Розмір тексту

Полтавщина в десятці найбільших боржників за газ

ДК «Газ України» вимагає від підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) терміново оплатити заборгованість за спожитий з початку опалювального сезону 2010-2011 років природний газ

За оперативним аналізом стану розрахунків теплоенергетиків, упродовж червня 2011-го порівняно з аналогічним періодом минулого року значно скоротилися надходження коштів за спожитий природний газ від підприємств ТКЕ Полтавської, Дніпропетровської, Житомирської, Харківської, Рівненської та ряду інших областей. Окремі теплоенерго ухиляються від виконання власних гарантійних зобов’язань, зафіксованих у відповідних листах-графіках.

Станом на 4 липня заборгованість підприємств ТКЕ перед ДК «Газ України» становила 5,1 млрд. грн. (без урахування боргів «Київенерго»). Рівень розрахунків підприємств — 64%. Порівняно з такими областями, як Донецька (913 млн. грн.), Дніпропетровська (723 млн. грн.), Харківська (698 млн. грн.), Луганська (301 млн. грн.), Одеська (259 млн. грн.) Полтавщина розраховується за газ значно краще (вона винна 148 млн. грн.), але все одно входить до десятки найбільших боржників.

Виділення підприємствам ТКЕ планових обсягів природного газу для виробництва гарячої води в міжопалювальний період відбувається відповідно до фактичного виконання ними графіків погашення заборгованості. Згідно з останніми увесь борг тепловиробники повинні сплатити до початку опалювального сезону 2011-2012 років, тобто до 1 жовтня. Якщо буде заборгованість, у ДК «Газ України» не матимуть законних підстав для укладання договорів на постачання підприємствам природного газу під час опалювального сезону, повідомляє «Іскра». Крім того, якщо теплопостачальники будуть і надалі порушувати власні зобов’язанні, ДК «Газ України» порушуватиме перед Міністерством регіонального розвитку, будівництва й житлово-комунального господарства питання про застосування заходів щодо керівників підприємств ТКЕ, які порушують порядок розрахунків за газ.

Нагадаємо, у квітні 2011 року полтавські ТКЕ були винні за газ 168 млн. грн.

Світлана ОДІНЦОВА, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему