Розмір тексту

Студенти з полтавського гуртожитку поскаржилися на примусову працю

У ПНТУ імені Ю. Кондратюка студенти прибирають сміття за будівельниками, які ремонтують туалети у гуртожитку № 2

До редакції нашого інтернет-видання звернулися студенти Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка. За їхніми словами, мешканців гуртожитку № 2, де наразі проходять ремонтні роботи, змушують прибирати після будівельників сміття — цеглу та інші будівельні відходи. Якщо студенти не погоджуються це робити, їх погрожують виселити з гуртожитку.

Молодь з ПНТУ імені Ю. Кондратюка, яка звернулася до нас, надала «Полтавщині» свої паспортні дані: прізвища, імена та фото. Вони погодилися на відкриту публікацію інформації про них. Проте редакція нашого інтернет-видання вирішила не розголошувати імен осіб з ініціативної групи, аби уникнути можливого на них психологічного тиску.

За словами Олександра (ім’я змінено. — Авт.), мешканця гуртожитку № 2, конфліктна ситуація між студентами та керівництвом університету зародилася у минулий четвер. Тоді у будинку почали проводити ремонт туалетів на трьох поверхах. Наразі у одній вбиральні на поверсі ведуться роботи, інша — доступна для користування. У туалеті купа цегли. Як розповіли студенти, її було фактично по коліна. Наразі ж — половину вже винесли.

— Хлопців змушують будівельне сміття після ремонту виносити, дівчата потім за ними підмітають, — зазначив Олександр. — Ремонт — не безоплатна річ. Тими роботами, які ми виконуємо, мають займатися наймані працівники. І їм за це, до речі, мають платити. Тепер же ми виконуємо їхню роботу. При цьому — безкоштовно. Студенти працюють без масок. Пил у коридорі стоїть такий, що важко розпізнати, хто йде.

Студенти з полтавського гуртожитку поскаржилися на примусову працю

Студенти з полтавського гуртожитку поскаржилися на примусову працю

За словами Олександра, розпорядження виносити сміття після пар дав проректор з господарсько-матеріальної роботи ПНТУ імені Ю. Кондратюка Сергій Іванович Хлановський. Тих, хто відмовляється його виконувати, записують та подають йому списки. Непокірним студентам же погрожують виселенням з гуртожитку. На запитання, чим керівництво аргументує правомірність розпорядження, Олександр відповів так:

— Наскільки я знаю, згідно з положенням про гуртожиток, студенти мають відпрацювати у ньому на вихідних 2 години. Але це — чергування на вахті, підмітання тощо. Ми прибираємо свої кімнати, прибираємо на кухні, але не зобов’язані виносити за будівельниками сміття. До того ж його не просто пару кільграмчиків, а, подивіться на вулиці — ціла купа.

Сергій (ім’я змінено. — Авт.) один з тих, хто виносити сміття відмовився і не робить цього і досі. Говорить, до нього поки що не приходили, аби «переконати» у необхідності виконання робіт.

— Нас змушують працювати. Ні — виженуть з гуртожитку. Але на це немає жодних законних підстав. Я — не раб і не вважаю, що маю витрачати свій вільний час і виносити ті руїни. Впевнений, на це виділялися гроші. Якщо те, що відбувається, законно, ми визнаємо, що не праві і працюватимемо без питань. Але якщо ні, вибачте.

«Полтавщина» запитала хлопців, чому ситуація з прибиранням будівельного сміття настільки гостра. Говорять, «Гуртожиток — твій будинок». Хіба ти не прибираєш там, де живеш. На це Олександр відповів так:

— Можна і підмести, і помити — безперечно. Але ж не у такому обсязі, як нас це змушують робити. До того ж у якій формі — з погрозами. Якби попросили нормально, ми б допомогли. Можливо, за подібну роботу треба й заплатити. Але погрожувати, змушувати — хіба це допустимо?

Голова студентської ради Полтави Ігор Рева конфлікт коментує так:

— Проблема є надуманою. І роздувають її ті, хто не хоче працювати. Тому що на засіданні гуртожитків, студпарламенту університету ми говорили про те, що студенти повинні сприяти тому, щоб покращити умови свого проживання. Наразі гуртожиток — це дім студента. Вдома ж кожен за собою прибирає... У нашому студмістечку проживає 2,5 тисячі студентів. Скільки там того будівельного сміття? Навіть якщо є 2,5 тонни, візьміть калькулятор і поділіть цей показник на кількість студентів, вийде 1 кілограм. Хіба це багато, якщо кожен винесе по кілограму? Мені здається, ні. До того ж прибирання сміття зараз буде зарахованє студентам, як літня практика. Чому вони про це не знають? А вони цікавилися?

Студенти з полтавського гуртожитку поскаржилися на примусову працю

За словами Ігоря Реви, ніхто студентам не погрожував і, якщо останні відмовляться прибирати будівельне сміття, з гуртожитку їх ніхто не має права вигнати.

— Ви думаєте, до вас звернулися усі студенти гуртожитку? Лише окремі особи. Або не заплатити або порушити правила розпорядку. Хіба є приводом вигнати студента з гуртожитку за те, що він не прибрав сміття? У такому випадку він мав або не заплатити, або порушити правила розпорядку. Уявіть собі, як нести ректору на підпис наказ, де буде сказано: приводом до того, аби виселити студента з гуртожитку є те, що він не виніс сміття. Подивіться заяви: помер батько, померла матір, борги за гуртожиток (не вистачає заплатити) — ось це проблеми. А коли лінтяям говорять: «Прибери сміття», вони починають сперечатися. Тоді зрозуміло, що на них намагаються натиснути. Сергій Хлановський — військова людина. Він звик, що, коли ставить задачу, її виконують. Навколо усі виносять сміття, а один хтось починає протестувати й підбурює інших. По-моєму, зрозуміло, хто тут неправий.

Каріна ТЮТЮННИК, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему