Розмір тексту

Мешканці Лазірок хочуть вийти з Оржицького району і приєднатися до Гребінківського

Мешканці Лазірок хочуть вийти з Оржицького району і приєднатися до Гребінківського
Мешканці Лазірок хочуть вийти з Оржицького району і приєднатися до Гребінківського

У селі Лазірки Оржицького району області відбулася сходка сільської територіальної громади села

Мешканці цього великого села вирішили змінити свою територіальну підпорядкованість. Цю ініціативу селяни обґрунтували у відповідному зверненні, яке прислав нам голова сільської ради Лазірок Василь Ільченко. Публікуємо його повністю.

Звернення учасників сходки, жителів с. Лазірки, Оржицького району Полтавської області до Президента України, Верховної Ради України, Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавської обласної ради, Оржицької районної державної адміністрації, Оржицької районної ради.

Ми жителі села Лазірки Оржицького району Полтавської області, глибоко стурбовані ситуацією, яка склалася останнім часом навколо нашої малої батьківщини. Наше село найбільше за кількістю мешканців на Оржиччині. Тут проживає понад 2 400 осіб.

До початку 60 років минулого століття Лазірки тривалий час були районним центром. Після приєднання нас до Оржицького району село поступово стало втрачати свій колишній статус. Припинили своє існування цілий ряд установ, організацій, підприємств. Певну негативну роль в цьому відіграв районний центр.

Особливо скрутні часи настали в два останні десятиліття. Щоб простій людині доїхати з Лазірок в Оржицю (це близько 45 км. в один кінець) і повернутися додому потрібно потратити майже цілий день і викласти при цьому кілька десятків гривень. До того ж, автобусне сполучення між нашим селом і райцентром незадовільне. Два роки тому працівники філії «Оржицький райавтодор» розібрали автобусну зупинку в центрі села, а нової і досі не збудували. Тож пасажири мусять чекати транспорту і під дощем, і під снігом, і в шалену літню спеку...

Не задовольняє нас і робота зв’язківців. Якщо кілька років тому в селі було троє працівників, то тепер залишився один. Все це завдяки та званій «оптимізації по оржицьки». Телефони, радію точки часто виходять з ладу і тому людям доводиться тижнями чекати коли приїде ремонтна бригада з Оржицького ЦТП № 17 ВАТ «Укртелеком».

Ціле століття в Лазірках успішно функціонувала номерна лікарня, працівники якої надавали кваліфіковану медичну допомогу землякам.

До речі не тільки лазірківцям, а й жителям навколишніх сіл. Але цього року в Оржиці вирішили, що Лазіркам такий медичний заклад не потрібний. На захист лікарні зібралася сходка громадян (понад 300 жителів), учасники якої просили вищі інстанції не реорганізовувати лікарню. Проте на жаль ніхто вгорі до цього не дослухався. Рішенням сесії Оржицької районної рад від 18.03.2011 року Оржицьке комунальне підприємство «Лазірківська номерна лікарня» реорганізовано в амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Після цього майже 20 осіб поповнили лави безробітних, а люди позбавилися права на кваліфіковане медичне обслуговування в своєму селі.

Для нормальної життєдіяльності села велике значення має чітка взаємодія місцевої влади з районною. Проте цього не спостерігається. У великій мірі все це з вини керівництва Оржицької райдержадміністрації та райради. Підтвердження цьому в словах голови Оржицької райдержадміністрації Г.І. Рибачова «Усі справи, пов’язані з життєдіяльністю Лазірок принципово передаю своїм підлеглим» (цитата з Інтернет видання «Полтавщина»). Хіба такою має бути позиція найвищої посадової особи району? В багатьох ситуаціях саме голова райдержадміністрації повен бути першим порадником і помічником сільському голові, а тут все перекладається на підлеглих.

Голова районної ради В.М. Карлов місяцями не відповідає на депутатські запити лазірківчан. І це вважає нормальним явищем. Чи так повинен працювати держслужбоваць районного масштабу? Звичайно Ні! При цьому голова райради не соромиться одержувати виплату 50% державного окладу за інтенсивну працю (газета «Оржицькі вісті» 02.07.2011 р).

Названо лише кілька фактів, а їх можна наводити ще і ще... Всі ці негаразди переповнюють чашу нашого терпіння і викликають справедливе обурення. Тому, вважаємо, що настав час для рішучих дій. Для того щоб ситуація і далі не погіршувалася ми не хочемо щоб Лазірки підпорядковувалися територіально Оржицькому району. Для цього на сходці ініціюємо вихід і просимо вищі інстанції територіально підпорядкувати Лазірки до Гребінківського району.

Основні аргументи цього рішення. Наше село не має межі з с. Павлівщина Гребінківського району. Землі ПСП «Лазірки» поруч з гребінківськими полями. Від Лазірок до Гребінки приблизно 12 км. Успішним лазірківським фермерам О.Г. Тараненку та Ю.М. Мотричу багато власників майнових паїв з Гребінківщини довірили обробляти свою землю. Зрештою, доїхати до Гребінки і повернутися назад в село можна в любу погоду електропотягом, а це значна економія коштів і часу

Щоб процес від’єднання пройшов цивілізовано у рамках чинного законодавства ми будемо керуватися ч. 2 ст. 5, ст. 7, ч. 1 ст. 140 Конституції України, п. 2 ст. 4 Європейської Хартії місцевого самоврядування, п. 41 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. ст. 16, 17 Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» місцевого референдуму.

Звернення прийнято сходкою жителів села Лазірки Оржицького району Полтавської області 29 липня 2011 року.

Принагідно нагадаємо про конфлікт між сільським головою Василем Ільченко і головою Оржицької РДА Григорієм Рибачовим.

«Полтавщина»

Матеріали по темі:

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему