Розмір тексту

Як усиновити дитину?

7 кроків до всиновлення дитини: як і що робити

У минулих публікаціях ми писали про те, що 662 дитини на Полтавщині живуть поза родиною. 350 з них розірвали юридичний зв’язок з біологічними батьками і готові до усиновлення. Можливо, серед них знайдеться саме ваше янголя, омріяна донька чи син.

Пропонуємо вашій увазі кілька кроків, як усиновити дитину. Вони прописані у Постанові Кабінету Міністрів № 905 від 8 жовтня 2008 року «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей». Отже, стартуємо.

Крок № 1

Начальник управління у справах дітей Полтавської ОДА Інна Конончук радить: перш ніж починати процедуру усиновлення, потрібно визначитися зі статтю та віком дитини. Після цього — ви повинні звернутися до служби у справах дітей за місцем проживання (у Полтаві — це будівля Полтавської ОДА, каб № 201), і написати заяву про взяття вас на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання.

До заяви додаються такі документи:

  1. копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;
  2. довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами державної податкової служби;
  3. копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо заявники перебувають у шлюбі;
  4. висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за формою згідно з додатком 3;
  5. засвідчена нотаріально письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя), якщо інше не передбачено законодавством;
  6. 6) довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника;
  7. копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Про те, кому не дозволять стати кандидатами в усиновлювачі, читайте тут. Пам’ятайте: якщо ви хочете, аби вас взяли на облік в усиновлювачі, різниця у віці між вами та дитиною, яку хочете всиновити не має бути меншою за 15 років. До того ж — ваше житло має бути в хорошому санітарно-гігієнічному стані з влаштованим окремим спальним місцем та місцем для занять для дитини. Заяву можуть не взяти і елементарно через недописки, описки, переписки — та інші «бюрократичні» штучки. Отже, обережніше та уважніше з документацією! У службі її розглядатимуть протягом 10 днів.

Крок 2

Вітаємо, ось ви вже і отримали обліковий номер та реєстраційну картку кандидатів в усиновлювачі. Тепер ви можете ознайомитися з банком даних дітей (фото). Дозволяється зустріч з обраною дитиною — протягом 10 днів не менше 3 годин на день.

Крок 3

Після встановлення контакту з дитиною вам потрібно звернутися в службу у справах дітей з заявою про бажання усиновити хлопчика чи дівчинку. Будьте уважні: не забудьте узяти у керівника закладу де знаходиться дитина, такі документи:

  • копію свідоцтва про народження дитини; 
  • документи, які підтверджують, що дитина може бути усиновленою;
  • повідомлення закладу охорони здоров’я або навчального закладу, в якому перебуває дитина, про згоду на її усиновлення (за наявності засвідченої нотаріусом згоди батьків на усиновлення дитини, згода закладу охорони здоров’я або навчального закладу, в якому виховується дитина, не надається); 
  • висновок про стан здоров’я, фізичний та розумовий розвиток дитини; 
  • акт про знайомство кандидатів в усиновлювачі з дитиною.

Крок 4

Тепер прийшов момент запитати дитину, чи хоче вона жити з вами (якщо дитина спроможна дати відповідь на таке запитання; якщо ж ні — за неї вирішить комісія з питань захисту прав дитини). Опісля служба готує проект висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини. На все це — 10 днів. І, нарешті, подача документів до суду:

  • Заява про усиновлення
  • Висновок про доцільність усиновлення
  • Акт про обстеження житлово-побутових умов
  • Довідки про заробітну плату
  • Копія свідоцтва про шлюб
  • Висновок про стан здоров’я кожного заявника
  • Довідка про наявність, чи відсутність судимості
  • Свідоцтво про народження дитини
  • Свідоцтво про смерть батьків дитини або копію рішення суду про позбавлення їх батьківських прав
  • Нотаріально засвідчену згоду батьків, опікуна чи піклувальника дитини на її усиновлення
  • Згоду дитячого закладу(та згода самої дитини після 10 років)
  • Довідка про невідвідування дитини батьками
  • Висновок про стан здоров’я дитини
  • Акт про встановлення контакту з дитиною

Зразки актів, висновків та направлень можете узяти тут.

Крок 5

Ви тільки-но з суду? Вітаємо! Отримавши копії рішення суду (через 10 днів з дати винесення рішення), ви зобов’язані особисто забрати дитину з місця її перебування.

Крок 6

Пам’ятайте, тепер вам потрібно отримати свідоцтво про усиновлення та нове свідоцтво про народження дитинив органах реєстрації актів цивільного стану. Запис про дитину потрібно внести в паспорт. Ще одне — зареєструйте усиновленого за місцем вашого проживання у паспортному столі.

Крок 7

Живіть дружно та щасливо!

Каріна ТЮТЮННИК, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему