Розмір тексту

У Полтаві не буде пам’ятника Івану Паскевичу на коні

У травні 2012 року відзначатимемо 230-річчя з дня народження нашого земляка — видатного полководця, генерал-фельдмаршала російської царської армії Івана Федоровича Паскевича

Заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль сьогодні з цього приводу провів нараду з представниками громадськості, інтелігенції та керівниками зацікавлених управлінь. За словами керівника, Іван Паскевич не мав жодної поразки на полі бою, за особисті заслуги у військовій справі отримав Військовий орден Святого Великомученика і Побідоносця Георгія всіх чотирьох ступенів. За 149 років існування цієї нагороди такий орден усіх його чотирьох ступенів мали лише чотири полководці, підкреслив Олександр Коваль.

На Полтавщині до ювілейної дати планується проведення наукової конференції, тематичного круглого столу, створення телесюжетів. Також відбудуться тематичні читання для вчителів історії та учнів-призерів олімпіад за участю науковців, присвячених життю та діяльності Паскевича.

Іван ПаскевичІван Паскевич

За словами керівника російської общини в Полтавській області Віктора Шестакова, прізвище Паскевичей сьогодні незаслужено забуте в Україні, тож цю несправедливість необхідно виправити. Крім того, він вважає: сам полководець заслуговує пам’ятника у Полтаві — при цьому Іван Федорович обов’язково має бути на коні.

В обласній владі до подібної ідеї ставляться скептично: у нинішні часи це занадто дороге задоволення. Міська влада також на цю тему розмірковувати не хоче, мабуть, через так і невстановлений пам’ятник іншому історичному діячеві Івану Мазепі. Тож вшанують Івана Паскевича так, як і передбачали: назвуть його ім’ям одну з вулиць обласного центру та встановлять меморіальну табличку на його честь.

— В ієрархії видатних полководців Російської імперії, на мою думку, Паскевич займає місце після Суворова та Кутузова. Його ім’я було незаслужено забуте завдяки радянській ідеології. Загалом, хочу зазначити, що за часів правління імператора Миколи І при ньому було дві видні фігури з Полтавщини: полководець Іван Федорович Паскевич і Віктор Павлович Кочубей — міністр внутрішніх справ, голова Кабінету міністрів, фактичний керівник губернаторі і, по суті, внутрішнього цивільного життя у тій країні. Що стосується пам’ятника згаданому полководцю, до обласна влада займається реальними справами. Пам’ятну табличку, вулицю його імені (при чому перейменовувати не будемо, це буде район новобудов), виставку в Галереї мистецтв, історичні читання і таке інше — реалізуємо обов’язково, — зазначив у розмові із нами Олександр Коваль.

До речі, цього року про Івана Паскевича згадуватимуть також у Росії, Білорусі, Вірменії та Польщі, адже його доля була тісно пов’язана з історією цих країн.

Анна ДОВГОШЕЙ, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему