Розмір тексту

Сьогодні вшанували пам’ять першого мера Полтави Анатолія Кукоби

Сьогодні вшанували пам’ять першого мера Полтави Анатолія Кукоби
Сьогодні вшанували пам’ять першого мера Полтави Анатолія Кукоби

У театрі імені Гоголя відбувся концерт, присвячений річниці з дня смерті Заслуженого будівельника України, почесного громадянина Полтави Анатолія Тихоновича Кукоби, який очолював обласний центр з 1990 по 2006 роки

Серед запрошених почесних гостей на заході, зокрема, була вдова Євгена Кушнарьова, колишнього мера Харкова та губернатора Харківщини. Їх із Анатолієм Кукобою об’єднали не тільки ділові стосунки, дружба, а й спільна дата смерті. Нагадаємо, через важку хворобу перший мер Полтави залишив цей світ 17 січня 2011 року, а його товариш загинув внаслідок нещасного випадку кількома роками раніше.

Ініціатором концерту на честь Анатолія Тихоновича стали керівники ГО «Фонд підтримки та захисту талановитих дітей ім. Анатолія Кукоби» Віра Кальник та Анатолій Лобач. Концерту програму вів народний артист України Герман Юрченко. Сьогодні на вшанування Анатолія Кукоби лунали його улюблені пісні та вірші, танцювали діти, для яких він 20 років тому створив благодійний фонд. Міський телеканал «Місто», створений завдяки йому, презентував документальний фільм «Сторінки життя». На архівному відео — і сам Анатолій Кукоба, і всі його напрацювання, завдяки яким Полтава стала європейськім містом.

Міський духовий оркестр «Полтава»Міський духовий оркестр «Полтава»

Нагадаємо лише деякі здобутки першого мера Полтави: збудовано понад 100 багатоповерхових будинків в основному у нових мікрорайонах Сади-Огнівка та Левада; збудовано кілька нових шкіл у Полтаві та на околицях, а також дитячу міську клінічну лікарню з поліклінікою; збудовано перехід «Злато місто»; капітально відремонтовано стадіон «Ворскла» та 7 дорожніх мостів. Так, завдяки приведенню до ладу аварійного Зигінського мосту під ним було відновлено рух поїздів. Відремонтовано Білу альтанку, парк Перемоги, Співоче поле. Започатковано оновлення тролейбусного парку в місті. Так, завдяки Кукобі місто придбало загалом 78 тролейбусів. А автобуси «Вольво», які залучили на міські маршрути вперше при Анатолію Тихоновичу, до сих пір в народі називаються «кукобусами». Анатолій Кукоба, несподівано для багатьох, за допомогою істориків з’ясував, що Полтаві — 1100 років. Під круглу дату йому вдалося залучили суттєві кошти з державного бюджету для благоустрою міста. До речі, Полтава за часів Кукоби посідала призові місця у всеукраїнському конкурсі «Місто кращого благоустрою». Повністю оновлена каштанова алея, ПД «Листопад», пам’ятники ліквідаторам аварії на ЧАЕС, афганцям, монументи, присвячені загиблим правоохоронцям, козакам, Марусі Чурай, операції «Френтік», а також пам’ятник галушці — це також надбання міста часів Кукоби. Окрема розмова — про нові храми Полтави та її околиць, серед них найзнаменитіший — Свято-Успенський кафедральний собор на Івановій горі, відновлений «з нуля». За нього УПЦ Київського патріархату нагородила Анатолія Кукобу орденом Христа Спасителя посмертно, тому що відкриття храму він не дочекався. Значні здобутки має Полтава у міжнародних відносинах — у нас багато міст-побратимів, також завдяки Кукобі створена і діє Асоціація міст України. У нього було, чому повчитися, тож делегації з усіх куточків країни та Європи часто відвідували Полтаву.

Сьогодні вшанували пам’ять першого мера Полтави Анатолія Кукоби

Власне, про все це говорилося у документальному фільмі та згадувалося у словах виступаючих — на вшанування пам’яті видатного громадського і політичного діяча, двічі народного депутата України, мера Полтави, якого обирали п’ять разів поспіль. Невеликі промови зі сцени виголосили заступник губернатора Валерій Пархоменко та нинішній мер Полтави Олександр Мамай. Що стосується попередника останнього та наступника Анатолія Кукоби — Андрія Матковського — його сьогодні на концерті не було.

Валерій Пархоменко та Олександр МамайВалерій Пархоменко та Олександр Мамай

Валерій Пархоменко, зокрема, зазначив, що діяння Анатолія Тихоновича — це приклад для наслідування. А Олександр Мамай запевнив, що буде примножати здобутки першого мера Полтави:

— Для нього все місто було — велика родина. Я впевнений на 100%, що свій власній родині він приділяв тільки хвилини, а весь інший час працював для міста. Мені особисто пощастило познайомитися із ним. Він мені давав поради по телефону, по 5 разів на день, коли я став міським головою. Ця людина дуже багато зробила для міста. Безумовно, дуже багато треба ще і мені зробити. Зробити стільки, скільки встиг зробити Анатолій Тихонович, — це дуже і дуже важко. Але я хочу вам сказати, що на посаді міського голови буду підтримувати всі його принципи. Нехай земля йому буде пухом, Царство йому небесне, — зазначив у своїй промові Олександр Мамай.

Сьогодні вшанували пам’ять першого мера Полтави Анатолія Кукоби

Анатолія Кукобу і за життя, і зараз називають розбудовником і батьком міста. Він, до речі, започаткував такі зимові заходи, як «Ялинка міського голови» і «Новонароджені нового року». Тож люди багатьох поколінь будуть пам’ятати ім’я Анатолія Тихоновича завдяки спільним фотографіям. І хоча тепер його постать і справи — наше історичне минуле, а сам він був не бездоганною людиною, сьогодні, завтра і 17 січня про нього згадуватимуть як про кращого мера Полтави і одного з кращих міських голів України.

Анна ДОВГОШЕЙ, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему