Розмір тексту

На Полтавщині нові шкільні автобуси їхатимуть до порожніх шкіл?

Шкільні автобуси
Шкільні автобуси | Фото: Олександр Згурський

Сьогодні у Полтаві відбулося вручення 6 шкільних автобусів районним відділам освіти. Урочистості були б доречніші, якби не відбувалися на фоні закриття десятків шкіл області

Програма «Шкільний автобус» у дії...

За останні 8 років за рахунок державного і місцевих бюджетів та спонсорських коштів придбано 169 автобусів. Проте, такого транспорту все рівно не вистачає. Нині область потребує іще 172 шкільних автобусів. До перевезення учнів та вчителів залучатимуть 150 транспортних засобів приватних та інших перевізників, починаючи відсьогодні.

Кілька годин тому в Гадяцький, Гребінківський, Кобеляцький, Лубенський, Новосанжарський, Семенівський райони вирушили з Полтави 6 шкільних автобусів, придбаних за кошти обласного бюджету. На нові машини покладено завдання «безперебійного, безпечного, безоплатного перевезення учнів та педагогічних працівників», які пішки дістатися місця навчання та роботи не можуть. Закупівля автобусів обійшлася у 2 мільйони гривень. За словами заступника голови Полтавської облради Володимира Марченка, для потреб області вже найближчим часом придбають ще 4 автобуси (для Гадяцького, Диканського, Машівського та Великобагачанського районів).

До речі, школярі із районів, які під стінами Полтавської ОДА дали невеличкий концерт, стали першими пасажирами нових автобусів, на яких і поїхали до місць свого навчання.

Нагадаємо, що згідно з прийнятою цього року Комплексною програмою розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011-2015 роки загалом планується придбати 50 автобусів.

На Полтавщині нові шкільні автобуси їхатимуть до порожніх шкіл?

...а школи закривають

Поки в області пишаються новими автобусами, процес реорганізації навчальних закладів триває. Ще в червні начальник Головного управління освіти і науки ОДА Володимир Мирошніченко заявив на апаратній нараді, що до закриття готуються 35 шкіл. Також говорили тоді про призупинення діяльності ще 11 навчальних закладів області. Хоча школи на Вороніна та у селищі Крутий берег, можливе закриття яких викликало резонанс, свою роботу відновили.

Цікаво, що Володимир Мирошніченко у розмові із кореспондентом газети «Урядовий Кур’єр», опублікованій 30 серпня, відзначив можливість закриття вже 48 шкіл області. При цьому він спростував інформацію про збільшення цифри до 56, тому що районні ради зуміли знайти ресурси, аби не закривати деякі заклади освіти.

На Полтавщині нові шкільні автобуси їхатимуть до порожніх шкіл?

Тож поки місцева влада звітує про виконання програми «Шкільний автобус», на Полтавщині закриття шкіл відбувається за малозрозумілою схемою. Яскравою ілюстрацією цьому є ситуація у Миргородському районі, де реорганізують найбільшу кількість закладів. Місцеві мешканці, протестуючи проти такої освітньої реформи, навіть направили відповідне звернення до Табачника.

Олександр ЗГУРСЬКИЙ, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему