Розмір тексту

Сміттєві баки ПЕТ у Полтаві допоможуть наблизитися до Європи

ПЕТ-контейнер
ПЕТ-контейнер | Фото: poltava.pl.ua

У Полтаві з’явилося нововведення — незвичні контейнери, на яких написано «ПЕТ». Що це таке і навіщо потрібне жителям міста, «Полтавщина» дізнавалася в комунальному автотранспортному підприємстві

ПЕТ-контейнери — сміттєві баки для поліетиленових пляшок.

Як повідомив начальник відділу експлуатації КАТП-1628 Петро Бедах, подібні контейнери були встановлені з ініціативи міського голови Олександра Мамая.

— Це експериментальні дії, які ми проводимо для наведення роздільного методу збирання сміття, — пояснює він. — І потрібно це, перш за все, для того, щоб не допускати перевантаження контейнерів.

Контейнер для ПЕТ-пляшок на вулиці Шведській у ПолтавіКонтейнер для ПЕТ-пляшок на вулиці Шведській у Полтаві

Наразі окремого місця на смітнику для поліетиленових пляшок немає. За словами Петра Бедаха, переробляти їх у Полтаві також неможливо. Тому на даний момент їх збирають на підсобному дворі КАТП-1628 у велику купу. Що робитимуть далі — розберуться по закінченню експерименту.

— Через місяць буде ясно, чи вдалося привчити громадян кидати поліетиленові пляшки окремо від іншого сміття. Наразі минуло усього-на-всього 10 днів, — говорить Петро Бедах.

За його словами, проводити подібні заходи краще було б улітку, коли попит на прохолодні напої найбільший, але тоді не було необхідних коштів та самих ПЕТ-контейнерів. Якщо експеримент вдасться, КАТП планує масово долучати полтавців до роздільного методу збирання сміття: жителі міста кидатимуть непотріб у чотири різних контейнери — для скла, поліетиленових пляшок, паперу та органіки.

На питання, яким чином КАТП пропонує відділяти сміття в домашніх умовах, Петро Бедах відповів так:

— Перш за все, не треба викидати одразу по три мішки непотребу, а кожного дня — потроху. Наприклад, розбив склянку — викинь одразу в контейнер, навіщо чекати тиждень? Пляшки можна вдома складати в один куточок, папір — в інший. І виносити сміття кожного вечора. Тоді не треба буде виставляти по чотири сміттєвих корзини на кухні.

Каріна ТЮТЮННИК, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему