Розмір тексту

Верховна Рада вночі прийняла Пенсійну реформу

Верховна Рада в ночі прийняла Пенсійну реформу
Верховна Рада в ночі прийняла Пенсійну реформу

Особисто губернатор Олександр Удовіченко і керівник Пенсійного фонду в Полтавській області Валерій Руденко, після численних круглих столів та прес-конференцій обіцяли нам: пенсійну реформу приймуть з поправками, які пропонує громадськість та експерти. Але громадське обговорення законопроекту виявилося популізмом чистої води

Робота профільного комітету парламенту також виявилася марною - він не підтримав прийняття законопроекту.

Депутати Верховної Ради проголосували за Пенсійну реформу сьогодні вночі, ухваливши таким чином варіант, вигідний урядові. Суперечливий проект Пенсійної реформи прийняли у другому читанні голосами 248 народних обранців. «Проти» цього рішення були лише представники БЮТу та комуністи, тож недарма вчора у багатьох містах України, серед яких і Полтава, відбулися мітинги останніх. Прийняття Пенсійної реформи дозволить Україні отримати черговий транш від МВФ у розмірі $1,5 млрд.

Долю цілого покоління людей вирішували 8,5 годин. Які основні зміни ми отримали у результаті?

  • Пенсійний вік для жінок підвищився до 60 років.
  • Страховий стаж для жінок підвищено до 30 років, для чоловіків — до 35 років. На думку колишнього першого заступника міністра праці та соціальної політики Павла Розенка, наслідком цього стане зменшення майбутніх пенсій в середньому на 200-250 гривень.
  • Пенсійний вік чоловікам-держслужбовцям підвищений до 62 років — всупереч прийнятим у першому читанні змінам до закону «Про держслужбу», які ініціював Президент Віктор Янукович.
  • Пенсія держслужбовцям призначатиметься у розмірі 80% від заробітної плати, тоді як згідно із нині діючим ЗУ «Про державну службу» пенсія складає 90% від неї.
  • Розмір максимальної пенсії для осіб, які втратили працездатність, обмежується на рівні 10 прожиткових мінімумів, тобто 7640 гривень.

Опозиційні політичні сили вже збираються оскаржувати закон у Конституційному суді.

На думку провладних експертів, оскільки Пенсійна реформа проваджуватиметься у життя поступово, вдасться уникнути негативних наслідків. Але незгодних із новим законом у нашій країні значно більше. Їхні основні тези:

  • Люди працюватимуть більше і більше віддадуть до Пенсійного фонду; але до пенсії доживе менше народу, тому пенсійний фонд витрачатиме менше коштів.
  • Збільшення трудового стажу призведе до скорочення пенсій.
  • Збільшення пенсійного віку призведе до зростання безробіття.

Влада пояснює нам, що Пенсійна реформа необхідна і відбудеться вона за європейським зразком. Але за кордоном перед прийняттям подібних рішень вирішили чотири дуже важливі моменти:

  • Провели реформу системи охорони здоров’я, після чого збільшилася середня тривалість життя.
  • Збільшили розміри середньої зарплати.
  • Легалізували заробітні плати. Якби в Україні перестали платити зарплати у конвертах, надходження до Пенсійного фонду зросли б удвічі.
  • Вирішили питання уникнення сплати податків. Зверніть увагу: нещодавно, 15 червня, провладні нардепи відмовилися включити до порядку денного законопроект, згідно з яким пропонувалося денонсувати угоду з урядом Кіпру щодо уникнення подвійного оподаткування доходів і майна. Наступного дня, 16 червня, Пенсійну реформи проголосували у першому читанні.

Жорни Пенсійної реформи в Україні запрацюють з 1 вересня 2011 року.

Анна ДОВГОШЕЙ, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему