Розмір тексту

У Полтаві матусі з колясками не можуть сісти у транспорт

Богдан маршруту №38 на вул. Станіславського
Богдан маршруту №38 на вул. Станіславського | Фото: Євген Асауленко

Зокрема, мова йде про мікрорайон Огнівка

За словами матерів, які проживають у районі Огнівки (зупинка Сади-2, Ринок Станіславського), двері транспортних засобів для них і їхніх дітей в колясках наразі, образно кажучи, зачинені.

— Нещодавно побачила на зупинці не надто страшну картину: стояла жінка зі своїм маленьким сином, якого тримала на руках. Нібито нічого особливого, але як було одягнене маля? Ніби капустина! — розповіла мешканка Огнівки Наталя. — При цьому перев’язане воно було старим великим платком — страшна подоба люльки. А на ліктях у матері висіли сумки. Ще однієї хіба що в зубах не вистачало. І я розумію, що усе це від того, що з коляскою у транспорт наш не сядеш. На Огнівці це не можливо. Є один автобус, пристосований і для колясок, і для інвалідів, проте його чекати хтозна-скільки. Мимоволі згадую й себе. Моєму малому 8 місяців. З коляскою, знову-таки, нікуди не сядеш — доводиться йти пішки з Ринку Станіславського на Мотель або 23 Вересня. А знаєте, улітку, може, як-не-як, і прогуляєшся. А взимку, коли не надто тепло і везти коляску по снігу якось, знаєте, важкувато — не дуже приємна справа.

Заступник начальника відділу з питань транспортних перевезень та зв’язку Полтавського міськвиконкому Сергій Шпак розповів про те, який транспорт їздить в огнівський мікрорайон. За даними Сергія Миколайовича, 21 лютого на маршрут у місті виїхало 335 автобусів та 49 тролейбусів. На Огнівку, як і було заплановано, на маршрут №38 виїхало 12 автобусів «Богдан» (з них два — пільгові). По маршруту №40 (Огнівка — Південний вокзал) та №41 (Огнівка — ГРЛ) на даний момент їздить 6 та 4 транспортних одиниці, здебільшого мікроавтобуси «Рута». По маршруту №64 (Сади-2 — Левада) — ще 3 автобуси. До того ж 9 мікроавтобусів «Рута» їздить по маршруту №39 (Огнівка — Левада). Щодо транспортних засобів, пристосованих для перевезень осіб з обмеженими фізичними можливостями, Сергій Шпак зауважив: справді, такий автобус тільки один.

— Було так, що у нас по огнівському маршруту їздило два автобуси, — розповів він. — Проте транспорт виїжджав з центру, доїжджав до Садів-2, а далі — важко. З Огнівки через першу міську лікарню взагалі дорога для автобусів, які їздять «по кільцю», важкопрохідна. Таким чином, через 2 тижні ці автобуси ходити перестали — «не прижилися».

За словами Сергія Шпака, за вирішення проблеми чиновники візьмуться незабаром. Згідно з розробленою новою програмою, планується пустити на маршрути й великі автобуси. Коли саме — Сергій Шпак не уточнив. А поки це «коли» настане, матусі з колясками та інваліди можуть спокійно прогулюватися до «кільцевих» зупинок, аби сісти на пристосований для їхніх потреб транспорт.

Зазначимо: згідно з умовами конкурсів по визначенню автомобільних перевізників для перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування (11 січня 2012 року) на маршруті № 25 (Центр — Огнівка) має бути 4 автобуси. При цьому 1 — пристосований для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями. На маршруті № 41 (Огнівка — ГРЛ) — 8 автобусів, пристосованих для інвалідів — 1. З двох пільгових автобусів 38-ого маршруту (Огнівка — Інститут зв’язку) пристосованим для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями має бути також один автобус. За словами Сергія Шпака, саме він зараз і їздить на Огнівку.

Каріна ТЮТЮННИК, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему