Розмір тексту

Полтавцям порекомендували готуватися до підвищення цін на всі продукти

Збільшення посівів під ту чи іншу крупу не гарантує її здешевлення

Головне управління агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації прозвітувало, що цього року сільгосппідприємства засіяли гречку на 18,5 тисяч га. У 2010 цю культуру засіяли на 10 тисяч га, з яких зібрали врожай гречки у 3,8 тисяч тонн, що покрило норму на кожного мешканця області (становить 2 кілограма на рік на особу).

Однак у червні 2010 року ціна на цю крупу стала поступово збільшуватися. Якщо тоді кілограм гречки можна було купити за 10 грн., то у жовтні того ж року ціна підскочила до позначки 20 грн. за кіло.

У лютому уряд обіцяв, що ціна на крупу не перевищить 14 грн., однак обіцянка так і залишилася обіцянкою.

Тож чи призведе до здешевлення гречки збільшення площ під її посіви? Таке запитання ми поставили начальнику головного управління агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації Семену Москаленку. За його словами, прогнозувати здешевлення гречки можна. Однак не варто.

— У минулому році ми посіяли вдвічі менше, і цього повинно було б бути достатньо. Однак вона кудись зникла, і з’ясовувати, хто на цьому «нагрівся», — не в нашій компетенції. Держава зараз закуповує гречану крупу по ціні 6 тис. 750 грн. за тонну. Однак за якою ціною її будуть продавати людям — невідомо. Звичайно, можна говорити про те, що збільшення посівів якось позначиться на ціні гречки. Однак ціни на продукти харчування повзуть вгору в усьому світі. І нам потрібно готуватися до того, що продукти поступово дорожчатимуть.

Утім, тему гречки Семен Москаленко вважає надуманою, бо її загальна кількість відповідає річним нормам на кожну людину.

Вчора ми повідомляли про останні цінові тенденції на продовольчому ринку. Гречка наразі коштує 22 грн./кг.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему