Розмір тексту

Мер Полтави вважає: нові податки покращать життя деяким підприємцям

Сьогодні Полтавська міська рада мала розглянути два планових питання і одне позапланове

Перше — заслухати інформацію прокурора Київського району Полтави «Про стан законності, вжиті прокуратурою заходи щодо її зміцнення та результати діяльності на відповідній території за 2011 рік». Але прокурор для інформування депутатів на сесію не з’явився, зате був представник податкової, який допомагав присутнім розібратися у другому питанні «Про внесення змін до рішення позачергової сьомої сесії Полтавської міської ради шостого скликання від 31.01.2011 року «Про встановлення місцевих податків та зборів».

До речі, від сьогоднішнього ранку Олександр Мамай очікував більшої кількості, скажімо так, мітингуючих. Так, за його словами, 1,5 тисячі підприємців з ринків мали перекривати дорогу, протестуючи проти збільшення ставок єдиного податку, а також представники ВО «Свободи» мали прийти під стіни владної будівлі із незрозумілою ціллю. Щодо підприємців, то їх сьогодні перед початком сесії зібралося лише близько десятка. Серед них були представники профспілки підприємців ринків Полтави. Як вони повідомили «Полтавщині», страйк не вийшов, можливо, через те, що сьогодні у риночників — вихідний день. Але позиція цієї категорії підприємців однозначна: збільшення ставки єдиного податку для 1-ої групи до 10%, а для 2-ої — до 20% знищить малий бізнес в обласному центрі.

Сьогодні Полтавська міська рада мала розглянути два планових питання і одне позапланове

Власне, на цій ідеї базувалися звернення до депутатів їхніх колег від опозиційних фракцій: Любові Шайдур з ВО «Батьківщина» і Олександра Шамоти з ПП «Фронт Змін». Так, депутатка просила відкласти розгляд проекту рішення щодо встановлення місцевих податків та зборів, розглянувши питання на засіданнях профільних комісій. Також Любов Шайдур зазначила, що рішення міськвиконкому від 28.12.2011 року щодо нових комунальних тарифів для мешканців багатоповерхівок потрібно скасувати. Після чого депутати мають побачити розрахунки і почути обґрунтування для суттєвого підвищення вартості цих послуг. Крім того, вона переконана, що депутати мають провести з цього приводу співбесіди в своїх округах. Олександр Шамота зосередився тільки на підприємцях і зазначив: підняття місцевих податків до максимальної позначки загонить їх «у глибоку тінь».

Натомість мер Полтави порадив депутатам і мітингувальникам за вікном не займатися політичним піаром, тому що головне для влади — наповнювати міську скарбницю і ремонтувати її коштом медичні та дитячі заклади міста.

До речі, сьогодні на сесії було лише 34 депутатів із 50-ти, відсутність частини із них «не пояснюється поважними причинами», зазначив Олександр Мамай.

За вікном приміщення Полтавської міської ради хвилин 10 щось покричали свободівці та так швидко розійшлися, що навіть не дочекалися журналістів.

Ціна головного питання дня

З 1 січня 2012 року вступають у силу зміни до податкового законодавства. Тепер суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування та звітності, розподіляються на чотири групи і сплачують місцеві податки та збори відповідно до цього. Для кожної із них депутати сьогодні затвердили максимальні ставки — для 1-ої і 2-ої груп — 10% і 20% від розміру мінімальної заробітної плати, для 2-ої і 4-ої груп — 3% і 5% від отриманих доходів. Проти такого рішення проголосувало тільки три депутати із 34-ох.

За розрахунками податківців, за допомогою цих змін прогнозовані надходження у 2012 році складають 21 млн. 500 тис. грн. — практично на рівні 2011 року.

Мер Полтави Олександр Мамай зазначив: прийняття рішення щодо місцевих податків та зборів дозволить не лише наповнити дохідну частину бюджету, а й... покращити життя деяких із підприємців та «вивести із тіні» їхніх найманих працівників. Він навів приклади, коли за певні види робіт вони раніше сплачували більше, ніж сплачуватимуть нині, приміром: виготовлення меблів за індивідуальним замовленням — було 200 грн. на місяць — стало 107, технічне обслуговування та ремонт автомобілів, мотоциклів, мопедів, моторолерів — було 150 грн. — стало 107, перукарські послуги — було 150 грн. — стало 107 грн., послуги з виконання фоторобіт — було 160 — стало 107, ритуальні послуги — було 200 грн. — стало 107.

— Що стосується підприємців, у мене самого особисто болить душа за них. Але сьогодні ні ви, ні я, ні податківці конкретно сказати не можуть: скільки коштів вони будуть збирати до місцевого бюджету. Чому? Тому що тільки до 25 січня підприємці реєструються у податковій. То довідку про це ми на початку лютого отримаємо... Але якщо сьогодні ми не приймемо це рішення — це мінус 2 млн. грн. в міський бюджет за січень... А це ж бюджет розвитку... У цій ситуацій найбільш незахищені — ринки, там підприємці платили 70 грн., будуть платити — 107, — зазначив Олександр Мамай. — Безумовно, підприємцю важко. Але ті 30 грн., можливо, хтось відчує на своїй кишені, а хтось і не відчує. Але це 30 грн. — це з миру по нитці, а голому — дублянка італійська. У нас будуть додатково якісь кошти. І якщо ми побачимо, що податкова зібрала більше коштів, ніж за аналогічний період минулого року, ми це можемо поправити завжди.

За словами мера Полтави, в силах депутатів у будь-який момент внести поправку до свого рішення про місцеві податки та збори. Але якщо для 1-ої і 2-ої категорії ставки податків залишити на рівні 7% і 15% відповідно, то міський бюджет недоотримає мільйони.

Додаткове питання — помилка прокурора?

Додаткове питання було досить дивне і несподіване. 24 листопада 2010 року був протест прокурора Полтави Кінашевського щодо виділення земельної ділянки кооперативу «Юрівка» на вулиці Журавлиній. Нагадаємо, тоді, по суті, у місті розгорівся скандал, адже до кооперативу ввійшли депутати п’ятої каденції. Депутати шостої каденції протест прокурора задовольнили. А тепер це рішення нинішньої міськради опротестовує прокурор Полтави Твердохліб. Мамай вважає це п’ятничною помилкою прокурора, протест він мав би відкликати, аби між ними відбувся конструктивний діалог.

Протест прокурора Полтави депутати відхилили більшістю голосів.

Анна ДОВГОШЕЙ, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему