Розмір тексту

На Полтавщині не планують офіційно перейти на мови нацменшин

Прапор України над будівлею Полтавської міської ради
Прапор України над будівлею Полтавської міської ради | Фото: Ян Пругло

В радах поки що залишать українську єдиною офіційною мовою

Міськради двох найбільших міст області — Полтави і Кременчука — поки що не планують запроваджувати на своїй території окремих положень Закону «Про основи державної мовної політики». Як повідомила «Полтавщині» секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач, таких планів у депутатського корпусу не було, і на цей момент немає. 

Про відсутність планів дещо раніше журналістам повідомив і секретар Кременчуцької міськради Василь Івко. Про це повідомили в прес-службі ради.

Нагадаємо, що у зв’язку із прийняттям Закону «Про основи державної мовної політики» окремі міськради України виконали деякі його положення. Зокрема, вчора, 14 серпня, на сесії Краснолучьської міськради депутати затвердили рішення, згідно із яким на території Краснолучської міськради тексти офіційних оголошень і повідомлень; найменування органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, написи на їх печатках і бланках; друкована продукція для службового і прикладного використання (бланки, форми, квитанції, квитки тощо) будуть тепер на державній та російській мовами.

Крім того, депутати доручили виконкому міської ради підготувати пропозиції для зміни обсягів викладання російської мови в школах — відповідно до його розповсюдженням в місті і потребами городян. Першими подібне рішення ухвалили депутати Одеської міськради.

Також нагадаємо, що у Полтавській області згідно із даними Українського перепису населення 2001 року проживало 1 630,1 тисяч мешканців. Область є дванадцятою на Україні за чисельністю населення.

Національний склад області за останнім переписом:

  • українці — 1481,1 тисяч;
  • росіяни — 117,1;
  • інші національності — 9,8;
  • білоруси — 6,3;
  • вірмени — 2,6;
  • молдавани — 2,5;
  • євреї — 1,8.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему