Розмір тексту

Полтавські «зебри» дивують своїм розташуванням

У районі Сади-2 пішохідні переходи та одна з зупинок розміщені з порушенням правил

Ні для кого не секрет, що пішохідні переходи — надзвичайно важлива складова розмітки будь-яких доріг. Дітей ще з малечку привчають у школі до «доброї зебри». Сьогодні ж, з огляду на кілька резонансних подій, ми розуміємо, що простого правила «подивись направо, подивись наліво», прямуючи зеброю, скасувати не можна. При цьому врахований людський фактор. А як щодо самої зебри і місця розташування зупинок?

У Полтаві ми помітили кілька «дивних» пішохідних переходів і звернулися за роз’ясненням до працівників ДАІ.

«Диво» № 1. Зупинка

У районі Сади-2, з Центру на Огнівку, громадський транспорт зупиняється прямо біля ринку. При цьому зупинка належним чином не обладнана: спеціальний знак «Зупинка автобуса», який має бути у тому місці, відсутній, «карману» немає.

До того ж місце посадки та висадки пасажирів знаходиться одразу ж за поворотом. Уявіть собі, якщо автомобіль їде у тому ж напрямку, йому доведеться чекати, доки водії громадських транспортних засобів висадять пасажирів або ж, порушуючи правила дорожнього руху, виїжджати на полосу зустрічного руху. За словами водіїв автобусів та маршрутних таксі, такий собі «паровозик» побачити на Садах-2 можна нерідко.

У районі Сади-2, з Центру на Огнівку, громадський транспорт зупиняється прямо біля ринку

У районі Сади-2, з Центру на Огнівку, громадський транспорт зупиняється прямо біля ринкуУ районі Сади-2, з Центру на Огнівку, громадський транспорт зупиняється прямо біля ринку 

Чи правомірно розташування зупинки Сади-2 біля ринку? На це питання відповів інспектор УДАІ УМВС України в Полтавській області Сергій Антоненко.

— Справді, зупинка у тому місці є. Але вона непристосована до вимог дорожнього руху. Карману там також немає — ще одне порушення, — зазначив він.

Ту саму ситуацію начальник інспекції по контролю за благоустроєм, екології та санітарним станом міста Євген Савчук прокоментував так:

— З приводу зупинки можу сказати, що це питання поки що «висить у повітрі». Проблема нам відома. Питання з приводу неправомірної зупинки транспорту у тому місці ми вже порушували. За це фактично має відповідати КП «Управління житлово-комунального господарства», яке вже обіцяло привести у належний стан зупинку і закріпити її місце знаходження. Проте цього року працівники комунального підприємства не змогли цього зробити за браком коштів. У наступному ж році вже прийнято рішення про переобладнання належним чином зупинки на Садах-2. Конкретніше, цим займатимуться у першому півріччі 2012 року.

«Диво № 2». Пішохідний перехід

Важливо зазначити, один з пішохідних переходів на Садах-2 знаходиться одразу ж за поворотом. По-перше, транспортний засіб нерідко зупиняється на самій зебрі. По-друге, через погану видимість водій, який не знайомий з дорожньою обстановкою, може не встигнути вчасно зреагувати у такій ситуації: він виїздить з-за рогу, а одразу ж за ним по зебрі спокійнесенько крокує пішохід.

Щодо іншої зупинки на Садах-2... Там «зебра» взагалі виходить прямо на саму зупинку. Чи правомірно це?

Один з пішохідних переходів на Садах-2 знаходиться одразу ж за поворотом

Один з пішохідних переходів на Садах-2 знаходиться одразу ж за поворотомОдин з пішохідних переходів на Садах-2 знаходиться одразу ж за поворотом

За словами Сергія Антоненка, відповідно до «Правил» у разі розміщення автобусних і тролейбусних зупинок за перехрестям відстань від посадочної площадки до пішохідного переходу повинна бути 5-10 м. Він зазначив, що, таким чином, розмітка зебри на обох зупинках Сади-2, сфотографованих нами, містить порушення.

— До того ж згідно п. 15.9.(г) , зупинка і стоянка транспортних засобів на пішохідному переході, а також ближче від нього з обох боків за 10 м. заборонена, якщо це не стосується окремих випадків, — зазначив Сергій Антоненко.

За словами Євгена Савчука, за розмітку пішохідних переходів відповідає КП «ШРБУ». Чому зебри на зупинках розміщені неправильно, у КП «ШРБУ» прокоментують незабаром.

«Диво № 3». Маршрутки.

Фотографуючи пішохідні переходи на Садах-2, «Полтавщина» помітила «дивне» паркування маршрутного таксі... прямо на території зупинки. Невже подібні паркування таки-стануть черговою полтавською традицією? На запитання, чи допустимо стояти транспортному засобу не на проїжджій частині, а на бордюрі, відповів Сергій Антоненко.

«Дивне» паркування маршрутного таксі«Дивне» паркування маршрутного таксі

— Одразу можна сказати, що розташування транспортних засобів на території зупинки заборонена, — підкреслив він. — Тому те, що водії маршрутних таксі там припарковуються, неправомірно. У такому випадку ми змушені посилати наряди. Якщо останні фіксують порушення, на водіїв складуть адміністративний протокол. Згідно з частиною 1 статті 122 порушника мають сплатити штраф від 255 до 340 гривень.

Каріна ТЮТЮННИК, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему