Розмір тексту

Полтавець звинуватив прокурорів і лікарів у невиконанні своїх обов’язків

Полковник у відставці Михайло Климко
Полковник у відставці Михайло Климко | Фото: Анна Довгошей

До редакції по допомогу звернувся військовий пенсіонер, полковник у відставці Михайло Климко, який кілька років тому потрапив у ДТП

Аварія сталася 18 червня 2009 року на розі вулиць Чапаєва та Р.Люксембург у Полтаві. В автомобіль Михайла Климка врізався автомобіль громадянина Росії Дмитра Луценка. Працівники ДАІ, які прибули на місце пригоди, все зафіксували, але чомусь брати покази у постраждалих не квапились. За це згодом працівники ДАІ М.Базилевич та О.Губа отримали догани. Але, окрім них, ніхто у цій заплутаній справі покараний не був.

Дивно, на думку постраждалого, згодом повели себе лікарі. Спочатку три рентгенологи міста дали висновки про те, що у Михайла Олексійовича травми середньої тяжкості — найбільше постраждав череп — був перелом лобної кістки зліва. Але через місяць двоє із медиків — С.І.Ковальова та В.Г.Стовба — раптом поставили під сумнів свої висновки. Полтавець переконаний — на них натиснули. Оскільки після цього правоохоронці почали примушувати пенсіонера повторно пройти судмедекспертизу — згідно з клопотанням захисника винуватця ДТП. Причина — нібито без неї неможливо встановити ступінь тяжкості отриманих травм. Михайло Климко відмовився це зробити, адже він вважає, що повторне обстеження мало на меті фабрикування нового діагнозу — замість травм середньої тяжкості, які тягнуть за собою кримінальну відповідальність, йому б приписали легкі травми, за які передбачена лише адміністративна відповідальність. Отже, у Луценка є покровителі в правоохоронних органах — робить висновок пенсіонер.

Лист

За увесь час паперової тяганини Михайло Олексійович бачився із своїм кривдником лише раз — і це була не очна ставка. Одного разу Луценко приїздив до Полтави «прозондувати ґрунт», але Климко був не підготовлений до цієї розмови (і без адвоката), тож учасники ДТП ні про що не домовилися.

З часу аварії Михайло Климко відвідав кабінети чотирьох прокурорів області, чотири рази звертався до Президента України, двічі — до Генпрокурора — з проханням довести справу з ДТП, в якому він постраждав, до суду. Але до сих пір Михайло Олексійович навіть не може отримати гроші згідно із страховкою винуватця аварії (за його підрахунками, це близько 50 тис. грн. на лікування та ремонт авто). Росіянин користувався послугами компанії «Страхові традиції», яка збанкрутіла через півроку після полтавського ДТП.

В багатьох своїх листах у високі кабінети влади Михайло Климко пише, що просить притягнути до кримінальної відповідальності страховиків, а Держфінпослуги відшкодувати збитки. А також просить «прокурора Полтавської області припинити „кришування“ винуватця ДТП пана Луценка і передати матеріали справи до суду. Це особисто обіцяв мені прокурор Войцишен».

Останній вже давно працює у Генпрокуратурі, а от нинішній прокурор Полтавської області Андрій Миронов, на думку пенсіонера, веде себе цинічно і зухвало стосовно до нього. Він був у нього на початку серпня і пішов ні з чим, а от нещодавно постраждалого у ДТП навіть до кабінету не пустили.

— Нещодавно, 12 вересня, я прийшов по запису на прийом до Миронова, чекав кілька годин у черзі. Але він вийшов із кабінету, відмовившись мене прийняти, мотивуючу це тим, що з усіх своїх питань я вже неодноразово отримував відповіді у письмовій формі. Крім мене, до речі, перед дверима Миронова сиділо ще двоє людей, яких він також не прийняв того дня.

— Я маю відповідну освіту, знаю, що робити у таких випадках, як мій. І я не можу знайти справедливість! Що ж тоді казати про пересічних людей? — обурюється Михайло Климко.

Тим часом, за його даними, винуватець ДТП Дмитро Луценко й досі колесить по Україні — в нього тут справи.

— Мене цікавить питання: чому, попри безліч можливостей, протягом кількох років кримінальну справу по факту аварії, в яку я потрапив, то відкривали, то закривали — загалом шість разів. При чому в самій прокуратурі не можуть розібратися, коли це відбувалося. Так, я отримав дві відповіді у різний час щодо того, що моя справа призупинена у зв’язку із розшуком Луценка. В одному листі називають дату 17.09.2010, в іншому 16.09.2010. Так коли ж справу призупинили? Чи, можливо, її й не відкривали? — робить припущення Климко.

Лист Богатирьовій(Збільшити)

Лист Богатирьовій(Збільшити)

Останнє обурення пенсіонера викликав лист від прокуратури Полтавської області, який надійшов днями. У ньому, зокрема, йдеться, що у проваджені на даний час перебуває кримінальна справа з приводу аварії за участю водіїв Климка та Луценка. 16 вересня досудове слідство по справі зупинили у зв’язку із розшуком обвинуваченого Луценка... за допомогою «письмових вказівок». Прокуратура Києва досі розслідує можливі порушення з боку посадових осіб ЗАТ ФГ «Страхові традиції». Уся ця інформація, говориться в листі, вже пану Климку надавалася. Тому, «відповідно до ст.8 Закону України „Про звернення громадян“ у разі повторного звернення з цих питань провадження буде припинено, оскільки у Вашому зверненні не наводяться нових доводів, а викладені факти перевірялися раніше в повному обсязі».

— Мабуть, є якась вказівка — «давити» пенсіонерів, як чорнобильців та підприємців. Але я не здамся, адже прагну елементарної справедливості, — підсумовує свою сповідь, підкріплену папками з документами і листуванням, Михайло Климко.

Інтернет-видання «Полтавщина» просить прокуратуру Полтавської області прокоментувати ситуацію, описану в цій статті.

Анна ДОВГОШЕЙ, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему