Розмір тексту

Полтавці звинувачують співробітника СБУ в привласненні землі

Пікет під стінами УСБУ в Полтавській області
Пікет під стінами УСБУ в Полтавській області | Фото: Анна Довгошей

Сьогодні під стінами УСБУ в Полтавській області родина влаштувала пікет під гаслом «Кашуба М.І., руки геть від нашої землі!»

«Полтавщина» попросила людей, які під пильним наглядом міліції стояли з транспарантами, розповісти: у чому конкретно справа.

— Ми вже двічі мітингували під облдержадміністрацією, сьогодні під УСБУ — вперше. Справа у тому, що наша родина отримала в Зіньцях 15 соток землі ще у 1997 році. Місце там гарне — поруч ліс, ставок, асфальтова дорога, газ і електроенергія — словом, до благ цивілізації та природи подати рукою. Але цю землю незаконно передала іншій особі колишня голова Микільської сільської ради Марина Лихошвай. Ця особа — співробітник УСБУ Кашуба. На щастя, нинішній голова сільської ради Віктор Калюжний допоміг нам віднайти в архіві документи, що підтверджують право власності нашої родини на ці 15 соток, хоча його попередниця намагалася знищити докази цього, — заявив мешканець Полтави Олександр Сопко.

До розмови підключилася рідна сестра його дружини Марина Маюренко, безпосередня власниця:

— Нашій родині сільська рада у 1996 році виділила 15 соток під житлову забудову, як мешканцям села, адже мої дідусь з бабусею все життя пропрацювали на землі. У 1997 році ця ділянка була передана нам у безкоштовну приватну власність. Щоб ви розуміли, у ті роки планів-схем земельних ділянок не надавали. Через брак коштів кілька років ми не займалися своєю землею, а коли вирішили приватизувати — нам говорили дивні речі. Наприклад, колишня голова Микільської сільради Марина Лихошвай заявила, що проводиться космічна зйомка для інвентаризації села, треба почекати. У 2009 році вона допомогла виготовити державний акт на землю Кашубі Миколі Івановичу, як ми з’ясували потім, працівнику УСБУ. Ми знайшли його і намагалися поговорити — а він нам погрожував, говорив, що через владу і суди нічого не доб’ємося, що він може навіть подарувати цю землю, аби вона нам не дісталася.

Пікет під стінами УСБУ в Полтавській області

За словами жінки, куди б родина не зверталася у пошуках справедливості, їй відмовляли у допомозі, дізнавшись, що одна сторона конфлікту — працівник УСБУ. Але, окрім всього сказаного, у державному акті, виданому Кашубі М.І. є помилка, яка лише підтверджує правоту мітингуючої родини.

Сьогодні до людей із плакатами вийшов перший заступник голови УСБУ в Полтавській області Андрій Лашко. За словами Марини Маюренко, він пообіцяв: людям повернуть землю, Кашуба на неї не претендуватиме, захист родині він гарантує.

Анна ДОВГОШЕЙ, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему