Розмір тексту

У Полтаві управлінська компанія свідомо не передає на баланс ОСББ житлові будинки

ТОВ «Управлінська житлова компанія»
ТОВ «Управлінська житлова компанія» | Фото: Ян Пругло

Представники ОСББ вважають, що приватна структура не хоче передавати на баланс житлові будинки ОСББ, щоб не втратити прибуток

ТОВ «Управлінська житлова компанія» свідомо гальмує у Полтаві процес створення ОСББ та передачу будинків на баланс об’єднань. Про це «Полтавщині» повідомили представники двох ОСББ. Зокрема голова правління Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків на Б.Хмельницького, 12-а Алла Лимар коротко розповіла про свої «тернії» у стосунках між управлінською компанією:

— Наш будинок на Б.Хмельницького, 12-а ввели в експлуатацію наприкінці 2004 року. Спочатку нас обслуговував ЖЕК «Полтавтрансбуду», з 2009 року — ПП «Житлове управління — С», засновником якого, як нам стало відомо із судових рішень, був Руслан Гриценко. В 2010 нам були розіслані копії договорів, щоб мешканці уклали договори вже з ТОВ «Управлінська житлова компанія». Деякі мешканці автоматично підписали договори. Але інші мешканці запротестували проти такого нав’язування послуг, бо не було зібрання мешканців, їм не довели тарифи, послуги, нічого... Тоді ми створили ініціативну групу і у вересні 2011 року законно створили ОСББ. Але, фактично виступаючи проти цього рішення, УЖК не надає нам ніяких документів, зокрема, акту прийому-передачі будинку на наш баланс, без чого Полтаваобленерго не буде розривати договір із УЖК та укладати договір із нашим ОСББ. Сьогодні ми змусили написати директора ТОВ «УЖК» Михайла Тарасенка гарантійного листа ПФ ПАТ «Полтаваобленерго» з проханням завчасно укласти договір з ОСББ на електропостачання у зв’язку із тим, що 28 грудня УЖК передасть нам будинок на наш баланс.

Хоча мешканці побоюються повторення ситуації, коли свого часу ПП «Житлове управління — С», начебто передаючи будинок на баланс мешканцям, знеструмило будинок і кинуло під ноги мешканцям купу паперів.

— Все це небажання надавати нам документи пов’язано із тим, що УЖК не хоче втрачати джерело прибутку, хоча й наш будинок для них збитковий, — говорить Алла Лимар. — Якщо середній тариф в УЖК складає 0,97 за м.кв., то середній тариф у ЖЕО № 2 — 0,92 грн. Вони обслуговують за цим тарифом 70 будинків, це 350 тис. м.кв. Це гарний прибуток, тому може так статися, що мешканці нашого будинку залишаться без світла. Це щоб психологічно зламати людей. Але маємо надію, що наш будинок таки залишать у спокої, і з прямими договорами з тим же обленерго.

Алла ЛимарАлла Лимар

Також у голови правління ОСББ є запитання щодо законності тарифів, а отже і боргу, на який посилається УЖК перед написанням акту прийому-передачі будинку на баланс ОСББ:

— Є борг мешканців перед УЖК — 47 тис. грн. Але якщо тарифи не узгоджені міської радою, то виникає запитання щодо їх законності. На яких підставах УЖК нараховувало плату? Сьогодні директор цього ТОВ Михайло Тарасенко сказав, що вони деякі роботи виконують, як благодійну допомогу. Це смішно. Натомість міська влада відповідає, що це приватна структура, тому влада не має права втручатися у цей конфлікт.

Інша ситуація склалася із ОСББ, яке створили мешканці будинку на Пролетарській, 12. Але перед цим — коротка преамбула. Нещодавно на сайті Полтавської міськради з’явився проект рішення виконкому щодо встановлення тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій ТОВ «Управлінська житлова компанія» для власників та наймачів квартир. Це 9 будинків за адресами:

  • вул. Жовтнева, 40 в; вул. Паризької Комуни, 20/1 (ІІ черга);
  • вул. Жовтнева, 40 д; вул. Паризької Комуни, 24 (ІІ черга);
  • вул. Леніна, 74; вул. Пролетарська, 12;
  • вул. Панянка, 65 а; вул. Пролетарська, 27.
  • вул. Панянка, 75 а.

Планується, що ці тарифи (від 0,66 грн. до 0,84 грн. за м.кв.) встановлять з 1 січня 2013 року. Керівнику ТОВ потрібно провести із мешканцями роз’яснювальні бесіди та економічно обґрунтувати тарифи.

Але, як повідомила нам член правління ОСББ на Пролетарській, 12 Лідія Марченко, у них вже 1,5 року діє ОСББ:

— У нас виникає запитання до міської влади, чому ніхто з нами не радиться, а просто ставлять нас перед фактом, що нас буде обслуговуватиме саме УЖК. Ми є зареєстрована юридична особа, яка має право самостійно обирати надавачів послуг. Складається враження, що міська влада не зацікавлена у створенні в Полтаві ОСББ.

Цікаво також і те, що згідно з довідкою головного бухгалтера ТОВ «Управлінська житлова компанія» дебіторська заборгованість за утримання будинків та прибудинкової території складає 531782,78 грн. У зв’язку з цим у Товариства наявна заборгованість по сплаті заробітної плати та єдиного соціального внеску.

Якщо висновки представників ОСББ щодо свідомого гальмування процесу самоорганізації мешканців житлових будинків правильні, то по темі слід згадати візит до Полтави тоді ще міністра ЖКГ України Олександра Попова. Нагадаємо, що влітку 2010 року Олександр Попов роз’яснив нову філософію уряду щодо створення ОСББ. Він повідомив, що після 2014 року запровадження ОСББ виникне автоматично. Нюанс полягає у тому, що до 2014 року держава буде надавати фінансову допомогу в реалізації проектів ОСББ. Хто не встигне — той запізниться.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему