Розмір тексту

У Полтаву приїхала дочка Горліс-Горського

Людмила Кучеренко та Ірина Баб'як зустрічають Ларису Лісовську
Людмила Кучеренко та Ірина Баб'як зустрічають Ларису Лісовську

До Полтави на запрошення президента Полтавського обласного медіа-клубу Людмили Кучеренко приїхала дочка Юрія Горліс-Горського Лариса Лісовська

Мало хто з полтавців знає, що український військовий діяч, хорунжий армії УНР, письменник, автор документального роману «Холодний Яр» Юрій Горліс-Горський народився у селі Демидівка Полтавського повіту (нині — Решетилівського району).

Прикро й соромно, але ця видатна людина не районного, не обласного й навіть не всеукраїнського, а як мінімум європейського масштабу, до цього часу ніяк не пошанована ні у своєму рідному селі, ні в Полтаві, ні на Полтавщині. Його іменем названі вулиці у Львові й Рівному, пам’ятник йому стоїть у с.Мельники Чигиринського району Черкащини (територія Холодного Яру, де українські патріоти аж до 1923 року чинили спротив більшовикам).

Вояки УПА зачитувалися романом «Холодний Яр», що вперше вийшов у світ у Львові 1937 року, беручи приклад з героїв Холодноярської республіки.

Юрій Горліс-Горський був убитий енкаведистами у м. Новий Ульм (Німеччина) 27 вересня 1946 року. За два дні до цього — 25 вересня — у нього народилася донька Лариса.

Пані Лариса схожа на свого батька. І зовні, й за характером. Адже не кожна людина на сьомому десяткові років зважиться на те, щоб переїхати в іншу країну, на інший континент, або прилучитися до увічнення пам’яті батька. Кілька тижнів тому Лариса Лісовська переїхала зі США в Україну. Поселилася в одному з монастирів Львівської області, доки вирішиться питання з постійним помешканням.

Горліс-Горський — це літературний псевдонім Юрія Юрійовича Городянина-Лісовського, якому у січні 2013 року виповнилося б 115 років. У Демидівці з давніх-давен проживає чимало носіїв прізвища Городянин. Без сумніву, що вони з одного роду з письменником, адже прізвище досить рідкісне.

Сьогодні у Демидівці з ініціативи Людмили Кучеренко та голови асоціації «Громадянське суспільство» Володимира Степанюка за сприяння Решетилівської РДА, Демидівської сільської ради, місцевого агропідприємства відбудеться наукова конференція, присвячена творчості й життєвому шляху Ю.Горліс-Горського.

Андрій ПЕТРОВ, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему