Розмір тексту

Ювілей Драгоманова: без державних прапорів, зате з курйозами

Ювілей Драгоманова: без державних прапорів, зате з курйозами
Ювілей Драгоманова: без державних прапорів, зате з курйозами

29-30 вересня гучно відзначали 170-ту річницю з дня народження видатного українця Михайла Драгоманов, ім’я якого нерозривно пов’язане з Гадяцьким краєм

Урочистості та гуляння

До плану святкування включили цілу низку заходів: і відкриття котельні школи ім. Драгоманова, і наукові читання, і відкриття меморіальної дошки та багато іншого. На все про все із бюджетів всіх рівнів витратили 754 тис. грн.

Ювілей Драгоманова

Ювілей Драгоманова

Більшість заходів відбулася ще у четвер. На п’ятницю ж припало найурочистіше. Вчора на двох святкових майданчиках — у Зеленім Гаю (його ще називають «Лесин гай», бо там стояв будинок родини Косачів) та літньому амфітеатрі — ніде було яблуку впасти від гостей та учасників свята. Самі ж майданчики, окрім традиційних святкових прикрас, оздобилися прапорами Партії регіонів.

Ювілей Драгоманова

Ювілей Драгоманова

Отже, ювілярові відкрили альтанку та пам’ятник. Цю почесну місію виконали голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова РДА та депутат облради Володимир Беседа, голова райради О. Міняйло, депутат облради Анатолій Попельнюх та міський голова Гадяча Тетяна Савченко. Після перерізання червоної стрічки представники влади поклали квіти до пам’ятника Драгоманову, а також його не менш славетній племінниці Лесі Українці.

Ювілей Драгоманова

Ювілей Драгоманова

Потім святкування перейшло на майданчик літнього амфітеатру. Тут своє мистецтво глядачам дарували творчі колективи Полтавської обласної філармонії та Гадяцького училища культури ім. І.П. Котляревського.

Крім того, все було, як на народному гулянні, — виставки-продажі майстрів, намети з наїдками і напоями.

Ювілей державного діяча без державних прапорів

Через кілька годин після початку свята прапори Партії регіонів почали зникати. Натомість майданчиком пронеслося людське перешіптування. За хвилину з’явилися і його винуватці. Ними виявились відомі БЮТівці: заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко та заступник голови Полтавської облради Володимир Марченко.

Микола Томенко, Володимир МарченкоМикола Томенко і Володимир Марченко

У своєму виступі пан Томенко привітав присутніх зі святом, повідомив про те, що подарував цінні книги, які стосуються ювіляра, Полтавському педуніверситету та місцевим школам імені Драгоманова та Олени Пчілки. Окремо віце-спікер наголосив, що хоче, приїхавши наступного року на святкування річниці з дня народження Лесі Українки, бачити на святковому майданчику не партійні прапори, а стяги Української держави. Це побажання викликало бурні аплодисменти у глядачів.

Траурні стрічки з помилками і криниця для худоби

На заході уважні очі журналістів та краєзнавців фіксували недоречності та курйози.

По-перше, відновлена криниця — зовсім не та, з якої свого часу пили чисту воду Леся Українка та Михайло Драгоманов. Місцевий житель Анатолій Усенко, дід якого працював у Косачів конюхом, зауважив: з відновленої криниці брали воду для худоби і поливу городу. Так звана «чиста» історична криниця нині занедбана в лісі. Три роки тому її облаштували за минулої влади. За нинішньої влади джерела забилися без піклування, тому вона нині без води. Невеликий ставок поруч, де колись гуляла Леся Українка, теж висох.

Справжня Чиста криниця сьогодні без водиСправжня Чиста криниця сьогодні без води

По-друге, вінки від влади до пам’ятників нашим видатним землякам були із траурними стрічками, хоча відзначалася не річниця смерті, а ювілей з дня народження. Мабуть, керівникам облдержадміністрації та облради неприємно буде дізнатися, але при цьому на одній із стрічок псевдонім Лариси Петрівни Косач-Квітки у давальному відмінку був написаний із помилкою: зверніть увагу — «Лесі Українкі».

Ювілей Драгоманова: без державних прапорів, зате з курйозами

Ювілей Драгоманова: без державних прапорів, зате з курйозами

У перерві між виступами полтавських та гадяцьких митців глядачів запросили посмакувати гадяцьким кулешем. Та коли люди підійшли до місця, де мали б безкоштовно пригощати цією смачною стравою, виявилося, що кулешем у першу і в останню чергу посмакували супроводжуючі представників високих делегацій...

Андрій СУІМЕНКО, Ярослав БОНДАР для «Полтавщини»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему