Розмір тексту

У Гадячі отримати дипломи пасічників можна в 70 років

Найстарша учениця школи — Ольга Борисенко
Найстарша учениця школи — Ольга Борисенко

А також садівників, овочівників та лісівників. На навчання в унікальний заклад беруть, починаючи з 15 років

Гадяцька однорічна сільськогосподарська школа є унікальним навчальним закладом. Адже ще за радянських часів вона була єдиною подібною на весь СРСР. Та й сьогодні школа бджільництва, як її називають в народі, єдина на Україні. Тож і навчатися сюди приїздять не лише зі всіх куточків Полтавщини, а й з Луганської, Хмельницької, Сумської, Харківської та інших областей нашої країни.

У школі, яка має перший рівень акредитації (прирівняна до училища), окрім власне бджолярів, а точніше пасічників, навчають також садівників, овочівників та лісівників. Є ліцензії на навчання спеціалістів з квітникарства та грибникарства. Та на даний час навчання за цими спеціальностями не ведеться.

Голова спілки пасічників Полтавщини Наталія СенчукГолова спілки пасічників Полтавщини Наталія Сенчук

Директор школи, бджоляр-практик з багаторічним стажем роботи, магістр-дослідник технологій переробки продуктів бджільництва, Голова спілки пасічників Полтавщини Наталія Сенчук, повідомила, що в цьому році у школі навчаються 150 учнів. І своїми учнями школа теж унікальна. Адже дає знання бажаючим з 15 років. А ось верхньої вікової межі фактично немає.

Тож найстаршою жінкою — ученицею школи є Ольга Борисенко, якій цього року минає 67 років. Пані Ольга має 5 соток городу, дуже полюбляє на ньому поратися. Тож вирішила опанувати спеціальність овочівника, аби отримувати ще кращі врожаї. До речі Ольга Григорівна фактично все своє життя пропрацювала у місцевому будинку культури. Вона гарно співає, любить жартувати та є цікавим співрозмовником. Вона активний учасник шкільного позаурочного життя.

Спеціальність пасічників опановує відразу кілька учнів-чоловіків вік яких теж наближається до ювілейної цифри 70. Всі вони пасічники-практики, і прийшли навчатися аби працювати з бджолами «по науці».

Гадяцька однорічна сільськогосподарська школа є унікальним навчальним закладомГадяцька однорічна сільськогосподарська школа є унікальним навчальним закладом

На запитання, з ким легше та з ким цікавіше працювати — з молоддю, а чи з учнями старшого покоління, — директорка закладу говорить, що з усіма: молодь більш активна, допитлива, а старше покоління інколи може щось підказати зі своєї власної практики. Та й молодь, у присутності старшого покоління, поводить себе краще, і до знань тягнеться сильніше.

До речі, учні школи отримують стипендію, розмір якої напряму залежить від відвідування та успішності навчання. Тож вчитися добре — додатковий стимул.

Наступного року Гадяцька однорічна сільськогосподарська школа відмічатиме свій 80-тирічний ювілей. Достатньо хоча б раз відвідати заклад, щоб зрозуміти — майбутнє у закладу є.

Андрій СУІМЕНКО для «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему