Розмір тексту

Івана Купала на батьківщині Гоголя

Івана Купала на батьківщині Гоголя
Івана Купала на батьківщині Гоголя | Фото: Анна Довгошей

Вчора на березі ставу — навпроти споруди Національного музею-заповідника ім. М. В. Гоголя — відбулося головне купальне дійство області

Похмура погода не завадила жителям села Гоголеве Шишацького району та його гостям насолодитися атмосферою народного гуляння.

На березі ставка організатори влаштували атракціони для дітей. Дорослі ж намагалися знайти вільне місце на лавах біля столів вздовж торгівельних палаток — щоб з’їсти шашлик по 12 гривень за 100 грамів і випити пива по 5-6 гривень за 0,5 літра.

Приїжджі в основному фотографувалися і відвідували «Містечко майстрів» та імпровізовану пасіку. В останньому випадку, в спеціально відрогодженому місці, пригощали безкоштовним медом і паляницею. Щоправда, ці наїдки закінчилися дуже швидко.

Івана Купала на батьківщині Гоголя

Івана Купала на батьківщині Гоголя

Продавали у Гоголевому й один із головних атрибутів свята Івана Купала — вінки. Сплетені із польових квітів, вони коштували по 10 гривень за штуку — до настання темноти розкупили всі.

Представники Шишацького будинку культури та аматорські колективи з області дарували глядачам своє пісенне та танцювальне мистецтво. Родзинкою «Купальських ігор на батьківщині Миколи Гоголя» стало театралізоване дійство від Полтавського театру імені славного письменника. Актори співали обрядові пісні і показали свою інтерпретацію гоголівської «Ночі проти Івана Купала» — із щасливим закінченням.

Івана Купала на батьківщині Гоголя

Івана Купала на батьківщині Гоголя

Свято традиційно закінчилося запаленням купальського вогнища, пусканням вінків на воду та святковим феєрверком. Ті, хто захотів, залишилися на нічну дискотеку, що тривала до четвертої ранку.

Обласне свято «Купальські ігри на батьківщині Миколи Гоголя» відбулося на Полтавщині 24-ий раз. Зазвичай мешканці області святкують Івана Купала за місцем проживання.

Анна ДОВГОШЕЙ, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему