Розмір тексту

Полтавці відзначили 303 річницю Полтавської битви з майстрами та козаками

Полтавські козаки
Полтавські козаки | Фото: Катерина Ткаченко

Відзначення 303 річниці Полтавської битви у Полтаві відбулося у рамках відвідування екскурсій та майстер-класів

Учора вже з 10 години ранку полтавці почали відзначати 303 річницю Полтавської битви. Традиційно захід організували на території музейного містечка Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви».

Ніна Григорівна, продавець сувенірівНіна Григорівна, продавець сувенірів

фото на згадкуФото на згадку

Загалом, на полі Полтавської битви панувала дружня, тепла атмосфера свята. За словами Наталії Білан, директора ДІКЗ «Поле Полтавської битви», порівняно з минулим роком кількість відвідувачів заходу у 2012 році була меншою. Серед можливих причин вона назвала те, що цього разу дата битви не припала на вихідний день. Та переносити захід все-таки не стали.

Наталія Білан, директор ДІКЗ « Поле Полтавської битви» та учасниці святаНаталія Білан, директор ДІКЗ « Поле Полтавської битви» та учасниці свята

Учасник святаУчасник свята

дівчина «Україна» пригощає хлібом-сіллю та учасників конкурсуДівчина «Україна» пригощає хлібом-сіллю та учасників конкурсу

Почалося дійство з екскурсій по музею історії Полтавської битви. Дівчата, вбрані в українські, російські та шведські національні костюми, почастували відвідувачів хлібом-сіллю та духмяним чаєм. У рамках екскурсій, які відвідали не тільки полтавці, але й харків’яни, учасникам запропонували взяти участь в історико-пізнавальному конкурсі «Україна — Швеція — Росія на перехресті століть». За кожну правильну відповідь видавали карточки, які потім можна було обміняти на подарунки.

дівчата, що представляють РосіюДівчата, що представляють Росію

дівчата, що представляють ШвеціюДівчата, що представляють Швецію

Напроти музею історії Полтавської битви розгорнулося містечко майстрів декоративно-ужиткового мистецтва. Серед присутніх були гончарі, майстри народної ляльки та зооморфної іграшки. Яна Якимчук дала майстер-клас з ліплення глини, Наталія Свиридюк — виготовляла традиційні українські ляльки-мотанки, а Наталія Дмитренко — слов’янські зооморфні іграшки. Сувенір ручної роботи можна було придбати за 10 грн. і більше. До того ж — на полі Полтавської битви встановили сцену, де виступив симфонічний оркестр імені Олександра Абрамова та народний фольклорно-етнографічний ансамбль «Яківчанські витівки».

Яківчанські витівкиНародний фольклорно-етнографічний ансамбль «Яківчанські витівки»

симфонічний оркестр імені Олександра АбрамоваСимфонічний оркестр імені Олександра Абрамова

Завершився захід майстер-класом та показовими виступами «бойового козацтва».

Нагадаємо, у минулому році під час відзначення річниці Полтавської битви відбувся квест «Битва під Полтавою».  А всі, хто цікавиться історією Полтавської баталії, мав можливість відкрити для себе ще одну її сторінку, побувавши в церкві-капличці Св. Петра і Павла, що на Братській Могилі російських вояків. Та хороший настрій присутнім мнулго року зіпсував дощ.

Катерина ТКАЧЕНКО, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему