Розмір тексту

У Полтаві через нові тарифи у ЖКГ громадськість зажадала референдуму

У Полтаві через нові тарифи у ЖКГ громадськість зажадала референдуму
У Полтаві через нові тарифи у ЖКГ громадськість зажадала референдуму | Фото: Анна Довгошей

Влада Полтави сьогодні довела: її не цікавить думка полтавців з приводу підвищення тарифів на послуги ЖКГ

Такий висновок зробили учасники круглого столу Громадської ради при облдержадміністрації на тему «Ознаки протиправних дій Полтавської міської ради та заходи громади з питань захисту своїх прав».

Кілька десятків представників обласної влади та громадських організацій протягом двох годин обговорювали сьогодні болюче і актуальне питання для всіх мешканців обласного центру — суттєве підвищення вартості послуг ЖЕДів у частині обслуговування будинків та прилеглих територій — до 2-3 гривень за кв. м.

Вів захід голова Громадської ради при ОДА Володимир Голуб. Серед учасників круглого столу були два начальники Головних управлінь ОДА — відповідальний за ЖКГ області Олександр Тонков та керівник інформаційної сфери Микола Перепелиця. Також виступав очільник постійної депкомісії з питань ЖКГ при облраді Степан Бульба. Від міської влади Полтави не було жодного представника, попри офіційне запрошення.

Станіслав СердечнийСтаніслав Сердечний

— Ми проводимо цей круглий стіл на прохання наших колег із Громадської ради при Полтавському міськвиконкомі. Якщо міська влада й надалі буде ігнорувати думку громадськості з приводу актуальних питань, ми застосуємо ті важелі впливу, які маємо, — звернемося до обласної влади і правоохоронних органів, — зазначив Володимир Голуб.

— Всі засідання Громадської ради Полтави, які ми присвячували проблемним питанням вартості проїзду у громадському транспорті або функціонування ЖКГ, міський голова Олександр Мамай проігнорував, хоча ми його запрошували. Майже всі наші пропозиції, листи залишаються без розгляду і без відповідей. Приміром, ми обрахували, що вартість проїзду економічно обґрунтована на рівні 1,21 грн. за поїздку, але де ж заперечення з цього приводу і чому вона становить 1,75 грн.? Те саме стосується скандального рішення № 371 — там купа економічних і орфографічних помилок. Ми письмово просили начальника управління міського ЖКГ ще у грудні, аби він надав нам методики своїх обрахунків, — досі чекаємо. Тоді залучили своїх знайомих фахівців у цій сфері і знайшли багато невідповідностей. Наприклад, коли за утримання прибудинкових територій однакових будинків люди платитимуть по-різному — 0,19 або 0,523 грн. за 1 кв. м, — розповів голова Громадської ради при Полтавському міськвиконкомі Станіслав Сердечний.

До речі, чомусь міська влада Полтави ігнорує й листи заступника губернатора Олени Адамович, про що сьогодні повідомила представниця Головного управління економіки ОДА.

«Полтавщина» вже неодноразово писала на тему суперечливого рішення міськвиконкому № 371 від 28 грудня минулого року. Здорожчання згаданої послуги в 1,5-5 разів люди не розуміють, більше того, вони навіть у переважній більшості не можуть самостійно обрахувати її, тому що у ЖЕКах їм просто відмовляються давати паспорти будинків для ознайомлення.

Володимир ГолубВолодимир Голуб

Учасники сьогоднішнього зібрання обмінялися своїми думками з приводу нових тарифів, вкотре обурювалися фактом ігнорування владою громадських слухань, які обов’язкові при прийнятті таких рішень, — це передбачено на найвищому, законодавчому рівні. Додавали нові й нові власні економічні обрахунки, деталізували претензії та згадали про дешеву гречку. При цьому найкатегорічнішим із виступаючих був Степан Бульба. Він, зокрема, зазначив, що міська влада ігнорує всі засідання його обласної комісії, попри запрошення, і не виконує дві законодавчі норми у сфері ЖКГ: не звітується через ЗМІ про стан і розвиток житлово-комунального господарства і не залучає керівників ОСББ, кооперативів до участі у його реформуванні.

— Про зміну вартості тарифів у сфері ЖКГ необхідно повідомляти за 30 днів до того, як вони будуть обраховуватися по-новому і, звичайно, із публічним обговоренням, а не в тиші владних кабінетів. Це ж потрібно — затвердити таке резонансне рішення на засіданні міськвиконкому, навіть на сесію не винесли! Хоча всі ми знаємо, що депутати проголосують так, як скаже одна людина, яка купила полтавців. І давайте, нарешті, про це говорити. Це здорожчання — якраз плата за оту безкоштовну гречку і консерви прострочені, — наголосив Степан Бульба.

Він також запропонував розпочати процедуру проведення референдуму щодо дострокового припинення повноважень міського голови і міської ради Полтави через ігнорування інтересів громади, яка їх обрала. Якщо, звичайно, Олександр Мамай не приведе свою політику в тарифах у відповідність до діючого законодавства. А поки що тарифи на утримання прибудинкових територій обраховуються по-новому, адже рішення № 371 вступило в силу з 1 січня 2012 року.

У Полтаві через нові тарифи у ЖКГ громадськість зажадала референдуму

Учасники круглого столу із резонансною назвою вирішили свій захід не закривати, а перервати. Після відзначення дня Соборності громадськість сподівається повернутися до цього питання разом із мером Полтави. А без нього у білій споруді з колонами ніхто нічого не коментує. Так, «Полтавщина» запитала секретаря міської ради Оксану Деркач, яка виконує обов’язки міського голови, — чому на сьогоднішній Громадській раді при ОДА не було представників з будівлі на Жовтневій, 36. Її думка повністю збігається із коментарем заступника мера Олександром Найпаком: Олександр Мамай особисто обґрунтує нові тарифи на утримання прибудинкових територій після повернення із відпустки.

Анна ДОВГОШЕЙ, «Полтавщина»

Матеріали по темі:

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему