Розмір тексту

В Опішному — гончарський «здвиг»

Гончарі представили виробів на будь-який смак
Гончарі представили виробів на будь-який смак | Фото: Віолета Скрипнікова

Сьогодні на Полтавщині відзначають Національний день гончара

Основне дійство відбувається в «гончарській столиці України» — селищі Опішне Зіньківського району, на території Центру розвитку духовної культури Національного музею-заповідника українського гончарства. На святі, що розраховане на три дні й проводиться в рамках ІІІ Тижня національного гончарного здвиження «Здвиг-2011», організатори запланували провести чимало заходів: перший національний фестиваль-конкурс гончарського бодіпейтінга (це розпис на тілі), ярмарок гончарних і не тільки виробів, сировини, обладнання та інструментів, виставку робіт майстрів художньої кераміки, творчі конкурси гончарів та художників-керамістів, фольклорний фестиваль, аукціон кераміки, козацькі змагання, етнодискотеку тощо. Крім того, гості свята можуть спробувати себе в ролі гончара й зліпити на гончарному колі свій «шедевр».

На минулорічному гончарському «Здвизі» в ОпішномуНа минулорічному гончарському «Здвизі» в Опішному

Стіна гончарської слави в музеї-заповідникуСтіна гончарської слави в музеї-заповіднику

Нагадаємо з 14 по 24 червня в Опішному проходив V Міжнародний молодіжний гончарський фестиваль, спрямований на пошук і підтримку творчої молоді в галузі гончарського мистецтва.

Довідково. Гончарне ремесло в Опішному розвивалося впродовж трьох останніх століть. Ще наприкінці ХІХ-го в селищі працювало близько тисячі гончарів, вироби яких славилися по всьому світу.

У березні 1986 року в Україні був створений перший Музей гончарства. У листопаді 1989-го на його базі сформований Державний музей-заповідник українського гончарства в Опішному. Це був єдиний у світі музейний заклад, у якому діяли Інститут керамології — відділення Інституту народознавства НАН, а також Колегіум мистецтв (навчальний заклад).

Cадово-паркова глиняна скульптура в Опішнянському музеї-заповіднику

Cадово-паркова глиняна скульптура в Опішнянському музеї-заповідникуЗ зібрання монументальної та садово-паркової глиняної скульптури в Опішнянському музеї-заповіднику

З початком 1990-их гончарське мистецтво в Україні почало занепадати. Зникло профільне підприємство, яке працювало в Опішному. Утім, місцеві мешканці, умільці намагаються все-таки зберегти традиції українського гончарства. Дуже допомагає в цьому Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному. У ньому зібрана найбільша в Україні експозиція монументальної та садово-паркової глиняної скульптури, а колекція творів народних майстрів-гончарів та художників-керамістів найбільша в державі (35 тисяч предметів).

Віолета СКРИПНІКОВА, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему