Розмір тексту

Полтавська вистава «Пригоди пана Мюнхгаузена»: абсурд чи мистецька знахідка?

Фото з газети «Полтавський вісник»
Фото з газети «Полтавський вісник»

У Полтавському театрі ім. М. Гоголя з’явилася неоднозначна п’єса

Кожен розважальний заклад і заклад культури з нагоди новорічних свят намагається залучити до себе якомога більше відвідувачів. При цьому важливий елемент успіху — різноманітність. Але в уславленому Полтавському музично-драматичному театрі ім. Гоголя глядачам вибору не залишили. Судячи з офіційної афіші, авторська п’єса режисера-постановка Олексія Коломійцева «Пригоди пана Мюнхгаузена» запланована двічі на день (об 11:00 і 15:00) 2, 3, 4, 5, 6, 7 січня, а також має «радувати» полтавців та гостей міста сьогодні, завтра і 26 січня.

Афіша театру ім.Гоголя на січень 2012 рокуАфіша театру ім.Гоголя на січень 2012 року (збільшити)

«Пригоди пана Мюнхгаузена» гордо значиться в афіші гранд-мюзиклом для всієї родини на 2 дії. Але тільки спочатку у людей виникало бажання потрапити на цю п’єсу-шароварщину, написану на основі українського, турецького і німецького (?) фольклору. Сюжет — своєрідний, щоб не сказати більше. Турки викрадають наречену в українського хлопця, який йде її рятувати за допомогою друга, нечистої сили і барона Мюнхгаузена у вишиванці. Щоб «Полтавщині» не дорікнули необ’єктивністю — будь-ласка, коментарі людей, які подивилися цю виставу та залишили свої відгуки у відповідній книзі.

«3.01 Посмотрели спектакль „Мюнхаузен“. Очень и очень разочарованы!!! Как можно из такого интереснейшего и увлекательнейшего произведения сделать нечто??? нудное. Фантазия — это хорошо, но такое впечатление, что спектакль сделан „для галочки“! Очень жаль потраченного времени!».

«Шановні, хотілося світлого, доброго, радісного та ще й веселого. А отримали не те. Хіба чорти є складовою отого...? Та ще й надто гучно. Жаль.»

«3.01. Полный бред! Дети ждут праздника. Пришли в костюмах. Игр у елки нет. В зале мрак и темнота. Спектакль не соответствует возрастной категории детей. Очень разочарованы».

У книзі відгуків негативних коментарів більше, ніж позитивнихУ книзі відгуків негативних коментарів більше, ніж позитивних (збільшити)

«3.01. Получили огромное удовольствие от оформления холла театра, от спецэффектов, использованных в ходе спектакля, но вот сюжетную линию тяжело было уловить даже взрослому, не то, чтобы детям. Просьба учитывать, что в городе только один театр, и если это детский спектакль, то хочется, чтобы он был интересен и понятен детям».

«Я еще не встречала в своей жизни большего абсурда. Перепонки у детей лопнут от Вашего звука дикого. Неужели нельзя что-то другое поставить? „Двенадцать месяцев“ или „Снежную королеву?“

«5.01. Уважаемый режиссер, у вас есть дети? Так вот, если есть, вы сами сводите их на свое представление. Занимать «эфир» праздничных дней таким «новогодне-рождественским» спектаклем — это полное неуважение к зрителю, тем более — маленькому. Пришли с дочкой 3-летней на «праздник», а ушли через 5 минут от грохота, темноты, и вообще непонятно чего происходящего на сцене со слезами. Вы наверняка творческий человек, креативный и талантливый, судя по всему, но все должно быть в меру, а праздничные дни и спектакли должны нести радость детям и родителям и это, поверьте, не только мое мнение. Альтернативой могло бы быть чередование вашего «шедевра» с обычными детскими новогодними сказками. Всего Вам хорошего и главное мира и радости!!»

Глядачів у залі менше, ніж акторів на сценіГлядачів у залі менше, ніж акторів на сцені

Глядачів у залі менше, ніж акторів на сцені

Звичайно, у книзі відгуків театру ім. Гоголя є й схвальні коментарі. Але й у них глядачі говорять про те, що під час вистави можна оглухнути. Крім того, навіть якщо всі співробітники театру разом з акторами під загрозою звільнення будуть писати позитивні відгуки про «Мюнхгаузена», саму п’єсу від зневаги глядача це не спасе. І акторів на сцені при цьому усе одно буде більше, ніж глядачів у залі.

Пояснити те, чому подібні постановки з’являються на сцені Полтавського музично-драматичного театру, ми попросили начальника управління культури Полтавської ОДА Геннадія Фасія. Адже саме цей керівник посприяв тому, щоб у нашому театрі з’явився художній керівник Олексій Коломійцев.

Інтерв’ю із Геннадієм Івановичем — у нашій наступній публікації.

Анна ДОВГОШЕЙ для «Полтавщини»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему