Розмір тексту

Полтавська влада не поважає пасажирів громадського транспорту?

Таке запитання у «Полтавщини» виникає, виходячи з відповіді на запит щодо наявності похвилинного розкладу руху транспорту в Полтаві

У Європі практикують встановлення на зупинках інформтабличок з похвилинним розкладом руху громадського транспорту. Беруть приклад з іноземців й українці. Наприклад, у Вінниці вже встановили 20 інформаційних табло з похвилинним розкладом руху трамваїв. Наявністю похвилинного графіку руху комунальних автобусів може похвалитися і Кам’янець-Подільський. Переглянути розклад можна на сайті цього міста. То чом би й Полтаві не перейняти такий корисний європейський досвід? І взагалі, чи є похвилинний графік руху громадського транспорту нашого міста?

Аби дізнатися про це, ми звернулися до відділу з питань транспортних перевезень та зв’язку Полтавського міськвиконкому. Там відповіли, що такою інформацією відділ не володіє — потрібно звернутися до КП «Центральна диспетчерська служба міських пасажирських перевезень». Запит ми надіслали до Полтавського міськвиконкому з проханням допомогти розібратися з порушеним питанням. Туди ми і надіслали запит. Відповідь щодо похвилинного графіка руху міського пасажирського транспорту загального користування «Полтавщина» просили надати по кожному маршруту за таким зразком:

  • номер маршруту автобусів та маршрутних таксі;
  • назва зупинки (кожної!), на якій зупиняється транспорт;
  • час, коли транспортний засіб прибуває до зупинки.

Відповідь прийшла через 6 днів у такому вигляді: «На ваш інформаційний запит повідомляємо, що розклади руху міського пасажирського транспорту загального користування знаходяться у вільному доступі і висвітлені на сайті міської ради за такою-то адресою». Підпис: начальник КП «ЦДС МПП» Є. Савчук.

ЗапитЗапит (збільшити)

ЗапитВідповідь (збільшити)

ВідповідьВідповідь (збільшити)

З отриманої відповіді на запит робимо висновок: повного похвилинного розкладу руху транспорту в Полтаві не існує. Наприклад, час, коли автобус, що прямує за маршрутом № 46 («Інститут зв’язку — м-н Половки -м-н Алмазний — Інститут зв’язку»), буде на кінцевій, — відомо. А, на проміжній зупинці, скажімо, на Великотирнівській — ні. Нам здається доречним провести аналогію з розкладом руху потягів.

Так, якщо ти живеш у Селещині і хочеш поїхати в Лозову, чи необхідно тобі прямувати в Полтаву і вирушати саме звідти? Ні. Відкриваєш розклад і дивишся, коли потяг прибуде на твою станцію. То чи не так з розкладом руху громадського транспорту? Чи не має право власник (тобто полтавці) знати, коли комунальні тролейбус чи автобус прибудуть на ту чи іншу зупинку, аби сісти у нього та спокійно доїхати до пункту призначення (давку у час-пік та грубощі роздратованих мешканців міста опускаємо)? Та і взагалі, чи не мають право мешканці Полтави знати точно, коли точно і до якої зупинки прибуває у їхньому місті громадський транспорт?

Якщо повний («похвилинно-позупинний») розклад руху транспорту відсутній, то чи не є це неповагою до мешканців та гостей Полтави?

До того ж виникає ще одне запитання: як за відсутності похвилинного графіку руху громадського транспорту їздять водії останнього? Надихає природа за вікном — прогнав першу частину маршруту швидко, а другу повільно (головне ж встигнути вчасно дістатися кінцевої зупинки)? Якби був похвилинний графік, впевнені, більшість водіїв чітко його дотримувалося б — таких похвалити треба за сумлінне виконання праці. А так транспортників фактично позбавили можливості отримати заслужену подяку. А пасажирів — можливості спланувати свій час і встигати на «бажаний» транспорт за розкладом.

Проте як сповістили нас сьогодні у КП «Центральна диспетчерська служба міських пасажирських перевезень», над порушеною проблемою там уже працюють. Начальник підприємства Євген Савчук пообіцяв, що похвилинний розклад руху міського пасажирського транспорту загального користування в Полтаві з’явиться вже до Дня міста.

Каріна ТЮТЮННИК, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему