Розмір тексту

Як уберегти себе і своїх близьких від переохолодження та обмороження

Щоб уберегти себе і своїх близьких від переохолодження та обмороження радимо дотримуватися простих рекомендацій

Перед виходом на вулицю не забувайте ознайомлюватися з прогнозом погоди. Без необхідності не виходьте на вулицю і скоротіть перебування на морозі.

Підтримуйте температуру тіла, не допускайте навіть короткочасних переохолоджень. Правильно одягайтесь, а саме дотримуйтесь принципу пошаровості, тобто одягайтесь, як цибулина. Кожний шар одягу має певні функції та доповнює дію інших.

Перший шар — базовий: вентилює та відводить вологу (термобілизна). Це найближчий до тіла шар одягу, який відводить піт із поверхні тіла, залишаючи його сухим, не допускає переохолодження, зберігає корисне тепло, вентилює та має «дихаючі» властивості.

Цим функціям ідеально відповідає спеціальна термобілизна із синтетичних або із вмістом синтетичних тканин. Бавовна є поганим вибором для базового шару, оскільки поглинає піт і сприяє переохолодженню тіла.

Другий шар — ізолюючий. Цей шар одягу утеплює, захищає тіло від охолодження, зігріває у холодну погоду. Волога не затримується, а легко виводиться на поверхню, де вона випаровується або транспортується далі у третій шар. Для цього шару дуже добре підходять товстий фліс та вовна, оскільки ці матеріали є хорошими ізоляторами тепла.

Третій шар — захисний (куртки, штани, костюми). Зовнішній шар захищає від несприятливих погодних умов. Він виконує функцію «щита» проти дощу, вітру та холоду. Для третього шару найкраще підходить водо- та вітронепроникний дихаючий зовнішній шар.

Бережіть шкіру від переохолодження та обвітрювання

При тривалому перебуванні на холодному повітрі шкіра втрачає вологу, обвітрюється і на ній з’являються мікротріщинки, через які може потрапити інфекція. Для запобігання цьому вранці потрібно змащувати шкіру обличчя живильним жирним кремом, який містить вазелін або ланолін — він не дає випаровуватись волозі та зберігає шкіру еластичною. Для захисту слизової губ потрібно використовувати жирну гігієнічну помаду.

Бережіть кінцівки від переохолодження. Під час перебування на холоді відбувається природний перерозподіл крові з кінцівок до тіла, для забезпечення внутрішньої температури. В результаті цього обличчя, ніс, вуха, шия, руки та ноги стають вразливішими до холодних температур. Тому не допускайте їх переохолодження: носіть вовняні рукавиці та дві пари шкарпеток.

Взуття не повинно бути тісним, бо це перешкоджає нормальному кровообігу. Потрібно, щоб між ногою та взуттям залишався повітряний прошарок. На дно взуття необхідно постелити устілки із товстої повсті або фетру. Перед виходом на вулицю потрібно добре розтерти ноги, і вже після цього одягати шкарпетки.

Рукавиці. Що стосується зігрівання рук, то краще одягати не рукавички, де кожен палець знаходиться окремо, а рукавиці, де пальці зігрівають один одного.

Зігрівайтеся рухом

При тривалому перебуванні на холоді організму потрібно час від часу розминатися: поприсідати, помахати руками, пострибати, розтерти коліна, долоні та ступні — це покращить кровообіг та дасть змогу імунним клітинам краще циркулювати в організмі, що, в свою чергу, підвищує його опірність простудам та захворюванням.

Але з настанням холодів у більшості мам виникає питання: чи можна гуляти з дитиною в мороз? Як правильно одягнути малюка? Як зберегти здоров’я дитини і не піддавати зайвому ризику?

Якщо дитина тільки народилась і в неї немає відхилень у стані здоров’я, хвилюватися не потрібно: короткочасне перебування на морозному повітрі не викличе обмороження. Але температура повітря на прогулянці не повинна бути в перший місяць нижчою за 0 градусів, а після першого місяця за 2 градуси.

Для малюків старше одного місяця прийнятна температура повітря нижча від нуля в межах 5-10 градусів. Мінуc 10 градусів для прогулянки з дитиною вже достатньо низька температура, оскільки повітря потрапляє на слизові носа і рота, може викликати переохолодження. При вираженному побліднінню дитину потрібно негайно занести в приміщення і зігріти.

Дітей до трьох років не бажано виводити на прогулянку при температурі, нижчій -20°С і сильному вітрі, до 5 років — при температурі, нижчій -25°С. А тому, чим менший ваш малюк , тим більше потрібно дотримуватись температури для прогулянок, намагайтесь гуляти в суху і безвітряну погоду.

Як правильно одягнути малюка

Одяг повинен бути не тільки теплим, зручним, неважким, таким, що не втрачає тепло. Якщо дитя перебуває в лежачому положенні без ковдри, тоді одяг повинен бути багатошаровий. Щоб шкіра малюка не страждала від морозу, вже при мінус 5 до 0 градусів одягайте малюка в 5-шаровий одяг.

Увага! Не варто закривати ніс і рота дитини шарфом. Перед тим як виходити гуляти, на відкриті частини тіла нанесіть спеціальну дитячу гіпоалергічну косметику, яка захистить шкіру дитини від низької температури, особливо якщо шкіра схильна до сухості.

Одягнувши 5-шаровий одяг, перевірте на вулиці температуру носика і рученят: якщо вони гарячі і вологі, зменшіть «спорядження» в один шар.

По-перше, будучи одягненою тепліше, ніж потрібно, дитина перегрівається. Особливо це стосується малюків перших місяців життя. Коли малюк перегрівся, він починає турбуватися, кричати.

По-друге, дитина, одягнена дуже тепло, пітніє, що, як відомо, підвищує ризик виникнення застудного захворювання. Справа в тому, що в цьому випадку їх система терморегуляції не тренується. Дитина постійно бореться з перегріванням, і найменше зниження температури сприймається як стрес, на який організм не може відповісти адекватно. Тому навіть помірне, а тим більш виражене зниження температури навколишнього середовища викликає різке ослаблення імунного захисту, і дитина хворіє.

Ніна ДУРДИКУЛИЄВА, головний лікар обласного Центру здоров’я

P.S. За інформацією управління прогнозування МНС України та Полтавського центру гідрометеорології, погода на 26.01.2012 року очікується: мінлива хмарність, ожеледиця, вітер східний 7-12 м/сек., температура повітря по області: вночі...-15...-20°С, вдень...-10...-15°С, по м. Полтава: вночі...-17...-19°С., вдень... -13...-15°С.

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему