Розмір тексту

Полтавська митниця йде на рекорд

Місячні надходження до держбюджету від зовнішньоекономічної діяльності підприємств області вже більше ніж чверть мільярда гривень

За 8 місяців цього року у Полтавській митниці перерахування митних зборів та податків до держбюджету збільшилися в 2 рази, або на 0,7 мільярдів гривень. Як повідомив на сьогоднішній прес-конференції в.о. начальника Полтавської митниці Вадим Лось, тільки у вересні митники планують отримати рекордну суму — 260 млн. грн. Таких результатів митниця не знала з часів свого заснування.

Вадим ЛосьВадим Лось

— Це рівень Харківської області, хоча вона має кордон з Росією та більш потужну промисловість, — додав Вадим Лось.

Це пояснюється активізацією у роботі полтавських підприємств та спрощеною процедурою оформлення митної декларації .Якщо у січні на оформлення митної декларації по імпорту йшло 11 годин 14 хвилин, то сьогодні декларація оформляється за годину 11 хвилин. Звичайно, преференції надаються підприємствам, які занесені до пільгових «білих» та «зелених» списків.

Всього з початку року вартісні обсяги експортно-імпортних операцій, здійснених суб’єктами підприємницької діяльності по зоні діяльності митниці, склали 2,8 млрд. доларів США, що удвічі перевищує минулорічний показник.

При цьому Полтавщина більше експортує, ніж імпортує, тому зовнішньоторговельне сальдо за 6 місяців позитивне — плюс 1 млн. 068 тис. дол. США. Найбільшими покупцями полтавських товарів є країни СНД, хоча чималу долю у загальній структурі мають країни ЕС. Найбільший прибуток від експорту (784,2 млн. дол. США) дають поставки машин, обладнання та транспорту. Ця позиція домінує й в імпорті (268,9 млн. дол. США). Однак стрімко зріс імпорт паливно-енергетичних товарів (в 55,0 рази).

Полтавські митники не збираються зупинятися на досягнутому, адже, за словами Вадима Лося, є розуміння, що чим більше вони підтримуватимуть суб’єктів бізнесу, тим більше підприємці зароблять. На сьогодні вже 12 підприємств області користуються режимом сприяння. 32 підприємства перейшли на електронне декларування.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему