — Volvo B10G) тільки майже в 2 рази більше пасажирів, ніж КП «Полтаваелектроавтотранс» на своїх 16-ох «Богданах А09202». Ще одне порівняння: ПП «Автомир» перевозить на своїх 63 «Богданах» (11 маршрутів) близько 9,5 млн. полтавців. А ТОВ «Полтава-Еко» — на 41 автобусі, серед яких — 33 великої місткості, — майже 10,7 млн. городян (3 маршрути).

Щось тут не сходиться... Стверджувати нічого не будемо, але зробивши невеличкий аналіз економічних обґрунтувань підвищення тарифів на перевезення пасажирів у міському громадському транспорті та пояснюючого листа, складається враження, що усе це — театр для бідних. Забагато запитань, забагато нестиковок, забагато нелогічного... Тому аналізувати вартість шин, бензину та інших факторів, які перевізники використовують для обґрунтування необхідності підвищення вартості проїзду до 2,50 грн., ми не бачимо сенсу. Якщо комусь цікаво, викладаємо документи, які нам люб’язно надали для ознайомлення у Полтавському міськвиконкомі.

До речі, публічне громадське обговорення регуляторного акта «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів у пасажирському транспорті м. Полтава» відбудеться у приміщенні виконавчого комітету Полтавської міської ради 12 березня 2013 року о 14:00 (каб. № 222). Прийти можуть усі бажаючі. Ось тільки один нюанс: важливо, аби стільців на усіх вистачило.

Каріна ТЮТЮННИК, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему