Розмір тексту

На Полтавщині громадянам тимчасово не видають акти на землю

З 5 серпня у Головному управлінні Держкомзему в Полтавській області перестали видавати земельні акти, закривши реєстраційні книги. На цей факт поскаржилася одна наша читачка і попросила розібратися у ситуації

«Полтавщині» це питання прокоментувала начальник відділу з реєстрації землі управління Людмила Остапенко. За словами керівника, справді, поки що тимчасово призупинена видача документів громадянам, які оформлюють право власності на землю. Це відбулося у зв’язку із тим, що віднедавна вступила у дію нова Постанова Кабміну № 791, яка вносить суттєві зміни у попередні нормативні документи: постанови «Про затвердження порядків ведення Поземельної книги і Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі» і «Про затвердження Тимчасового порядку присвоєння кадастрового номера земельній ділянці».

Головна незручність нововведення для громадян та й самих працівників Держкомзему — перехід від паперової форми роботи на електронну. Це, з одного боку, в кінцевому підсумку спростить роботу землевпорядників і процедуру оформлення документів для громадян. З іншого боку — вартість послуг Держкомзему зросте. Але це стосуватиметься тих громадян, які почали оформлювати свої земельні ділянки після появи постанови № 791. Тож полтавські фахівці Держкомзему і вирішили тимчасово призупинити видачу земельних актів для тих осіб, які сплачували за їхні послуги за старими тарифами, документи яких вже знаходяться у роботі. Це робиться для того, щоб їм не довелося переплачувати, повідомила Людмила Остапенко.

Про те, коли саме в Держкомземі завершиться перехід на електронну форму роботи, та інші нюанси оформлення землі читайте у наших наступних публікаціях.

Анна ДОВГОШЕЙ, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему