Розмір тексту

Вандалізм у Полтаві залишається безкарним

Творчість хуліганів
Творчість хуліганів | Фото: Андрій Мирошниченко

Хоча масових проявів явище не набуло

Вандалізм — поширене явище не тільки Полтаві. Багато дослідників констатують той факт, що за останні роки такі вчинки почастішали, а збитки, нанесені зловмисниками, тільки зростають.

Якщо брати до уваги наше місто, то якихось серйозних проявів явища вандалізму та хуліганства останнім часом не спостерігалося. Все ж такі випадки є: перевернуті лавки у парках, обписані балончиками з фарбою фасади будинків, вітрини магазинів, розбиті вікна та шибки і це ще не весь перелік того, на стінах під’їздів відбитки підошов та чітко виведені нецензурні слова, у ліфті — спалені кнопки чи засмічена підлога так, що ніде стати, та це ще не все, що бачило наше місто.

Вандалізм — у буквальному сенсі слова: зловмисне руйнування або пошкодження культурно-історичних пам’ятників, інших матеріальних і культурних цінностей, приватних або суспільних об’єктів майна. Слово має походження від назви «вандали» — древні германські племена, відомі своїми нападами на Рим і його провінції. Тобто це хулігани, що псують суспільну, приватну чи комунальну власність.

Вандалізм у Полтаві залишається безкарним

Вандалізм у Полтаві залишається безкарним

Вандалізм у Полтаві залишається безкарним

Тут доречно згадати про випадок з розбитим квітником по вулиці Жовтневій, який розбили ще два тижні тому, а КП «Декоративні культури» досі не відновили вазон, хоча і обіцяли.

Не можна залишати без уваги і той факт, коли хулігани обмальовують фасади будинків, вітрини магазинів. Аби зафарбувати такий «прояв творчості» власникам останніх доводиться перефарбовувати всю стіну, що вливається у копієчку.

Як карають таких зловмисників «Полтавщина» дізнавалася у начальника відділу зв’язків з громадськістю УМВС України в Полтавській області Юрія Сулаєва.

— Дрібне хуліганство згідно КУпАП карається штрафом від 51 до 119 гривень, сказав Юрій Васильович. Крім того потерпіла сторона подає цивільний позов до суду на винуватця, для відшкодування завданих збитків і тоді вже суддя вирішує скільки, і в який період часу зловмисник повинен виплатити кошти потерпілому.

На жаль, у нашій країні для вандалів та хуліганів найчастіше все обмежується незначним штрафом та відшкодуванням збитків, якщо звичайно злочинця піймають. Але такі випадки трапляється вкрай рідко і тільки з тієї умови, що комунальники чи власники зіпсованого майна звернуться до правоохоронних органів з заявою. В іншому випадку вандалізм та хуліганство — залишається без покарання.

Андрій МИРОШНИЧЕНКО, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему