Розмір тексту

Неякісна іграшка — подарунок, який може обернутися бідою

На передодні Нового року та Різдва у світі традиційно розкуповують рекордну кількість іграшок. Втім, далеко не всі іграшки, якими щедро рясніють полиці крамниць та яток, безпечні

Безневинний на перший погляд подарунок може викликати у дітей алергію, спровокувати нудоту, подразнення слизових оболонок дихальних шляхів чи навіть згодом призвести до захворювань шкіри, бронхіальної астми чи розладів нервової системи.

В Україні виробників «дитячого щастя» можна порахувати мало не на пальцях однієї руки. Тож переважна більшість іграшок приїздить до нас з Китаю, як легальним, так і нелегальним шляхом. І хоча згідно з чинним законодавством, всі товари для дітей підлягають обов’язковій сертифікації, великій кількості подібної продукції вдається уникнути цієї процедури. Втім, за результатами досліджень, понад 80% іграшок, які не пройшли сертифікацію, містять у своєму складі заборонені речовини, які у випадку потрапляння в дитячий організм можуть викликати інтоксикацію чи алергічні реакції. А, як відомо, малеча пробує «на смак» усе, що потрапляє до рук. Крім того, більшість неякісних іграшок не можуть похвалитися міцністю, як наслідок, підвищується ризик того, що дитина може випадково подавитися дрібною деталькою, що відірвалася.

Неповний перелік речовин, які виявляють у неякісних іграшках:

  • Формальдегід — здатен викликати алергічні реакції,чхання, кашель, впливає на центральну нервову систему, викликає дерматити.
  • Вдихання фенолу подразнює слизові оболонки. В результаті може з’явитися нежить, головокружіння, головний біль, нудота, серцебиття. Всмоктуючись через шкіру, він вражає нервову систему.
  • Толуол викликає подразнення слизових оболонок. Діти швидко втомлюються, стають роздратованими, сонливими.
  • Пари ксилолу при високих концентраціях діють як наркотик, вражають нервову систему, подразнюють слизову оболонку очей, спричиняють дерматити.
  • Навіть невеликі дози свинцю здатні викликати у дітей агресію та зниження інтелектуального рівня.
  • Ляльок із полівінілхлориду (ПВХ) в США і Європі не роблять вже більше 50 років. Однак цей дешевий полімер до цього часу використовується для виробництва іграшок у Тайланді, Кореї та Китаї. Дослідження показали, що деякі іграшки з цього матеріалу містятьдо 40% токсинів, здатних викликати онкологічні захворювання і негативно вплинутина гормональний обмін.

Тож, щоб уникнути неприємностей, слід серйозно підходити до вибору іграшок. Бо чи багато дитині треба, щоб підірвати і без того хитке здоров’я?

Збережи здоров’я — купуй сертифіковане

Усі іграшки для дітей до 14 роківпідлягають обов’язковому декларуванню в Україні згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008 року № 901 «Про затвердження Технічного регламенту безпеки іграшок». Технічний регламент — закон України або нормативно-правовий акт, прийнятий КМ України, у якому визначено характеристики продукції або пов’язані з нею процеси чи способи виробництва. Цей спосіб незалежної оцінки продукції використовується в усьому світі, у першу чергу — при підтвердженні відповідності вимогам безпеки, що є надзвичайно важливим, коли мова йде про товари для дітей. Декларація — документ, виданий на основі рішення, яке приймається після проведення відповідних процедур оцінки відповідності, що довели виконання встановлених вимог.

Зокрема, різні види іграшок досліджують за 80 показниками, серед яких наявність токсичних речовин, стійкість декоративного покриття, безпека сировини, матеріалів та комплектуючих, електро-, пожежо- та вибухобезпека та багато інших.

Крім того, всі товари дитячого асортименту повинні мати висновкисанітарно-емідеміологічної експертизи (гігієнічний сертифікат) Міністерства охорони здоров’я Українина відповідність ДСаН ПіН 5.5.6.012-98 «Державні санітарні правила і норми безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей».

У 2011 році фахівцями ДП «Полтавастандартметрологія» видано лише 8 декларацій про відповідність продукції вимогам стандартів. Зокрема, хорошу якість своїх іграшок на практиці підтвердили приватний підприємець Гайдук Т. О. (виробник пластикових кубиків, наборів для гри піском та розвиваючих пірамідок для малюків) та ПАТ «Полтавакондитер», яка закупила за кордоном іграшки в капсулі-вкладиші з твердого пластику для пакування в шоколадну фігурку та м’які іграшки із штучного хутра у вигляді дракончиків, які продають наповнені цукерками.

Дослідження іграшок проводились випробувальним центром ДП «Кривбасстандартметрологія», м. Кривий Ріг. Результати випробувань показали, що вони відповідають усім висунутим вимогам.

Та якщо вітчизняні підприємства законодавство зобов’язує декларувати свою продукцію, а в Україні всього декілька дрібних виробників іграшок з пластику, то закордонному непотребу в нас «зелене світло». Зустріти на ринку чи в крамниці підтверджену декларацією або сертифікатом відповідності іноземну іграшку можна вкрай рідко. Державний нагляд за виробництвом, зберіганням та оптовою реалізацією продукції відмінили. Перевіряти якість іграшок має державна інспекція України у справах захисту прав споживачів, але відповідною лабораторною базою, зокрема, у нас на Полтавщині, вона не забезпечена.

Тому власнику торгівельних точок вигідніше відбутися штрафом у сотню-другу гривень і продовжувати закуповувати у тому ж Китаї найдешевше і найгірше та з шаленою «накруткою» збувати його своїм співгромадянам, ніж замовити дослідження якості продукції, закупити ту, яка відповідає вимогам стандартів і, як належить, оформити декларацію про її відповідність.

Хочеться сподіватися, що найближчим часом ситуація зміниться, але поки що, на жаль, маємо те, що маємо.

Прес-служба ДП «Полтавастандартметрологія»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему