Розмір тексту

Енергетики Полтавщини відчувають дефіцит потужностей

Державна інспекція з енергонагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії
Державна інспекція з енергонагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії

Чи слід чекати через це полтавцям віялових відключень світла — про це ми запитали у фахівця

Україна що-що, а електроенергію експортувала — зазвичай до Молдови та Білорусі. Але сильні морози та аварія на Запорізькій АЕС із зупинкою кількох енергоблоків, що виникла днями, призвели до того, що ми тепер не тільки газ, а й електроенергію імпортуємо із Росії. Потужностей не вистачає, а споживання — зростає, особливо з боку населення. Власне, з цього приводу ПАТ «Полтаваобленерго» просить споживачів обмежити використання електроприладів в часи вечірнього максимуму: в даний момент це приблизно з 17:00 до 19:00. Інакше може спрацювати автоматика і тоді можливі аварійні відключення. Наскільки глобальною є така ситуація? На це запитання нам відповів керівник Державної інспекції з енергонагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у Полтавській області Михайло Касьяненко:

— З одного боку, обмеження по потужностях мають крупні споживачі, підприємства. Натомість побут, якщо не порушує правил, витрачає стільки електроенергії, скільки йому потрібно. Енергетики дивляться за тими, хто має ліміт. А ми контролюємо, аби енергетики обмежували цю групу споживачів, вчасно складали акти. Хочу зазначити, що насильно ніхто нікого не відключатиме. Але варто розуміти: кожен, хто може, має економити. Коли приходить людина з роботи, зазвичай включаються всі можливі електроприлади. Відбувається скачок споживання. Тож проблема в тому, що необхідно обмежуватися якось, не давати рости потужностям.

Михайло Касьяненко також зазначив, що суттєвих аварій в електромережах через дефіцит потужностей не було. Всі з нетерпінням чекають, коли спадуть морози. Держенергонагляд запевняє: віялових відключень, як у 1999-2000 роках, не буде. Але Михайло Касьяненко визнав: нині у його інспекції та в енергетиків не найкращі часи, адже є напруга, у першу чергу, моральна через те можливі збитки. Він просить населення кілька днів, не більше 10-ти, економити електроенергію і перетерпіти тимчасові обмеження.

До речі, за офіційними даними дефіцит електричних потужностей в Україні з’явився через зупинки енергоблоків АЕС і ТЕС, викликані відповідно аварією на лінії електропередач і сильними морозами. Так, частину металевої опори ЛЕП 750 кВ розкурочили нелегальні збирачі металобрухту. Ремонт лінії електропередач триватиме мінімум до 12 лютого. За даними експертів енергетичної галузі, у ситуації, що склалася, збитки ляжуть на плечі експортерів електроенергії.

Анна ДОВГОШЕЙ, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему