Розмір тексту

Газифікація на Полтавщині: ціна питання

За три місяці протягнули 2,5 км газопроводу — за сприяння самого Президента Віктора Януковича — до села Костівка Козельщинського району, де мешкає лише 70 селян. А близько 1300 мешканців села Крива Руда Семенівського району чекали свої 7 км газової труби багато років

З приводу газифікації в Кривій Руді влаштували справжнє свято — навіть сам губернатор Олександр Удовіченко із першим заступником голови обласної ради Володимиром Онищенком завітали. Із ними, відповідно, у символічному запаленні голубого вогника брати участь перші посадовці району.

Газифікація у с. Крива Руда

Семенівський район — найменш газифікований на Полтавщині, хоча область в цілому — одна з найкращих в Україні по забезпеченню блакитним паливом. Крива Руда — це у 2011 році третій населений пункт у районі, де люди отримали газ — до цього його подали Заїченцям та Василівці.

Якщо депресивній Костівці газопровід 100-відсотково профінансував НАК «Нафтогаз України» (а це у межах півмільйона гривень), то гроші на аналогічний об’єкт для Кривої Руди збирали всім миром: місцеві мешканці здавали їх через відповідний кооператив, частина надійшла з обласного бюджету і з того ж «Нафтогазу». Як повідомляє прес-служба Полтавської облдержадміністрації, «в умовах браку коштів було знайдено мотивацію й схеми, які об’єднали замовників і виконавців». Тим не менш брак державних коштів не завадив Януковичу, який випадково приземлився на полі в Костівці кілька місяців тому, зробили широкий жест після випитої чарки горілки із місцевим селянином. Нагадаємо, Петро Шатунов поскаржився тоді очільнику держави на відсутність газу в селі.

А тепер давайте порівняємо суми: державних півмільйона на одну Костівку на три місяці і 30,5 мільйонів (із них 22 мільйони «Нафтогазу», інші — з обласного бюджету і за рахунок селян) на завершення 34 об’єктів газифікації в усій Полтавській області до кінця 2012-го. Газифікація Костівки, за середніми розрахунками, найдорожчий проект серед подібних у 2011-2012 роках. І, до того ж, незапланований.

Нагадаємо, на четвертій сесії обласної ради шостого скликання депутати прийняли рішення продовжити дію обласної програми будівництва підвідних газопроводів до сільських населених пунктів Полтавщини до кінця 2012 року.

«Навіщо такі зусилля, адже газ постійно дорожчає?», — скаже дехто. І буде не правий. Бо люди вважають, що альтернативи блакитному паливу до сьогодні немає. Це тепло, комфорт, цивілізація. І, мабуть, саме тому кількість звернень до обласної державної адміністрації про допомогу щодо газифікації не зменшується», — йдеться у повідомленні прес-служби.

Навіщо такі зусилля? Інша причина інтенсивної газифікації, зокрема, Семенівського району пов’язана також із передвиборчим піаром Партії регіонів. У 2012 році вибори до Верховної Ради України, а згаданий регіонал Володимир Онищенко — депутат-мажоритарник від Семенівського району.

Щоправда, заради справедливості варто відзначити: яка б партія не була при владі, вона буде ставити собі у заслугу елементарне виконання запланованого. Про покращення життя понадпланово поки що йдеться тільки у виключних випадках. Як от у Костівці...

До речі, за даними прес-служби ОДА, до кінця 2011 року газифікують частину інших населених пунктів у Семенівському та інших районах. Так, уже завершено будівництво підвідного газопроводу до села Мар’їне Котелевського району, до сіл Ул’янівка-Жовтневе, Короваї-Кулажинці Гребінківського району. Ведуться роботи з газопостачання села Глинське Зінківського району, тривають конкурсні торги щодо будівництва підвідного газопроводу до села Радалівка Глобинського району та Самусіївка Кременчуцького району.

Анна ДОВГОШЕЙ, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему