Розмір тексту

Полтавців завтра запрошують на заходи із вшанування жертв голодоморів

Національний музей «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні». Книга пам’яті Полтавської області
Національний музей «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні». Книга пам’яті Полтавської області

Четверта субота листопада — скорботний день, коли наша держава і світ офіційно вшановують пам’ять жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років в Україні

Четверта субота листопада — скорботний день, коли наша держава і світ офіційно вшановують пам’ять жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років в Україні

За останні роки владою і громадськістю чимало зроблено для того, щоб нарешті сказати правду про ініційоване верховодами радянського комуністичного режиму умертвіння голодом мільйонів українців і щоб свіча нашої пам’яті про них не згасала.

Одним із виявів такої небайдужості стало створення у 2010 році всеукраїнського Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років в Україні. До його складу увійшли знакові постаті вітчизняної науки, культури, освіти (такі, як Ольга Богомолець, Дмитро Гнатюк, В’ячеслав Брюховецький, Ніна Матвієнко та інші). Координують роботу комітету відомі громадські діячі Ігор Юхновський та Іван Васюник.

На початку цьогорічного листопада такий Громадський комітет за участю представників різних професій, священників, активістів громадських організацій і політичних партій створено на Полтавщині. Головою комітету члени ініціативної групи обрали Сергія Солов’я, помічника-консультанта народного депутата України Юрія Костенка. Водночас на установчих зборах визначено: діяльність комітету буде виключно департизованою й не залежатиме від жодної з політичних сил. Аналогічні громадські об’єднання із вшанування пам’яті жертв Голодомору зараз створюються у районах області.

Тож звертаємося до керівників органів державної влади та місцевого самоврядування з проханням всіляко сприяти громадським активістам у цій благородній справі. Водночас нагадуємо, що для влади всіх рівнів робота з увічнення пам’яті жертв Голодомору, впорядкування відповідних місць поховання, територій довкола пам’ятних знаків, як і постійна турбота про живих свідків трагедії,-то не скороминуща кампанія з «поправкою» на політичну кон’юнктуру, а обов’язок, визначений Законом України та відповідними указами Президента.

Високо цінуємо подвижницьку пошуково-дослідницьку і волонтерську роботу педагогів, освітян Полтавщини та їхніх вихованців. Сподіваємося, що ця діяльність, спрямована на ліквідацію «білих плям» у трагічній історії кожного села, продовжуватиметься та поглиблюватиметься. До вшанування пам’яті земляків, за традицією, активно долучаються працівники бібліотек, усіх закладів культури. При цьому нагадуємо їм та керівникам теле- і радіокомпаній про необхідність 26 листопада, у скорботний День пам’яті, відмовитися від проведення «гучних» розважальних заходів і трансляції подібних веселощів у ефір.

Повідомляємо також про те, що за ініціативою Громадського комітету 26 листопада в Полтаві, о 10:30 хвилин, біля єдиного в обласному центрі пам’ятного знаку жертвам Голодомору на території Свято-Покровської церкви УПЦ Київського патріархату (мікрорайон Сади-2) відбудеться панахида. А потім, о 16:00, одразу після загальнонаціональної хвилини мовчання, від входу у підземний перехід комплексу «Злато місто» з вулиці Жовтневої почнеться жалобна хода пам’яті, яка завершиться молебнем за упокій душ убієнних голодом у розташованому на Соборному майдані Свято-Успенському кафедральному соборі. Запрошуємо вас, шановні земляки, приєднатися до цих заходів і засвідчити, що наша свіча пам’яті справді не згасає.

Полтавський обласний Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему