Розмір тексту

Полтавщина піклується невиліковно хворими пацієнтами

Гідне життя до останньої хвилини: невиліковно хворі Полтавщини не залишаться без підтримки

Нещодавно у Головному управлінні охорони здоров’я ОДА відбулося засідання круглого столу на тему «Перспективи розвитку паліативної допомоги в Полтавській області». У ньому взяли участь заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Олександр Коваль, начальник Головного управління охорони здоров’я Віктор Лисак, перший заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Ніна Черняк, провідні профільні фахівці області, очільники громадських та релігійних організацій, які безпосередньо опікуються даною проблемою.

Паліативна та хоспісна допомога — це професійна медична та психологічна допомога пацієнтам з важкими невиліковними хворобами і обмеженою тривалістю життя. До таких пацієнтів належать люди похилого віку, особи з такими невиліковними хворобами як СНІД, серцево- та церебросудинні захворювання, цукровий діабет, хвороба Альцгеймера, тощо. Хоспісна допомога надається таким пацієнтам або на дому, або в умовах стаціонарів медичних закладів. Тобто людині, яку вже неможливо вилікувати, у спеціалізованих закладах намагаються полегшити страждання, дають можливість зустріти фінал свого життєвого шляху у комфортних умовах, відчути підтримку оточуючих.

На засіданні йшлося про те, що полегшення фізичного болю і емоційного страждання невиліковно хворих людей, які відходять у Вічність, надання їм медичної допомоги, психологічної та духовної підтримки, здійснення соціального супроводу — обумовлена потреба будь-якого суспільства. Світова спільнота давно розробила стандарт надання комплексної допомоги — хоспіси і паліативні центри. Реальна перспектива створення у Полтаві хоспісу — спеціалізованого закладу обласного рівня, була головною темою обговорення.

З особливою місією на зустріч прибули Леся Брацюнь, виконавчий директор Всеукраїнського громадського об’єднання «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги», керівник проекту підтримки становлення системи паліативної допомоги в Полтавській області, Вікторія Тимошевська, директор програми «Громадське здоров’я» Міжнародного Фонду «Відродження» і Ксенія Шаповал, координатор міжнародної ініціативи «Паліативна допомога» програми «Громадське здоров’я» МФ «Відродження». Вони презентували проект «Адвокація становлення системи паліативної допомоги в Україні» по створенню хоспісів у трьох пілотних областях — Київській, Кіровоградській та Полтавській.

З аналізом стану досягнень, проблем та баченням подальшого розвитку паліативної та хоспісної допомоги в області виступив Віктор Лисак, начальник Головного управління охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації. Так, в області з 2010 року функціонують 134 стаціонарні ліжка паліативної допомоги при Полтавській обласній клінічній психіатричній лікарні ім. О.Ф.Мальцева, Полтавському обласному протитуберкульозному диспансері, Опішнянській туберкульозній лікарні, в Центрі профілактики ВІЛ/СНІДу, при районних та дільничних лікарнях. У Миргородській ЦРЛ 10 ліжок в онкологічному відділенні реорганізовані в ліжка паліативної допомоги. У Лохвицькому районі на базі реорганізованої Лучанської дільничної лікарні відкрито відділення паліативної допомоги на 20 ліжок. Виїзна служба Полтавського обласного клінічного онкологічного диспансеру здійснює понад 2000 виїздів для надання допомоги паліативним хворим вдома: знеболення, консультації лікаря-онколога тощо. Але старіння нації, зростання рівня захворюваності на тяжкі невиліковні хвороби, епідемія туберкульозу, високі темпи поширення ВІЛ-інфекції, тощо обумовлюють потребу у вдосконаленні існуючої системи підтримки тих, кого вже неможливо вилікувати.

Головний позаштатний спеціаліст з паліативної та хоспісної медицини ГУОЗ ОДА Людмила Самолеліс, описуючи мережу надання паліативної та хоспісної допомоги в Полтавській області, окремо наголосила на потребі підготовки спеціалістів. Медичні працівники, які працюють з невиліковно хворими, зараз опановують відповідні навчальні програми і курси перепідготовки, але важливо також приділяти увагу не лише фаховим обов’язкам, а й взаємодії.

Безпосередніми партнерами медиків у справі супроводу невиліковно хворих і помираючих є фахівці Головного управління праці та соціального захисту. Перший заступник начальника Ніна Черняк повідомила присутнім, що у системі соціального захисту населення Полтавської області функціонують 14 будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, в тому числі — 2 геріатричних, 7 психоневрологічних інтернатних установ, 2 дитячих будинки-інтернати, а також 12 стаціонарних відділень територіальних центрів соціального обслуговування. Окремим категоріям людей у зазначених установах надаються елементи паліативної допомоги. Вони знаходяться на повному державному забезпеченні відповідно до встановлених норм.

У спільному обговоренні учасники круглого столу дійшли висновку про поміркованість, комплексний та раціональний підхід до справи, і висловили сподівання на успішну реалізацію проекту. Адже забезпечення так званих «термінальних» хворих і помираючих фаховою допомогою та доглядом дозволить в області реалізувати на практиці принцип гуманності та основні засади загальнолюдської і християнської етики.

Прес-центр ГУОЗ ОДА

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему